HTA si Boala Alzheimer

Potrivit unui studiu recent, realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Pittsburgh - SUA, hipertensiunea arteriala reduce circulatia sanguina la nivel cerebral la pacientii cu Alzheimer.
Chiar daca hipertensiunea arteriala nu este o cauza a bolii Alzheimer, studiul a aratat ca este un factor care prin actiunea la nivel cerebral creste vulnerabilitatea tesutului cerebral fata de efectele acestei afectiuni.

Acest studiu demonstreaza ca un sistem circulator sanatos este bun si pentru cortex. La persoanele cu boala Alzheimer este foarte important ca hipertensiunea arteriala sa fie depistata si tratata agresiv dar mai ales trebuie pus mare accent pe prevenirea acesteia.
Pentru acest studiu, cercetatorii au utilizat rezonanta magnetica nucleara (RMN) pentru a masura fluxul sanguin la nivel cerebral.
Lotul a fost format din 48 de indivizi fara boala Alzheimer (38 cu hipertensiune arteriala si 10 fara); 20 de persoane cu boala Alzheimer (10 cu hipertensiune arteriala si 10 fara) si 20 de persoane cu afectare cognitiva medie (10 cu hipertensiune si 10 fara). Afectarea cognitiva medie, care altereaza functiile cerebrale precum limbajul, atentia si rationamentul, este un stadiu intermediar intre deficientele cerebrale normale datorate varstei si stadiile avansate de dementa.

Rezultatele RMN au indicat la toate grupele de pacienti scaderea fluxului sanguin cerebral la hipertensivi comparativ cu normotensivi. Fluxul sanguin cerebral a fost cel mai scazut la persoanele cu boala Alzheimer care aveau hipertensiune arteriala, insa si grupul de indivizi fara boala Alzheimer care aveau hipertensiune au avut fluxul sanguin cerebral semnificativ scazut fata de cei fara hipertensiune.
In concluzie acest studiu indica faptul ca modificarile fluxului sanguin cerebral pot contribuii la patologia bolii Alzheimer.