Nivelul seric de Osteopontina poate fi un indicator al severitatii bolilor inflamatorii intestinale

Osteopontina reprezinta o glicoproteina fosforilata care a fost identificata prima data in osteoblaste, dar care este secretata de macrofage, leucocite si limfocite T activate, fiind prezenta in lichidele extracelulare, in zonele de inflamatie si in matricea extracelulara, in zonele de inflamatie si in matricea extracelulara a tesuturilor mineralizate. Ea reprezinta un mediator important al interactiunilor celula-celula si celula-matrice extracelulara.
Osteopontina joaca un rol important in progresia afectiunilor mediate imunologic prin limfocitele Th1, asa cum s-a dovedit in cazul sclerozei multiple si al poliartritei reumatoide.
Cunoscandu-se faptul ca limfocitele Th1 reprezinta un mecanism de intretinere a inflamatiei intestinale idiopatice, s-a incercat o corelatie intre nivelurile plasmatice de Osteopontina si gradul de activitate al bolii Crohn sau rectocolitei ulcero-hemoragice.
S-a constatat o concentratie serica semnificativ crescuta a Osteopontinei atat la pacientii cu boala Crohn cat si la cei cu rectocolita ulcero-hemoragica comparativ cu subiectii normali.
In plus, in cazul rectocolitei ulcero-hemoragice, nivelul seric de Osteopontina este direct proportional cu gradul de activitate a bolii.
Aceste rezultate aduc perspective noi in patogeneza rectocolitei ulcero-hemoragice, determinarea nivelului seric de Osteopontina putand sa devina o metoda utila de apreciere a indexului de activitate a bolii.