Cum functioneaza terapia cognitiv-comportamentala?

Ce este terapia cognitiv-comportamentala

Terapia cognitiv-comportamentala, numita si CBT (Cognitive behavioral therapy), este o tehnica de terapie pe termen scurt, dar care poate ajuta oamenii sa gaseasca noi modalitati de a se comporta, schimbandu-le modul de gandire. De asemenea, terapia cognitiv-comportamentala poate ajuta oamenii sa reduca stresul, sa faca fata relatiilor complicate sau sa treaca mai usor peste durere sau peste numeroase alte provocari comune ale vietii.

Modul in care o persoana gandeste si interpreteaza evenimentele vietii afecteaza in mod direct modul in care aceasta se simte si se comporta. Terapia cognitiv-comportamentala se bazeaza pe acest principiu, iar studiile au relatat ca este utila in foarte multe situatii. Mai exact, CBT este o abordare specifica problemei, orientata spre obiective si care are nevoie de implicarea activa a individului pentru a avea succes. Astfel, terapia se concentreaza pe provocarile, gandurile si comportamentele actuale ale unei persoane.

Este important de stiut ca terapia este limitata de timp, ceea ce inseamna ca subiectul va sti cand se va termina un curs si va avea idee la ce sa se astepte. Adesea, un curs va consta din 20 de sesiuni de intalnire doar cu psihoterapeutul, dar acest lucru nu este obligatoriu intotdeauna. Asadar, sesiunile pot lua forme individuale sau de grup. In orice caz, terapia cognitiv-comportamentala este o terapie de colaborare si care invata in cele din urma pacientul sa devina propriul sau terapeut.

Terapia cognitiv-comportamentala si modul de gandire al individului

Terapia cognitiv-comportamentala este o forma de psihoterapie care se concentreaza pe modul in care gandurile, credintele si atitudinile unei persoane ii afecteaza sentimentele si comportamentele. In plus, aceasta terapie se bazeaza pe faptul ca daca oamenii invata un comportament nefolositor sau necorespunzator, acest lucru poate duce si la probleme psihologice.

Pentru acest lucru, terapeutii doresc sa-si invete pacientii noi moduri benefice de a gandi si de a se comporta. Prin schimbarea acestor lucruri se pot ameliora simptomele afectiunilor psihice si fizice, iar oamenii pot actiona si relationa in moduri mult mai bune.

Conform specialistilor, gandurile necorespunzatoare pot ingreuna functionarea individului in diferite situatii. Terapia cognitiv-comportamentala doreste schimbarea modului de gandire al individului, astfel incat problemele acestuia sa poata fi depasite mult mai usor si intr-un mod pozitiv si eficient. In plus, cercetarile arata ca aceasta terapie poate oferi sprijin persoanelor cu depresie, atacuri de panica, fobii si diverse alte afectiuni de sanatate, inclusiv dureri cronice.

Terapia cognitiv-comportamentala este un concept larg, iar diferitele tipuri ale terapiei se concentreaza pe diverse aspecte ale vietii. Unele tipuri abordeaza probleme specifice, de exemplu provocari emotionale sau sociale. Cu toate acestea, discutia cu terapeutul va indica spre cea mai buna terapie.

Ce se invata prin terapia cognitiv-comportamentala?

In timpul sedintelor de terapie cognitiv-comportamentala, oamenii pot invata diverse moduri prin care sa identifice mai clar problemele si sa constientizeze mai bine modurile gresite de gandire. De asemenea, sunt expuse tehnici prin care toate gandurile si faptele gresite si irationale sa fie detectate la timp si sa fie controlate sau eliminate.

Terapia cognitiv-comportamentala poate ajuta oamenii sa vizualizeze situatiile si din alte perspective, acest lucru fiind util in dezvoltarea unui mod mai pozitiv de a gandi si de a reactiona. In plus, persoanele ce merg la astfel de terapii devin mai constiente de propria stare de dispozitie si isi pot stabili noi obiective realizabile.

Terapeutii pot ajuta inclusiv persoanele cu fobii. Asadar, terapia cognitiv-comportamentala poate incuraja infruntarea temerilor, mai degraba decat evitarea lor. De asemenea, terapia ajuta in lupa contra anxietatii si a atacurilor de panica.

Pe langa toate aceste lucruri, persoanele ce participa la aceste sedinte de terapie ii pot intelege mai bine pe cei din jur, fara a mai judeca si forma pareri necorespunzatoare. Astfel, relatiile pot fi imbunatatite, iar conflictele pot fi evitate.

