1 Decembrie, Ziua Mondiala SIDA

Aproape toata lumea a auzit, in Romania, despre infectia cu HIV, despre SIDA. Pe 1 Decembrie este Ziua Mondiala SIDA a carei tema, in acest an – comuna, de altfel, intervalului 2005-2015 – este responsabilitatea, care va fi promovata de intreg mapamondul, sub sloganul "Stop SIDA! Onorati-va promisiunile!". In ultimii 16 ani, fundita rosie a devenit sinonima cu implicarea in problematica HIV, la nivel mondial.

ARAS – Asociatia Romana Anti SIDA este una dintre institutiile implicate in activitatile de informare, comunicare si educare a populatiei asupra problemei HIV/SIDA in Romania, alaturi de alte ONG-uri, institutii publice si private sau persoane fizice.

Dorim ca un numar cat mai mare de persoane sa stie ce este HIV/SIDA si sa trateze corect si responsabil aspectele legate de acest virus si aceasta boala, precum si sa aibe o atitudine nediscriminatoare fata de persoanele infectate.

In acest moment, aproape 40 de milioane de oameni din intreaga lume traiesc cu HIV/SIDA, iar numarul lor creste in fiecare an, in fiecare tara.

In Romania traiesc 11.915 persoane cu HIV/SIDA (adulti si copii), iar 4.745 au murit deja, potrivit statisticilor oficiale, in urma SIDA. Numarul cazurilor de HIV/SIDA depistate in 2006 este de 290, conform Ministerului Sanatatii, Institutul de boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals”, Compartimentul pentru Monitorizarea si Evaluarea Infectiei HIV/SIDA in Romania (www.cnlas.ro).

Studii ale Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Sanatate (INCDS) arata ca utilizarea prezervativului la primul contact sexual a crescut cu aproximativ 20% in decurs de 6 ani de la precedentul studiu de profil (1999) si nu depasea, in 2004, 41-62% din procentul tinerilor (15-24 de ani) – fete si baieti – intervievati in cadrul lui.

Numeroase activitati din viata noastra ne fac vulnerabili fata de infectia cu HIV. Acestea se numesc comportamente si situatii cu risc de infectare cu HIV.

Specialistii evalueaza ca fiind cu risc mare de infectare:
- contactul sexual anal si vaginal fara utilizarea prezervativului;
- utilizarea in comun a seringilor, pentru administrarea de droguri injectabile; forfecutelor de unghii; periutei de dinti; practica fratiei de cruce;
- contactul sexual oral fara prezervativ;
- contactul superficial al pielii lezate cu sangele unei alte persoane.

O persoana infectata cu HIV sau care are deja SIDA nu se deosebeste de celelalte prin aspectul fizic. Multi oameni infectati nici nu stiu ca sunt in aceasta situatie, astfel incat, in general, nu avem cum sa stim daca unul dintre comportamentele cu risc de infectare mentionate mai sus ne-a adus in contact cu o persoana infectata.

Pentru a preveni infectia cu HIV, putem adopta diferite strategii:

- utilizarea prezervativului, care folosit corect, este un mijloc foarte eficient de protectie impotriva HIV si multor altor infectii care se transmit pe cale sexuala (sifilis, gonoree, infectii genitale cu Chlamydia trachomatis, hepatita virala B), este un mijloc de prevenire a sarcinilor nedorite, nu are efecte adverse si, deci, nici contraindicatii

- abstinenta

- testarea HIV si fidelitatea, aceasta combinatie fiind o solutie de eliminare a riscurilor de infectare, insa cu doua conditii: respectarea perioadei de fereastra imunologica (testul HIV are relevanta dupa o perioada de 6 luni de la o activitate cu risc de infectare, deci este inutil sa se renunte la utilizarea prezervativului sau la abstinenta inainte de 6 luni de la abandonarea oricarei relatii cu o alta persoana, a oricaruia dintre cei doi parteneri, intr-un cuplu) si respectarea fidelitatii ori macar utilizarea prezervativului in relatia cu oricare alt partener

- alte strategii de prevenire

Cauza bolii. Ce este SIDA?

HIV este virusul imunodeficientei umane (in limba engleza: Human Immunodeficiency Virus). A fost descoperit in 1983, iar in 1984 s-a confirmat ca este cauza a bolii denumite de francezi SIDA, denumire utilizata si in limba romana.

SIDA este stadiul avansat al infectiei cu HIV, caracterizat de un ansamblu de semne si simptome ale bolilor care apar pe fondul distrugerii sistemului imunitar al persoanei infectate.
HIV:

- ataca celule foarte importante ale sistemului imunitar printre care si limfocitele T helper (denumite si T4), pe care le paraziteaza, afectandu-le functionarea si ducand la distrugerea lor inainte de vreme, astfel incat, in timp, se creeaza un deficit de celule si de imunitate. HIV ataca si celule ale sistemului nervos;

- este sensibil in mediul extern si la tipurile obisnuite de dezinfectie;

- isi modifica structura pe parcursul evolutiei bolii, la o persoana infectata, si prin transmitere de la o persoana la alta;

- este un virus cu actiune lenta. Evolutia infectiei acopera, in medie, o perioada de peste 10 ani.

