Ulcerul venos se poate vindeca!

Un ulcer venos este o leziune (rana) deschisa care apare in general la nivelul gleznei sau pe partea interna a gambei, cu forma neregulata si margini bine delimitate, insotita de obicei de secretii vascoase galben-albicioase si varice.

Ulcerul venos este o complicatie a insuficientei venoase cronice (IVC) si a hipertensiunii venoase (cresterea presiunii la nivelul venelor). Ulceratia aparuta are de obicei o evolutie cronica si nu are tendinta de vindecare spontana.

Insuficienta venoasa cronica este o boala care afecteaza mai mult femeile decat barbatii, in marea majoritate a cazurilor fiind mostenita genetic. Aceasta boala este caracterizata prin functionarea defectuoasa a venelor, care are drept rezultat stagnarea sangelui la nivelul picioarelor cu aparitia unor modificari la nivelul tesuturilor profunde si ale pielii.

La nivel mondial 10-33% din femeile adulte si 10-20% din barbati au Insuficienta Venoasa Cronica. in statele europene prevalenta este chiar mai mare de 20 pana la 50%.
In Romania studii epidemiologice recente cu relevanta nationala au aratat o prevalenta a IVC de 32%.

Care sunt semnele si simptomele insuficientei venoase cronice?

Insuficienta venoasa cronica are multiple semne care apar pe masura ce boala avanseaza si care pot la un moment dat sa se regaseasca impreuna la nivelul gambei, fara a fi insa necesar sa fie toate prezente la acelasi pacient.

Telangiectazii: Model in forma de evantai al venelor dilatate in jurul maleolei interne sau laterale (proeminentele osoase de la nivelul gleznei). Apar ca urmare a dilatarii venelor din aceste zone din cauza hipertensiunii venoase si au diametrul mai mic de 1 mm.

Vene varicoase: Dilatatii venoase subcutanate, cu aspect sinuos.

Edemul: Umflarea picioarelor ca urmare a presiunii crescute de la nivelul venelor si a acumularii de lichide in tesuturi.

Eczema varicoasa: pielea devine rosie, umeda si solzoasa. intinderea si aspectul ei pot varia de la o zona restransa cu modificari de piele aproape insesizabile, la situatii in care eczema acopera toata zona gambei, iar pielea devine foarte iritata si inflamata.

Hiper-pigmentarea: Colorarea maronie a pielii la nivelul gambei, ca urmare a iesirii hematiilor (globulelor rosii) de la nivelul vaselor de sange in tesuturile din jur si a descompunerii acestora cu formarea de depozite de hemosiderina (un pigment proteic ce contine fier).

Lipodermatoscleroza (sau liposcleroza): tesuturile picioarelor devin tari si dezvolta un aspect lemnos, pierzandu-si supletea naturala.

Atrofia alba: O cicatrice vasculara sau alba ca urmare a trombozei si a eliminarii capilarelor in stratul mai profund al pielii – poate fi foarte dureroasa, apare adesea in zonele in care exista hiper-pigmentare sau lipodermatoscleroza.

Deformarea piciorului: Piciorul devine foarte subtire la nivelul gleznei si se ingroasa excesiv in apropierea genunchiului, luand forma unei sticle de sampanie orientata invers.
Ulcerul venos: leziune deschisa pe piele care apare de obicei pe partea mediala (dinspre interior) a gambei, intre glezna si genunchi.

Pacientul cu insuficienta venoasa cronica prezinta pe langa aceste semne si o serie de simptome care nu trebuie ignorate, ele putand aparea mai devreme decat modificarile de aspect ale pielii: senzatia de picior greu, obosit, umflat, durere, crampe predominant nocturne, prurit (mancarime), senzatia de arsura la nivelul gambei.

Ulcer venos – important de stiut:
• afecteaza aproape 1% din intreaga populatie – 3% dintre cei peste 80 de ani
• mai des intalnit la femei decat la barbati
• 93% dintre ulcerele venoase se vindeca in 12 luni, 7% persista chiar si dupa 5 ani
• timpul mediu de vindecare pentru un ulcer venos este de 5,9 luni (7,4 luni pentru etiologie mixta)
• rata de recidiva in 3 luni de la inchiderea plagii este de pana la 70%, iar rata de recidiva la 12 luni este intre 26–69%.
• ulcerul venos la pacientii din comunitatii defavorizate se vindeca intr-o perioada mai lunga si au un risc mai mare de recurenta.

