Poate dermatita seboreica sa provoace caderea parului?

Ce este dermatita seboreica

Dermatita seboreica este o afectiune a pielii care produce o iritatie ce da senzatie de mancarime pe scalp, fata, sau alte parti ale corpului. Multe persoane o numesc matreata. Rar, o persoana poate prezenta caderea temporara a parului dupa o dermatita seboreica.

Afla mai multe despre dermatita seboreica si cum ar putea cauza aceasta caderea parului.

Cum cauzeaza dermatita seboreica caderea parului?

Desi dermatita seboreica a scalpului nu tinde sa cauzeze caderea parului, au fost gasite dovezi cum ca aceasta ar produce o pierdere temporara a parului.
Dermatita seboreica este o inflamatie a pielii care apare ca si rezultat in urma unei micoze a pielii. Glandele sebacee produc un tip de ulei numit sebum care poate favoriza aparitia unei micoze.

Ar putea exsita cativa factori care sa favorizeze raspandirea micozei, cum ar fi excesul de sebum la nivelul scalpului. Rezultatul este inflamatia, care se manifesta cu mancarime si o oarecare inrosire a pielii.

Pierderea parului nu este comuna in dermatita seboreica. Daca aceasta apare, este probabil din cauza scarpinarii scalpului in urma mancarimii.

In cazuri foarte rare, inflamatia poate afecta de asemenea foliculii de par si sa cauzeze caderea temporara a acestuia. In astfel de situatii, pierderea parului nu este permanenta, acesta crescand la loc daca persoana in cauza urmeaza pasii de controlare a inflamatiei.

Cauze

Cercetatorii nu sunt inca siguri de cauza exacta a dermatitei seboreice, sau motivul pentru care unele persoane tind sa o dezvolte in timp ce altii nu o fac. Unii experti considera ca ar exista o legatura intre dermatita seboreica si schimbarile nivelurilor de hormoni din organism.

Oamenii de stiinta au identificat, de asemenea, o posibila legatura intre dermatita seboreica si alte boli precum boala Parkinson si HIV.
Anumiti factori pot cauza o exacerbare a dermatitei seboreice, printre care: soarele, caldura, terapia locala agresiva.
Dermatita seboreica nu este contagioasa, deci alte persoane nu pot contacta de la cineva care sufera de aceasta afectiune.

Este pierderea parului permanenta?

De obicei, pierderea parului ca si rezultat al unei dermatite seboreice este reversibila.
In mod obisnuit, parul va incepe sa creasca la loc imediat ce persoana afectata primeste tratamentul pentru inflamatia care a cauzat caderea acestuia si inceteaza din a-si mai scarpina scalpul.

Cand apare o cadere a parului mai semnificativa, este posibil ca dermatita seboreica sa nu se afle la baza acestui fenomen. Dermatita seboreica poate co-exista cu alte afectiuni ale scalpului, cum ar fi alopecia androgenica.

La copii, dermatita seboreica dispare de la sine fara a se aplica un anumit tratament. La adulti, aceasta tinde sa fie de natura cronica. Acest lucru inseamna ca persoanele afectate pot avea exacerbari ale dermatitei seboreice de-a lungul vietii lor.

Cu toate acestea, exista anumite tratamente care pot ajuta la reducerea simptomatologiei dintr-o exacerbare.

Tratament

Desi tratamentul nu va vindeca complet dermatita seboreica, el poate ameliora unele dintre simptome.

Unele persoane pot trata cazurile usoare de dermatita seboreica folosind remedii naturiste, cum ar fi aloe vera sau ulei de arbore de ceai. Cu toate acestea, astfel de optiuni nu inlocuiesc tratamentele conventionale, majoritatea lor neavand nevoie de prescriptie de la medic.

O persoana care prezinta exacerbari frecvente va avea nevoie de un tratament prescris de medicul ei.

Tratamente naturiste. Conform unui studiu din 1999 s-au dovedit efectele benefice ale aloei vera in tratarea dermatitei seboreice, prin ameliorarea simptomelor acesteia la majoritatea subiectilor din cadrul studiului. Alte tratamente naturiste sunt: uleiul de arbore de ceai, vitamina B6, acidul folic.

