Nefrectomie fara incizie la piele

O echipa de chirurgi din Portugalia a pus bazele unei noi tehnici chirurgicale, folosita deocamdata doar experimental, pe porci.
Noua tehnica, al carei acronim este NOTES (Natural Orifices Translumenal Endoscopic Surgery) a fost a aplicata pentru efectuarea unor nefrectomii (indepartare chirurgicala, partiala sau totala a unui rinichi). In cadrul experimentului au fost efectuate 6 nefrectomii (4 drepte si 2 stangi) la 6 porci, femele.
In cadrul acestei tehnici nu a fost incizata deloc pielea animalelor, rinichii fiind abordati pe cale transgastrica si transvezicala. Astfel, prin uretra a fost introdus un tub cu diametru de 5 mm, pana in vezica urinara si de aici, transvezical pana in cavitate peritoneala.
Pe de alta parte, prin gura a fost introdus pana in stomac un gastroscop. Peretele stomacului a fost incizat si s-a introdus un al doilea tub in cavitatea peritoneala. Nici unul din cele sase animale, nu a suferit complicatii in timpul efectuarii abordurilor, transgastric si transvezical.
Prin cele 2 tuburi, au fost introduse instrumentele necesare efectuarii nefrectomiei.
Pe cale transvezicala, au fost introduse instrumente necesare vizualizarii (rinichiului, ureterului si vaselor renale), ligaturii si taierii vaselor renale si a ureterului.
Dupa ligatura si rezectie, rinichiul a fost mobilizat in stomac.
Doar in 2 din cele 6 cazuri, au fost inregistrate hemoragii usoare in timpul efectuarii ligaturilor.
Dupa ce rinichiul a fost mobilizat in stomac, animalele au fost sacrificate intentionat.
In nici unul din cele 6 cazuri experimentale, rinichii nu au fost scosi din corpul porcilor.