Cum sa mentii in limite normale nivelul glicemiei plasmatice

Cercetarile recente au adus noi argumente privind relatia dintre nivelul crescut al glicemiei si cancerul la femei. Astfel a fost subliniata din nou problema nivelului crescut al glicemiei, chiar daca este inferior celui de la diabetici, responsabil de cresterea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare si a diabetului zaharat clinic manifest.

Ce putem face pentru a mentine in limite normale glicemia?
Prof. Martin Wiseman de la World Cancer Research Fund ne da cateva sfaturi in aceasta privinta:

1. Cel mai important lucru este sa nu devii supraponderal. Daca esti supraponderal atunci ar trebui sa slabesti prin activitate fizica regulata si printr-o dieta sanatoasa.

2. Alege intotdeauna cerealele integrale. Inlocuieste orezul alb cu orez brun si asigurate ca pastele fainoase sunt produse din faina integrala.

3. Redu sau renunta la dulciuri ca de exemplu sucurile indulcite sau prajituri. La inceput poate va fi greu sa rezisti tentatiei, dar renuntarea la dulciuri este un pas important in mentinerea glicemiei in limite normale.

4. Consuma cat mai multe legume cu putinta. Este recomandabil sa se utilizeze legumele la prepararea diferitelor feluri de mancare.

5. Fa cat mai multe exercitii fizice – nu este neaparat nevoie sa faci exercitii fizice la sala, chiar si mersul pe jos sau urcatul scarilor pot fi de mare ajutor.