Acidul folic reduce riscul de aparitie a malformatiilor congenitale precum despicatura labiala


Suplimentele de acid folic administrate precoce in timpul sarcinii par sa reduca substantial riscul de aparitie a despicaturii labiale, conform unui studiu publicat in BMJ.
Efectele benefice ale administrarii acidului folic precoce in sarcina sunt bine cunoscute datorita reducerii riscului de aparitie a defectelor tubului neural, cum ar fi spina bifida. Doza zilnica recomandata este de 400micrograme cu administrare inca inaintea conceptiei.
Cerrcetatorii au studiat copii nascuti intre anii 1996 si 2000 dintre care: 377 nou-nascuti aveau despicatura labiala (cu sau fara palato-schizis), 196 aveau doar palato-schizis si 763 au fost copii sanatosi (lotul de control).
Independent de suplimentele de acid folic, dieta bogata in fructe, legume si alte alimente bogate in folati reduce riscul de aparitie a despicaturii labiale cu 25%. Cel mai mic risc de aparitie a despicaturii labiale a fost intalnit la femeile care pe langa o dieta bogata in folati isi administrau si suplimente de acid folic si multivitamine. Acidul folic nu ofera protectie totala impotriva aparitiei palato-schizisului singur.
Autorii studiului au recunoscut faptul ca acest studiu nu a putut demonstra fara dubii ca acidul folic previne aparitia despicaturii labiale, insa aceste rezultate combinate cu rezultatele unor studii anterioare sugereaza faptul ca acidul folic are un puterenic efect preventiv pentru aparitia acestor malformatii.