Jocurile pe calculator imbunatatesc functia oftalmologica

Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii din SUA, adultii care obisnuiesc sa foloseasca calculatorul pentru jocurile de actiune prezinta o imbunatatire semnificativa a capacitatii de a observa diferentele subtile dintre nuantele de gri. Aceasta descoperire poate veni in ajutorul persoanele cu dificultati de a conduce noaptea.

„In mod normal, o imbunatatire a observarii contrastelor se obtine numai prin purtarea ochelarilor sau in urma unei interventii chirurgicale”, a declarat Bavelier Daphne de la Universitatea Rochester din New York. „Dar am descoperi ca jocurile video de actiune antreneaza creierul pentru a procesa mult mai eficient informatia vizuala”. Totodata, acesta avertizeaza ca aceasta imbunatatire dispare la cateva luni dupa incetarea utilizarii jocurilor.

La acest studiu au participat 22 studenti, care au fost impartiti in 2 grupuri. Un grup a jucat „Call of duty 2” de Activision Blizzard si Epic Games „Unreal Tournament 2004”, iar celalalt a jucat „The Sims 2” de Electronic Arts Inc’s, un joc care nu presupune coordonarea mana-ochi.

Toti participanti s-au jucat 50 ore de la atribuirea jocurilor, timp de 2 saptamani. Potrivit cercetatorului Bavelier Daphne, la finalul studiului grupul cu jocurile de actiune prezenta o imbunatatire cu 58% in ceea ce priveste perceperea contrastului. „Jocurile de actiune schimba activitatile creierului legate de procesarea imaginilor, astfel, jocurile imping sistemul vizual uman la limite, iar creierul se adapteaza”, a adaugat Bavelier. Mai mult, acesta crede ca jocurile video de actiune contribuie la corectia vederii.