Factorii de risc care contribuie la dezvoltarea unui ulcer varicos includ:
• varicele: vene umflate si marite din cauza unei functionari defectuoase a valvelor;
• tromboza venoasa profunda: cheaguri de sange care se dezvolta in vene si care duc la o functionare defectuoasa a valvelor venoase;
• traumatismele suferite la nivelul piciorului: lovituri, taieturi, fracturi etc;
• varsta inaintata: in general, odata cu inaintarea in varsta scade eficienta aparatului circulator;
• obezitatea: greutatea crescuta sau obezitatea pot determina cresterea presiunii venoase;
• sarcinile multiple: sarcina afecteaza dinamica fluxului sanguin in venele membrelor inferioare; diametrul venelor de la nivelul membrelor inferioare si volumul venos cresc semnificativ la gravide;
• sedentarismul sau imobilizarea pe o perioada lunga de timp: pot provoca o slabire a muschiului gambei;
• istoric familial de insuficienta venoasa cronica sau ulcer venos.

Diagnosticarea ulcerului venos:

1. Clinic
• Schimbari ale aspectului pielii
• Simptome generale (dureri la picioare, senzatie de greutate in picioare, crampe musculare, picioare obosite)
• Aspect de ulcer (rana deschisa/discontinuitate a tegumentului)

2. IPGB (indicele de presiune glezna-brat)
• Indicator fiabil al prezentei bolii arteriale periferice. Deciziile de implementare a terapiei prin compresie, element esential in tratamentul UV, se bazeaza pe acest indicator.

3. Echo Doppler
• Permite vizualizarea fluxului sanguin, a semnelor de obturare venoasa (de exemplu, implicarea venelor superficiale fata de cele profunde) si refluxul venos.

Tratamentul ulcerului venos:

In tratamentul local ulcerului venos, obiectivele principale sunt combaterea infectiei si reducerea edemului.

Debridarea, procedura utilizata pentru a indeparta tesutul mort, necrotic, depozitele de secretii intarite si microbii de pe suprafata ranii, este esentiala pentru a stimula procesul de vindecare. Debridarea trebuie efectuata in mod repetat, la fiecare pansare, atat timp cat este necesar.

Pentru debridare exista mai multe metode disponibile, unele putand fi folosite de catre pacienti cand se panseaza acasa, altele necesitand personal medical calificat.
Debridarea autolitica foloseste pansamente moderne care creeaza un mediu umed echilibrat pe suprafata ranii, sustinand procesele naturale de vindecare.

Pentru debridarea autolitica a tesuturilor moarte, depozitelor de secretii intarite si microbilor de pe suprafata unui ulcer venos, se poate folosi pansamentul hidroactiv HydroClean advance. Acesta va inmuia depozitele si va absorbi secretiile si microbii, facilitand indepartarea acestora din rana. Pentru a vedea modul de pansare a unui ulcer venos cu HydroClean advance, click AICI

Atunci cand la nivelul gambei afectate de ulcerul venos apar semnele locale ale infectiei, rubor - eritem, roseata pielii din zona; tumor - umflarea zonei; calor - temperatura mai crescuta a zonei; dolor – durere, este necesara efectuarea unei culturi a secretiei din rana. Prezenta infectiei impune tratamentul cu antibiotic pe cale generala, pe baza antibiogramei si doar la recomandarea medicului.

Local, in aceasta situatie, pansamentul HydroClean advance se poate asocia cu un pansament tip plasa, cu proprietati antibacteriene, Atrauman Ag.

Atrauman Ag se aplica intotdeauna primul pe rana, dupa ce se indeparteaza foliile cerate care protejeaza ambele fete si peste el se va aplica HydroClean advance. Ambele pansamente se schimba in acelasi timp. Utilizarea pansamentelor nu inlocuieste tratamentul cu antibiotic pe cale generala.

Dupa ce rana a fost curatata de secretiile uscate si aderente, tesuturile moarte, microbi si este rosie, curata, tratamentul se continua cu un pansament care va stimula regenerarea tesutului sanatos si formarea pielii, HydroTac. Acest pansament se va folosi pana la inchiderea completa a ranii.

Deoarece pansamentele moderne sunt eficiente doar in conditiile unei utilizari corecte, accesand platforma www.ingrijirerani.ro, cu ajutorul unui manechin uman interactiv va puteti identifica usor tipul de rana, precum si stadiul de vindecare al acesteia.

Cu ajutorul tutorialelor video, veti primi atat indicatii corecte de pansare a ranii si de aplicare a pansamentelor, cat si tipul de produse cu care rana poate fi pansata.
Nu in ultimul rand, consultantii Hartmann va stau la dispozitie cu sfaturi personalizate de ingrijire a ranilor, in zilele de Luni-Joi, in intervalul orar 09:00-16:00.