Medicina functionala si integrativa, aliat in prevenirea si tratarea bolilor digestive

Sistemul digestiv este un complex de organe care transforma alimentele in forme simple, si anume: glucoza, aminoacizi si acizi grasi. Astfel, nutrientii rezultati se absorb in intestinul subtire si sunt transportati la celule pentru ca acestea sa isi poata indeplini functiile, iar compusii nedigerati si neabsorbabili sunt eliminati prin colon.

Sistemul digestiv influenteaza functia imuna prin intermediul microbiomului si a tesutului limfoid asociat tractului gastrointestinal (GALT). Organele care alcatuiesc sistemul digestiv sunt cavitatea bucala, esofagul, stomacul, intestinul subtire, intestinul gros, ficatul, pancreasul, vezica biliara. O serie de boli pot afecta tractul gastro-intestinal cu impact asupra digestiei si a sanatatii generale.

Bolile intestinale afecteaza orice segment al intestinului (subtire sau gros), de la duoden la rect, pot fi acute sau cronice si acopera o gama larga de afectiuni, cele mai frecvente fiind boala celiaca, sindromul de intestin iritabil, boala inflamatorie intestinala si sindromul de intestin permeabil.

Boala celiaca este declansata de reactia imuna a organismului la gluten care provoaca inflamatii ale intestinului subtire. Simptomele provin din inflamatia intestinului si deficitului de nutrienti si pot include: pierdere in greutate, balonari abdominale dureroase, diaree, oboseala, iritabilitate, dermatite, deficit de vitamine liposolubile (A, D, K). Deoarece boala celiaca este determinata genetic, iar glutenul se gaseste in multe alimente, singura modalitate de preventie este o dieta stricta fara gluten.

Boala inflamatorie intestinala (IBD) include afectiuni care afecteaza tractul digestiv, cele mai frecvente fiind boala Crohn (care afecteaza tot tractul digestiv) si colita ulcerativa (care afecteaza intestinul gros). Cauzele bolii sunt inflamatiiile cronice provocate de un raspuns autoimun al organismului. Pacientii cu IBD prezinta un risc crescut de cancer de colon, boli cardiovasculare si alte afectiuni inflamatorii.

Simptomele pot include: dureri abdominale severe, diaree (adesea cu sange, mucus si / sau puroi), miscari dureroase ale intestinului, febra, oboseala, pierderea poftei de mancare si pierderea in greutate.Tratamentele medicale conventionale includ antiinflamatoare, imunosupresoare, chirurgia pentru a indeparta zonele grav afectate ale tractului intestinal.

Sindromul intestinului iritabil (IBS) este o afectiune gastrointestinala functionala (nu este legata de inflamatii si leziuni ale tesuturilor). Factorii de risc sunt predispozitia genetica, stresul, anxietatea, depresia, sensibilitatile alimentare, disbacterioza intestinala, fluctuatiile hormonale, infectiile gastro-intestinale. Simptomele pot fi dureri abdominale cronice, balonare si alternari diaree / constipatie. Tratamentele medicale conventionale includ antidepresive, antispastice. Simptomele IBS pot fi imbunatatite prin modificarea dietei si a stilului de viata.

Sindromul de intestin permeabil este o afectiune digestiva cauzata de deteriorarea mucoasei intestinale, ceea ce duce la cresterea permeabilitatii acesteia si trecerea agentilor patogeni si a toxinelor in circulatia limfatica sau sangvina si localizarea acestora in diverse organe. Permeabilitatea intestinala crescuta este in prezent obiectul unor studii intense la nivel mondial ca tinta terapeutica in prevenirea si tratamentul multor boli.

Factorii care favorizeaza cresterea permeabilitatii intestinale pot fi disbacterioza intestinala, inflamatiile care degradeaza peretele intestinal, raspunsul imun, nivelul redus al proteinelor, reducerea fluxului sanguin si a energiei la nivel digestiv (functia de bariera intestinala necesita aproximativ 40% din consumul de energie al organismului), stresul psihic, stresul oxidativ, traumele majore (arsuri, interventii chirurgicale etc.).

Simptomele se pot manifesta prin: intolerante si/sau alergii alimentare, tulburari neurodegenerative (ex.: depresii, anxietate), tulburari metabolice, insuficienta functionala a unor organe, sindromul de oboseala cronica, boli autoimune, afectiuni la nivelul pielii (ex.: acneea rozacee, eczeme, psoriazis, urticarie), malabsorbtia mineralelor, vitaminelor si substantelor nutritive (ex.: zinc, fier, vitamina B12), dezechilibre hormonale, supraincarcare bacteriana a intestinului subtire (SIBO).

Programe complementare de tratament

Sindromul de intestin iritabil si sindromul de intestin permeabil sunt afectiuni intestinale considerate ca fiind tulburari separate si distincte. Suprapunerea semnificativa a simptomelor, fiziopatologiei si tratamentelor sugereaza necesitatea schimbarii paradigmei de tratament a acestor boli printr-o abordare mai cuprinzatoare.

Complexitatea cauzelor si a efectelor acestor boli sunt motivele pentru care identificarea si tratarea lor necesita o abordare holistica si integrativa.
in Centrul de Medicina Functionala si Integrativa Secom, evaluam holistic pacientul pe baza analizei documentelor medicale, a factorilor emotionali, mentali, genetici, de mediu, sociali, nutritionali, a afectiunilor cunoscute, simptomelor, tratamentelor in desfasurare care pot influenta starea de sanatate a pacientului.

Programele de tratament complementar elaborate sunt adaptate situatiei concrete a bolnavului si vizeaza reducerea inflamatiilor, refacerea structurii si a functiilor mucoaselor digestive, echilibrarea raspunsului imun si a florei intestinale, reducerea deficitului de nutrienti si ameliorarea celorlalte simptome ale bolilor. Aceste programe de fitoterapie stiintifica respecta indicatiile literaturii de specialitate si sunt integrate sigur si eficient tratamentelor alopate urmate de pacienti.

Bolile intestinale determina prin malabsorbtie pierderi accelerate de nutrienti cu deficiente structurale si functionale care necesita o corectie adecvata prin terapia nutritionala.
Programele de nutritie elaborate in cadrul Centrului de Medicina Functionala si Integrativa Secom sunt personalizate si se concentreaza pe eliminarea factorilor alimentari declansatori si pe recomandarea unui plan alimentar sanatos care nu agraveaza simptomele bolii si sustin sanatatea generala a organismului.

Peste 18.000 de pacienti au avut evolutii favorabile sub tratamentele naturale personalizate recomandate in Centrul de Medicina Functionala si Integrativa Secom.

Pentru mai multe detalii despre conceptul de medicina functionala si integrativa si despre serviciile Centrului Secom aflati accesand https://www.secom.ro/centru-de-medicina-integrativa/.