Instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei pentru 30 de zile

In contextul evolutiei situatiei epidemiologice determinata de raspandirea COVID-19, Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 16 martie a.c., decretul privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei pentru 30 de zile, masurile adoptate regasindu-se in anexa la acest comunicat.

Pana astazi, 16 martie, pe teritoriul Romaniei, au fost confirmate 168 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cei 168 de cetateni care au contactat virusul, 9 sunt declarati vindecati si au fost externati.

De la ultima informare, au fost confirmate 10 cazuri noi, dupa cum urmeaza: 4 in Bucuresti, 2 in Ilfov si cate unul in Constanta, Teleorman, Neamt si Mures.

Toate persoanele nou confirmate pozitiv la COVID-19 sunt fie contacti ale unor cazuri pozitive, fie persoane aflate in carantina. Cele 10 persoane au varsta cuprinsa intre 21 de ani si 63 de ani.

Pe teritoriul Romaniei, in carantina institutionalizata sunt 3.078 de persoane pentru care se efectueaza verificari pentru a depista daca au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 14.845 de persoane sunt in izolare la domiciliu si se afla sub monitorizare medicala.

Pana la aceasta data, la nivel national, au fost prelucrate 3.708 teste. Dintre acestea, 3.540 au fost cu rezultat negativ, adica persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu COVID-19. Testele au fost prelucrate in 7 unitati sanitare din Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Craiova, Iasi si Constanta.

Pana in prezent, au fost inregistrate 36 de dosare penale, sub aspectul savarsirii infractiunii de zadarnicirea combaterii bolilor, fapta prevazuta i pedepsita de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

Le reamintim cetatenilor sa ia in considerare doar informatiile verificate prin sursele oficiale si sa apeleze pentru recomandari si alte informatii la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numarul TELVERDE nu este un numar de urgenta, este o linie telefonica alocata strict pentru informarea cetatenilor. De asemenea, romanii aflati in strainatate pot solicita informatii despre prevenirea si combaterea virusului la linia special dedicata lor, +4021.320.20.20.

Alte decizii, precum si alte date de interes, vor fi aduse la cunostinta publicului in cel mai scurt timp.

in continuare va prezentam situatia privind infectarea cu virusul COVID – 19 (coronavirus) la nivel european si global:

Pana la data de 16 martie 2020, au fost raportate 51.771 de cazuri in UE/SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elvetia, Andora. Cele mai multe cazuri au fost inregistrate in Italia, Frana, Germania, Spania si Regatul Unit.

Sursa: Ministerul Sanatatii