Ne aflam in fata celui de-al doilea val de COVID-19, spun expertii

Multe tari ateapta deja valul doi de coronavirus, care ar putea veni chiar la toamna, spun specialistii. Un lockdown pe termen lung este imposibil in acest moment, asa ca autoritatile iau in calcul strategii care implica alternarea unor masuri stricte cu unele mai blande, pentru a incetini raspandirea SARS-COV-2, pana cand vom avea un vaccin sau un tratament specific.

Expertii spun ca oamenii trebuie sa isi adapteze stilul de viata si sa invete sa traiasca cu virusul despre care OMS este de parere ca nu ne va parasi in urmatorii doi ani.

In Europa cazurile de COVID-19 au inceput, din nou, sa se inmulteasca, desi o statistica comparat este greu de realizat, din cauza diferentelor dintre strategiile nationale de testare. Potrivit ultimelor date, Franta a depasit 10.000 de cazuri zilnice, Spania a confirmat, la ultima raportare, peste 4.000 de cazuri noi.

Situatia difera in alte colturi ale lumii. In SUA, de exemplu, pare sa se fi atins un platou, cu un numar de 35.000 de cazuri zilnice, iar in Brazilia, care se afla pe locul doi in clasamentul celor mai afectate tari de COVID-19, epidemia pare sa fi ajuns partial sub control.

Expertii mai adauga ca nu exista nicio dovada ca vremea, conditiile meteorologice, ar avea vreo influenta asupra circulatiei virusului si ca factorul determinant ramane comportamentul oamenilor. Acestia spun ca nu trebuie sa lasam garda jos, crezand ca virusul a disparut sau ca este mai putin contagios.

Totodata, specialistii sustin ca un nou lockdown ar trebui sa fie evitat, dar pentru asta oamenii trebuie sa isi adapteze stilul de viata si sa accepte ca, cel putin momentan, viata lor nu va reveni la normalul de dinainte.

Va exista un vaccin impotriva Covid-19 pana la finalul anului? Ce spun expertii

Presedintele companiei farmaceutice Pfizer, Albert Bourla, sustine ca pana la sfarsitul lunii octombrie ar trebui sa avem deja rezultatele ultimelor testari pentru vaccinul impotriva noului coronavirus.

Pfizer a investit 1.5 miliarde de dolari pentru dezvoltarea vaccinului impotriva Covid-19 si a initiat, de curand, o propunere in care solicita ca grupul de testare din ultima faza sa fie alcatuit din 44.000 de persoane in loc de 33.000.

Vaccinul experimental dezvoltat de Pfizer conine material genetic ARN, sau mARN, care stimuleaza sistemul imunitar sa lupte cu virusul care continua sa faca victime la nivel mondial. Pentru dezvoltarea vaccinului, Pfizer lucreaza in colaborare cu cei de la BioNTech.

Specialistii spun ca atunci cand un vaccin va trece de toate fazele de testare si va fi aprobat si distribuit pana la finalul anului, cel mai probabil numarul dozelor va fi limitat. Vaccinul ar urma sa fie distribuit in patru faze, iar primii care vor fi imunizati sunt medicii din spitale, persoanele in varsta si pacientii cu boli cronice.

1.713 cazuri raportate in ultimele 24 de ore

Alte 1.713 de cazuri noi de COVID-19 au fost raportate in ultimele 24 de ore in Romania, din 25.991 testari efectuate. Bilantul a ajuns la 107.011, potrivit Grupului de comunicare strategica.

Cele mai multe noi cazuri de coronavirus continua sa fie in Capitala, respectiv 211. Apoi, Cluj si Suceava sunt judetele cu cele mai multe noi cazuri de COVID-19. Judetul cu cele mai putine imbolnaviri raportate in ultimele 24 de ore este Ialomita, cu doar 3 cazuri noi de COVID-19.

In ultimele 24 de ore fost inregistrate 49 de decese (33 barbati si 16 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Braila, Buzau, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Gorj, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Maramures, Neamt, Prahova, Salaj, Suceava, Tulcea, Vaslui, Vrancea si Municipiul Bucuresti.

Dintre acestea, 3 decese au fost inregistrate la categoria de varsta 40-49 de ani, 4 decese au fost inregistrate la categoria de varsta 50-59 ani, 16 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 15 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 11 decese la categoria de peste 80 de ani. Toate cele 49 de decese inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati.

In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 6.854. Dintre acestea, 471 sunt internate la ATI.

Bilantul global este pe punctul de a depasi pragul de 30 de milioane de cazuri.

Surse:
https://www.euronews.com/2020/09/15/is-europe-having-a-covid-19-second-wave-country-by-country-breakdown
https://www.bbc.com/news/health-53579731
https://www.lemonde.fr/planete/article/2020/09/15/coronavirus-le-monde-face-a-l-arrivee-de-la-deuxieme-vague_6052193_3244.html
https://www.cbsnews.com/news/covid-vaccine-effectiveness-october-pfizer/ https://www.foxbusiness.com/healthcare/pfizer-ceo-coronavirus-vaccine-new-year