Retentia de apa - de ce apare si cum o poti trata

Ce este retentia de apa

Hidratarea si aportul zilnic de lichide sunt strans legate de necesitatile fiecarui organism in parte si difera de la persoana la persoana in sensul ca o persoana in varsta se poate deshidrata mult mai repede comparativ cu un adult care poate retine in exces apa si se deshidrateaza mai greu, indiferent daca exista sau nu o afectiune asociata.

Desi specialistii recomanda un consum zilnic de lichide in medie la 2 litri pe zi, trebuie retinut faptul ca atat aportul in exces cat si retentia de apa sunt mici semne ce pot ascude o afectiune serioasa la baza si nu trebuie neglijate.

Principalele cauze ale retentiei de apa

1.Dieta alimentara si in special consumul unor alimente bogate in sodiu duce la acumularea in exces si in mod automat corpul retine apa.Principala sursa de sodiu o reprezinta sarea de masa, dar si alte alimente procesate precum: conservele, mezelurile, biscuitii, bauturile carbo-gazoase, fast-foodurile contin o cantitate mare de sare pe care noi consumatorii initial nu o sesizam, dar ulterior acumulandu-se apar simptomele suparatoare si automat acordam o atentie suplimentara.

In ceea ce priveste echilibrarea sodiului in organism este indicat sa se consume si alimente bogate in potasiu precum bananele si spanacul.

2.Stilul de viata sedentar sau pozitia la locul de munca, mai ales pentru cei ce stau foarte mult in picioare sau pe scaun datorita faptului ca fluxul sanguin este mai mic din cauza pozitiei, iar presiunea sangelui are tendinta de a creste, retentia de apa se poate instala imediat la finalul zilei si apar edemele.

De aceea solutia ar fi ca la intervale regulate de timp sa se faca pauza, sa ne schimbam pozitia, sa mai detensionam zonele presionale si la finalul zilei sa facem 30 de minute exercitii fizice usoare sau masaj usor pe zonele problematice cu diverse creme ce au rol relaxant.

3.Medicamentele in special cele cu rol antihipertensiv, dar si analgezicele sau antidepresivele au ca si efect secundar retentia de apa mai ales daca bolnavul nu respecta regimul hiposodat impus de medical specialist. Si tratamentul sistemic dat pacientilor oncologici poate avea ca efect secundar retentia de apa, mai ales ca organismul lor este slabit si dezechilibrat din cauza radioterapiei si a chimioterapiei.

Corticoterapia da si ea retentie de apa si efecte imediate vizibile la nivelul pleoapelor sau la nivelul membrelor superioare, sau chiar la nivelul mainilor si majoritatea pacientilor relateaza faptul ca din senin pe perioada tratamentului ii strage verigheta si de aceea toate tratamentele bazate de cortisteroizi au si recomandarea limitarii consumului de sare si dulciuri.

4.Hormonii si aici ne raportam la femei in perioada premenstruala sau chiar mentruala ce au in mod normal o retentive de apa insotita de simptome ce se remit ulterior dupa terminarea menstruatiei si care la unele sunt foarte suparatoare, determinand un disconfort generalizat.

Daca semnele si simptomele nu se remit dupa perioada ciclului menstrual este indicat sa cereti consult de specialitate pentru a nu fi vorba de un dezechilibru hormonal ce necesita tratament.

5.Insuficienta venoasa se insotente obligatoriu si cu edeme la nivelul membrelor afectate plus dureri sau alte complicatii de natura trofica si vasculara ce pot pune viata pacientului in pericol daca nu se intervine imediat.

Alte cauze incriminate sunt:
- consumul excesiv de medicamente
- anumite afectiuni hepatice
- prezenta unor afectiuni tiroidiene
- prezenta unor afectiuni renale
- existenta bolii arteriale
- instalarea insuficientei cardiace la batrani
- prezenta sau aparitia unor alergii de orice natura
- dezechilibre hormonale la tineri

Simptomele si semnele retentiei de apa

Cele mai comune simptome ce incrimineaza retentia de apa sunt instalarea edemelor la nivelul membrelor inferioare si la nivelul mainilor, insa trebuie mentionat faptul ca in cazul gravidelor si in cazul femeilor aflate la menstruatie aceste simptome sunt fiziologice si se remit ulterior fara probleme.

Alte simptome importante sunt:
- cresterea in greutate de cauza neexplicabila
- dureri articulare
- migrena repetata
- inflamatii la nivelul gleznelor
- dificultati respiratorii
- senzatie de plenitudine si balonare
- piele cu o textura mai lucioasa si mai intinsa ce da impresia ca se crapa
- senzatie de picioare grele
- maini mai “pufoase” si imposibilitatea de a mai purta inele

Reguli si tratamente pentru evitarea aparitiei retentiei de apa

1.Implementarea unui stil de viata sanatos, cu o dieta hiposodata si hipoglicemica
2. Urmarea unui tratament medicamentos cu un diuretic potrivit fiecarui pacient in parte ce are rolul de a elimina apa acumulata in exces in organism
3. Purtarea ciorapilor compresivi medicinali ce ajuta la o buna circulatie venoasa.
4. Suspendarea picioarelor pe o pernuta pe timpul noptii pentru a facilita intoarcerea venoasa si a ne trezi cu senzatia de picioare usurate.
5. Mersul pe jos zilnic pe o perioada de 30 minute sau exercitii usoare care sa antreneze musculature membrelor inferiare tensionate de peste zi.
6.Renuntarea la aportul exagerat de glucide si carbohidrati si implementarea unei diete individualizata de catre un specialist.
8. Consumul moderat de fructe si legume pentru a suplimenta sursa de potasiu menita sa echilibreze excesul sodat din organism.
9. Acordarea unei atentii sporite produselor ce contin sare, chiar si a preparatelor dulci.
10. Eliminarea cafelei si a alcoolului
11. Majorarea consumului de apa ce ajuta in mod surprinzator la eliminarea excesului de sare instalat in organism.
12. Consumul de ceai si in special cel cu efect diuretic poate echilibra excesul sodat si in acelasi timp ajuta la eliminarea edemelor instalate.