Tratamentul indelungat cu eritropoetina creste nivelul seric al HDL-Colesterol la pacientii cu IRC

Printre anomaliile lipidice observate la pacientii cu insuficienta renala cronica se numara si scaderea semnificativa a nivelului seric de HDL-Colesterol. Tratamentul prelungit cu eritropoetina, administrat precoce la persoanele cu insuficienta renala cronica in stadiul de predializa incetineste semnificativ progresia acestei afectiuni, acest lucru dovedindu-se intr-un studiu precedent al echipei de cercetatori de la Universitatea din Ioannina, Grecia.

In substudiul prezent, conform "The American Journal of Kidney Diseases", echipa condusa de Dr. Kostas C. Siamopoulos a investigat daca eritropoetina poate influenta nivelurile serice de HDL-Colesterol in comparatie cu alte fractiuni lipidice in lotul studiat.

In acest studiu au fost incluse 88 de persoane cu insuficienta renala cronica in stadiul de predializa (stadiile 3 si 4). Pacientii au fost impartiti in doua grupuri: 45 de pacienti (grupul 1) au beneficiat de terapie cu eritropoetina (50 U/kg/saptamana) cu scopul de a creste nivelurile de hemoglobina pana la valoarea tinta de 13 g/dl. Grupul al doilea (43 de pacienti) nu a primit tratament cu eritropoetina pana cand nivelul de hemoglobina nu a atins valoarea de 9 g/dl.

Lotul de pacienti a fost urmarit pe o perioada de 12 luni.

La sfarsitul perioadei de urmarire s-a observat o scadere semnificativa din punct de vedere statistic a nivelurilor serice de colesterol total, LDL-Colesterol si trigliceride la ambele grupuri. Cu toate acestea, o crestere semnificativa a nivelurilor de HDL-Colesterol a fost observata doar in grupul 1 (de la 42,5 pana la 55,9 mg/dl) comparativ cu pacientii din grupul al doilea unde nivelurile de HDL-Colersterol au ramas neschimbate. In plus, raportul aterogenic LDL-C/HDL-C a scazut semnificativ doar la pacientii din grupul 1. Important de mentionat este faptul ca valorile crescute de HDL-C au fost asociate direct cu cresterea valorilor hemoglobinei la pacientii tratati cu eritropoetina.

In concluzie, rezultatele studiului au aratat ca tratamentul cu eritropoetina la pacientii cu insuficienta renala cronica in stadiul de predializa creste nivelul de HDL-C, ceea ce poate fi considerat un efect important antiaterogenic al acestui hormon.