Stranutul poate fi declansat de o fantezie sexuala - studiu

Stranutul poate fi declansat de o fantezie sexuala, potrivit unui studiu efectuat de un medic de la spitalul John Radcliffe din Oxford,informeaza cotidianul britanic The Independent.

Dr. Mahmood Bhutta a realizat studiul dupa ce a intalnit un pacient care stranuta incontrolabil, de fiecare data cand avea o fantezie sexuala. „Mi s-a a parut neobisnuit si am cautat in literatura de specialitate date referitoare la acest subiect. De asemenea, am verificat pe Google si am descoperit ca o cautare cautare dupa termenii 'sex', 'stranut' si 'incontrolabil' da uimitor de multe rezultate, ceea ce ne-a dat de inteles ca aceste cazuri sunt mult mai frecvente decat am crezut”, a explicat Bhutta.

Stranutul este declansat, de obicei, de iritatia nazala, care provoaca un reflex de eliminare a aerului cu viteze ce pot ajunge la 180 de kilometri pe ora. Aceeasi reactie poate fi provocata si de pensarea sprancenelor, care stimuleaza nervul trigeminal ce produce anumite senzatii asupra fetei. Stranutatul poate aparea si din alte cauze, mai putin cunoscute, precum reflexul fotic - stranut provocat de lumina soarelui. Mai rare sunt cazurile in care persoanele din aceeasi familie stranuta dupa ce mananca.

Dr. Bhutta este de parere ca stranutul provocat de gandurile cu conotatie sexuala se transmite, de asemenea, in familie si ca acest reflex este rezultatul intersectarii semnalelor din sistemul nervos.