Caile de transmitere

1) HIV se transmite prin contact sexual fara prezervativ: anal, vaginal, oral. Probabilitatea de transmitere este mai mare in cazul contactului sexual anal decat in cazul celui vaginal. Contactul sexual oral este cu risc redus. Probabilitatea de transmitere de la barbat la femeie a fost evaluata ca fiind mai mare decat de la femeie la barbat.

HIV se gaseste in sperma in stare libera si in celule.
Important! Transmiterea HIV prin sarut pasional este documentata si este explicata prin contactul unor rani deschise ale gurii unei persoane cu sangele persoanei infectate. Se considera ca sarutul este o activitate cu risc redus de infectare cu HIV.

Desi HIV a fost identificat in saliva persoanelor infectate, este dovedit ca nu se transmite prin schimb de saliva, concentratia sa fiind foarte redusa (in plus, saliva contine substante care il inactiveaza).

HIV nu se transmite prin contact cu lacrimile, transpiratia sau urina unei persoane infectate, daca acestea nu contin sange.

2). HIV se transmite prin utilizarea in comun a unor obiecte care taie sau inteapa si sunt patate cu sange. Utilizatorii de droguri injectabile care folosesc in comun ace si/sau seringi, recipientul de preparare a drogului si filtrul sunt la risc de a se infecta cu HIV.

3). HIV se transmite prin contactul direct al pielii sau al mucoasei lezate cu fluide infectate.

4). HIV se transmite de la mama infectata cu HIV la fat sau nou-nascut, in timpul sarcinii, la nastere sau prin alaptare, acest risc fiind evaluat la 25-45%. Riscul de transmitere este maxim la nastere, desi exista dovezi ca transmiterea materno-fetala a HIV poate surveni si in decursul sarcinii.

HIV nu se transmite prin:
- contacte cotidiene, in societate si familie: strangere de mana, imbratisare, sarut social;
- utilizarea in comun a unor obiecte cum sunt: rechizitele de birou, banii, telefonul, vesela, jucariile etc.;
- utilizarea in comun a toaletei;
- utilizarea in comun a piscinelor/bazinelor de inot.

Semne si simptome

Infectia cu HIV are trei etape:

Infectia cu HIV acuta si asimptomatica (stadiul A) se manifesta la cateva saptamani (1-4) de la momentul expunerii la virus. Aproximativ 50% dintre persoanele infectate au prezentat semne si simptome asemanatoare gripei: dureri de oase si musculare, febra nu neaparat ridicata, dureri de cap, marirea volumului ganglionilor limfatici.

Cel mai adesea, aceasta faza este asimptomatica si poate dura cativa ani, astfel incat infectia trece, in multe cazuri, neobservata.

Infectia cu HIV simptomatica (stadiul B). Ca urmare a scaderii progresive a numarului de limfocite T4, din cauza actiunii distructive a HIV, eficacitatea sistemului imunitar scade, si persoanele infectate, aflate in acest stadiu al bolii, pot avea infectii si diverse forme de cancer.

Semne si simptome definitorii pentru SIDA (stadiul C). In aceasta etapa a bolii, imunitatea slabita permite aparitia unor infectii si forme de cancer care adeseori sunt concomitente.

Complicatii

Sunt asociate infectiilor si formelor de cancer ce apar in stadiul avansat al infectiei cu HIV. In cele mai multe cazuri, complicatiile au dus la decesul persoanelor infectate, insa aceasta evolutie nu este valabila pentru toate persoanele cu HIV.

Testarea HIV

Testul HIV este singura modalitate prin care se poate afla daca o persoana este infectata cu HIV. Testul HIV utilizeaza cel mai adesea o proba de sange, recoltata fie din vena, fie din deget (testele care folosesc saliva sau urina sunt disponibile in unele tari).

Testele HIV sunt de doua tipuri: teste indirecte si teste directe.

Testele indirecte sunt cele mai utilizate: testul ELISA si testul Western-Blot.

Testul ELISA pune in evidenta prezenta anticorpilor anti-HIV. Rezultatul testarii este relevant doar dupa 3 luni de la momentul infectarii, intrucat abia dupa acest interval de timp anticorpii ajung la o concentratie ce poate fi pusa in evidenta.

Un procent semnificativ de persoane infectate au dezvoltat anticorpi anti-HIV intr-un interval mai lung, de pana la 6 luni, astfel incat celor care s-au expus riscului de infectare li se recomanda testarea si la 6 luni de la momentul expunerii.

In cazul in care testul ELISA este pozitiv, se recomanda un al doilea test, efectuat prin aceeasi tehnica, aplicat unei noi probe de sange. In cazul unui rezultat pozitiv sau neconcludent, se face un al treilea test, prin tehnica numita Western Blot, care poate pune in evidenta in acelasi timp prezenta mai multor tipuri de anticorpi anti-HIV.
Testele directe sunt utile pentru diagnosticul precoce al infectiei cu HIV.

Evidentierea virusului prin amplificare genica este utilizata in aprecierea eficientei sau ineficientei tratamentului specific anti-HIV

Medic Maria Georgescu
Director executiv ARAS – Asociatia Romana Anti SIDA

SIDA HelpLine
0 800 800 033

un serviciu telefonic al ARAS, cu apel gratuit in reteaua ROMTELECOM, oferind:
-informatii despre caile de transmitere a HIV;
-metode de reducere a riscului de infectare cu HIV;
-informatii despre drepturile persoanelor infectate cu HIV;
-indrumari catre servicii medicale, sociale, juridice.