Celulele stem pot fi folosite pentru tratarea afectiunilor cardiace

Rezultatele unui studiu clinic de faza I care au urmarit efectele injectarii intracardiace a celulelor stem, autologe, tip CD34+, la pacientii cu boala coronariana severa au relevat o tolerabilitate buna a acestei metode. Aceste rezultate permit continuarea cu studiile clinice de faza II, au anuntat cercetatorii de la Centrul Medical Caritas "St. Elizabeth".

Procedeul consta in administrarea unui preparat proteic pacientilor, cu scopul de a elibera in circulatia sanguina celule stem din maduva osoasa. Aceste celule sunt apoi recoltate si selectate, urmand a fi introduse intracardiac la pacientii a caror inima a fost afectata de necroza si hipoxie.

Rezultatele studiului indica o buna tolerabilitate a metodei si nu au fost inregistrate efecte adverse importante.

In studiu au fost cuprinsi 24 de pacienti din trei centre medicale din USA in perioada decembrie 2003 si pana in martie 2005. Dintre acestia 5 erau de sex feminin iar media varstei a fost de 63 de ani.

Pe durata studiului nu s-au inregistrat decese. Din 18 pacienti, 15 au remarcat o ameliorare a starii generale si a reducerii intensitatii durerii precordiale, precum si cresterea capacitatii de efort.

Rezultatele au permis initierea unui studiu de faza II dublu orb, sub control placebo, multicentric randomizat care va cuprinde aproximativ 150 de pacienti.