Tratamente fara prescriptie. Urmatoarele medicamente fara prescriptie pot ajuta la ameliorarea exacerbarilor dermatitei seboreice si la controlul acestei afectiuni. Unele dintre tratamentele mai jos mentionate sunt potrivite pentru bebelusi, iar altele pentru adolescenti si adulti.

In cazul bebelusilor, parintii pot cumpara sampon pentru bebetusi special pentru tratarea afectiunilor scalpului. Acesta ar putea contine uneiuri minerale.

La adolescenti si adulti, anumite sampoane cu o formula speciala pentru tratarea dermatitei seboreice pot ameliora simptomele. Acestea contin ingrediente precum: acid salicilic, sulf, sulfura de seleniu, piritonat de zinc. Pot fi de asemenea achizitionate si sampoane cu medicatie antifungica, cum ar fi ketoconazolul. Intrebati farmacistul care sunt indicatiile folosirii unui astfel de sampon.

In anumite cazuri, farmacistul va poate sfatui sa alternati folosirea samponului specializat cu cel folosit in mod normal.

Tratamente cu prescriptie. Unele persoane pot dezvolta exacerbari severe sau frecvente de dermatita seboreica care nu raspunde la tratamentul luat fara prescriptie.
In astfel de cazuri, persoana respectiva ar trebui sa vorbeasca cu medicul de familie sau cu un dermatolog. Acesta ar putea recomanda o solutie cu corticosteroizi pentru a reduce inflamarea scalpului.

Timpul de recuperare

La copii, dermatita seboreica dispare de obicei singura pana la varsta de 6-12 luni. In anumite cazuri, aceasta afectiune poate reaparea la pubertate datorita schimbarilor hormonale.

La unii adulti, dermatita seboreica poate disparea de asemenea singura fara tratament. Cu toate acestea, majoritatea adultilor cu aceasta afectiune vor avea exacerbari in timpul vietii. Folosirea preventiva a tratamentelor, precum samponul anitmatreata, poate ajuta la prevenirea si tratarea lor.

Concluzii

In cazuri foarte rare si severe, dermatita seboreica poate produce caderea parului, dar aceasta este de multe ori o situatie reversibila.
Cu toate acestea, caderea parului nu este un fenomen obisnuit in dermatita seboreica. Daca exista o cadere a parului exagerata, cauza acesteia ar putea fi alta decat dermatita seboreica si va necesita tratament medical.

Exista multe optiuni de tratament eficiente care pot ameliora simptomele dermatitei seboreice si trata inflamatia pe care aceasta afectiune o produce.
Folosirea tratamentelor fara prescriptie impotriva matretii sau a sampoanelor medicale poate trata simptomele dermatitei seboreice. Persoanele cu dermatita seboreica severa si persistenta ar trebui sa discute alte optiuni de tratament cu un medic.

Bibliografie
Infectious agents. (n.d.).
americanhairloss.org/types_of_hair_loss/infectious_agents.html
Ravn, A.-H., et al. (2017). Skin disorders in Parkinson's disease: Potential biomarkers and risk factors.
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5352163/
Seborrheic dermatitis. (2015).
winchesterhospital.org/health-library/article?id=21558
Seborrheic dermatitis: Diagnosis and treatment. (n.d.).
aad.org/diseases/a-z/seborrheic-dermatitis-treatment
Seborrheic dermatitis: Overview. (n.d.).
aad.org/diseases/a-z/seborrheic-dermatitis-overview
Seborrheic dermatitis: Tips for managing. (n.d.).
aad.org/diseases/a-z/seborrheic-dermatitis-self-care
Treb, R. M., et al. (2018). Scalp condition impacts hair growth and retention via oxidative stress.
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6369642/
Vardy, D., et al. (1999). A double-blind, placebo-controlled trial of an Aloe vera (A. barbadensis) emulsion in the treatment of seborrheic dermatitis [Abstract].
tandfonline.com/doi/abs/10.3109/09546639909055904