In general, terapia cognitiv-comportamentala implica sedinte individuale cu terapeutul, dar pot exista cazuri in care se pot forma si grupuri. Sunt utilizate diferite activitati si jocuri, dar si moduri de a calma mintea si corpul. In cazul fobiilor, expunerea controlata la lucrurile ce provoaca frica poate sa para tulburatoare, dar in realitate este foarte eficienta. In plus, pot fi oferite chiar si teme pentru acasa, iar tinerea unui jurnal poate conta foarte mult.

Cand este utila terapia cognitiv-comportamentala?

Terapeutii au realizat primele modele ale terapiei cognitiv-comportamentale in urma cu aproximativ 50 de ani pentru a trata depresia. Acum exista numeroase variante ale terapiei, acestea fiind utilizate pentru a trata o varietate larga de afectiuni. Tulburarea de panica, tulburarea de stres posttraumatic si tulburarea de anxietate generalizata sunt doar cateva exemple.

Insomnia, fobiile, furia si chiar conflictele din casnicie pot fi gestionate eficient prin aceasta terapie. In plus, tulburarile de alimentatie si abuzul/dependenta de substante daunatoare pot raspunde foarte bine la terapia cognitiv-comportamentala, uneori chiar mai bine decat alte metode de tratament.

Cum functioneaza?

Unele forme de psihoterapie se concentreaza pe amintiri pentru a intelege sentimentele actuale. In schimb, terapia cognitiv-comportamentala se concentreaza pe gandurile si credintele prezente. Terapia de acest tip poate ajuta oamenii cu multe probleme in care gandurile si credintele sunt critice. In plus, este subliniata necesitatea identificarii factorului problematic si corectarea sa, schimband modul in care sunt percepute anumite situatii.

Potrivit specialistilor, modul de gandire al oamenilor este asemanat cu o pereche de ochelari prin care lumea este vazuta intr-un anumit fel. Terapia cognitiv-comportamentala poate ajuta oamenii sa vada lumea in alt mod, mult mai constient, astfel incat comportamentele sa fie potrivite si pozitive.

Asadar, terapia are ca scop transformarea oricaror moduri de gandire si comportament care stau in calea unor rezultate pozitive. De exemplu, atunci cand o persoana are depresie, perceptiile si interpretarile sale devin deformate, lucru ce poate duce la o mentalitate negativa, in care lucrurile sunt vazute ca fiind catastrofale si fara rezolvare. Terapeutii pot ajuta aceste persoane prin expunerea realitatii si invatarea unor moduri corecte de a percepe lumea si de a reactiona.

Pe masura ce o persoana isi schimba modul de gandire, nivelul de stres se va reduce, iar modul sau de functionare va fi mult mai eficient. Odata ce individul dobandeste noi abilitati, problemele vor putea fi rezolvate in moduri mult mai constructive, iar relatiile cu persoanele din jur pot fi imbunatatite. Toate aceste lucruri vor oferi un sentiment mai puternic de autocontrol, iar starile de spirit negative vor avea sanse mai mici sa apara.

Bibliografie:
Carpenter K. M.,Stoner, S. A.,Mundt, J. M., &Stoelb, B. (2012, January). An online self-help CBT intervention for chronic lower back pain [Abstract].The Clinical Journal of Pain, 28(1),14–22 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21681084
Gilpin, H. R., Keyes, A., Stahl, D. R., Greig, R., & McCracken, L. M. (2017, October). Predictors of treatment outcome in contextual cognitive and behavioral therapies for chronic pain: Asystematic review [Abstract].The Journal of Pain, 18(10), 1153–1164 jpain.org/article/S1526-5900(17)30557-6/fulltext
Hofmann, S. G., Asnaani, A., Vonk, I. J. J., Sawyer, A. T., & Fang, A. (2013, February 28. The efficacy of cognitive behavioral therapy: A review of meta-analyses.Cognitive Therapy and Research 36(5), 427–440 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3584580/
Whitfield, G. (2010, May).Group cognitive–behavioural therapy for anxiety and depression.BJPsych Advances, 6(3), 219–227.Retrieved from cambridge.org/core/journals/advances-in-psychiatric-treatment/article/group-cognitivebehavioural-therapy-for-anxiety-and-depression/458CD3360742FE9E90AEB107493E2F0C/core-reader
What is cognitive behavioral therapy? (n.d.) apa.org/ptsd-guideline/patients-and-families/cognitive-behavioral.aspx
What is cognitive behavioral therapy (CBT)? (2016, May 16) nacbt.org/whatiscbt-htm/