Antidepresivele afecteaza capacitatea de a sofa - studiu

Persoanele care se afla sub tratament cu antidepresive sofeaza mai prost decat cele care nu iau medicamente, arata un studiu efectuat de cercetatorii americani de la Universitatea Dakota.

Soferii care sufera de depresie si carora le-au fost prescrise antidepresive au multe probleme in a se concentra si in a reactiona la volan, conform concluziilor studiului prezentat la conventia anuala a Asociatiei Psihologice Americane.

Psihologii Holly Dannewitz si Tom Petros, de la Universitatea din Dakota de Nord, au recrutat 60 de persoane pentru a participa la o simulare de sofat. A fost urmarita reactia participantilor la o serie de cazuri comune pe sosele, in timp ce atentia le era distrasa de semne de limitare a vitezei, animale, elicoptere, alte masini sau biciclisti. Testele au vizat modul de a conduce, concentrarea si atentia. Dintre participantii la simulare, 31 erau sub tratament cu antidepresive, iar restul de 29 nu luau niciun fel de medicament. Grupul de persoane care luau antidepresive a avut rezultate proaste la testul de sofat, in timp ce, in cazul celorlalti participanti la test, rezultatele simularii au fost normale.

"Persoanele care iau antidepresive ar trebui sa fie constiente de posibilele efecte cognitive, din moment ce medicamentele le-ar putea afecta performantele sociale, academice si de la serviciu, precum si abilitatea de a sofa", subliniaza studiul.