Analize utile in diagnosticarea cancerului si metode de preventie

Ce este cancerul

Cancerul este o afectiune severa si care poate ridica semnificativ riscul de deces. Acesta se caracterizeaza printr-o multiplicare excesiva si anormala a unor celule, putand afecta orice parte a corpului. Astfel, exista numeroase tipuri de cancere, unele dintre ele fiind extrem de grave.

In foarte multe dintre cazuri, persoanele afectate de cancer nu experimenteaza simptome decat in stadii avansate. Din pacate, un numar ridicat de pacienti descopera ca sunt bolnavi dupa ce se prezinta la medic pentru simptome neplacute.

Deoarece prognosticul pentru pacientii cu cancer este mai favorabil daca boala este detectata la timp, expertii recomanda controale si examinari frecvente la populatia generala. Chiar si simplele analize de rutina pot oferi indicii medicilor despre ceea ce se intampla in interiorul corpului, astfel incat acestia sa poate recomanda mai departe investigatii si analize mai complexe.

Totusi, trebuie retinut ca daca medicul recomanda anumite analize pentru a cauta semne de cancer, nu inseamna neaparat ca diagnosticul este pus. Singura examinare de certitudine pentru cancer este biopsia.

Importanta analizelor de laborator

Nivelurile ridicate sau mici ale anumitor substante din organism ar putea reprezenta semne de cancer. Deci, testele de laborator ale sangelui, urinei sau ale altor lichide ale corpului pot ajuta medicii sa se indrepte catre un diagnostic corect. Cu toate acestea, rezultatele anormale primite de la laborator nu reprezinta un semn 100% sigur de cancer, astfel incat medicii pot solicita investigatii suplimentare.

Hemoleucograma completa este doar una dintre analizele de sange ce pot fi realizate pentru detectia cancerului. Aceasta analiza masoara cantitatea diferitelor tipuri de celule din sange de la nivelul unui esantion bine stabilit.

Cancerele ce afecteaza celulele sanguine pot fi detectate prin aceasta metoda atunci cand sunt regasite valori anormale. Totusi, o biopsie a maduvei osoase poate ajuta la confirmarea diagnosticului de cancer de sange.

Electroforeza proteinelor serice poate fi de ajutor, mai ales atunci cand se doreste detectarea anumitor proteine anormale ale sistemului imunitar. Aceste proteine poarta numele de imunoglobuline si sunt uneori crescute la persoanele cu mielom multiplu. Si in acest caz, biopsia maduvei osoase poate ajuta la punerea unui diagnostic de certitudine.

Evaluarea markerilor tumorali este foarte importanta in verificarea prezentei cancerului. Markerii tumorali sunt substante chimice produse de celulele tumorale. Totusi, acestia pot fi produsi si de unele celule normale din corpul uman, iar nivelurile pot fi ridicate semnificativ chiar si in conditii necanceroase. Acest lucru limiteaza potentialul markerilor tumorali in evaluarea cancerului, dar tot ofera informatii pretioase.

Exemple de markeri tumorali sunt urmatoarele:

PSA – este numit si antigenul specific prostatei si poate avea valori crescute in cancerul de prostata. Este de remarcat faptul ca valorile cresc si odata cu inaintarea in varsta;
CA 125 – este indicat in verificarea prezentei cancerului ovarian;
CA 15-3 - este indicat in verificarea prezentei cancerului de san;
CA 19-9 - este indicat in diagnosticarea si monitorizarea adenocarcinomului pancreatic, gastric, hepatobiliar, colorectal (al-II-lea marker dupa CEA) si cancerului ovarian (al-II-lea marker dupa CA 125)
Calcitonina – utilizata in detectia cancerului tiroidian medular;
AFP – se regaseste si sub denumirea de alfa-fetoproteina si poate ajuta la detectarea cancerului hepatic;
HCG – este numit si gonadotropina corionica umana si se utilizeaza in detectarea tumorilor cu celule germinale, cum ar fi cancerul testicular si cancerul ovarian.

Evaluarea celulelor tumorale circulante este o analiza utila, putand evidentia celulele canceroase ce s-au detasat de locul de origine al tumorii si plutesc libere in fluxul sanguin. Persoanele cu cancer de san, cancer colorectal sau cancer de prostata pot fi evaluate cu acest test, dar frecventa cu care acesta se utilizeaza este destul de mica in practica clinica.

Importanta testelor de imagistica medicala

Testele de imagistica medicala creeaza imagini cu zone specifice din interiorul corpului, astfel incat medicul sa poata observa mult mai usor daca exista sau nu o tumora. Aceste imagini pot fi realizate in urma mai multor proceduri.

De exemplu, scanarea CT foloseste un aparat special ce realizeaza o serie de imagini cu organele din diferite unghiuri. Aceste imagini sunt folosite pentru a produce in mod tridimensional interiorul corpului. Exista cazuri in care scanarea CT se poate face cu substanta de contrast, aceasta necesitand inghitirea sau injectarea in vena.

Imagistica prin rezonanta magnetica, prescurtata IRM, utilizeaza un magnet puternic si unde radio pentru a realiza imagini detaliate ale corpului. Examinarea IRM este importanta, deoarece poate ajuta la diferentierea tesutului sanatos de cel nesanatos. Si in acest caz se pot folosi substante de contrast, tocmai pentru a face tumorile mai evidente in imagini.

O alta investigatie importanta in detectia cancerului este scanarea PET. Aceasta ajuta la formarea unor imagini 3D foarte detaliate ale zonelor corpului in care este preluata glucoza. Deoarece celulele canceroase preiau adesea mai multa glucoza decat celulele necanceroase, aceste imagini pot fi folosite pentru a detecta cancerul.

Scanarea osoasa, ecografia si radiografia sunt alte exemple de investigatii imagistice utilizate in detectarea bolilor neoplazice. Scanarea osoasa, asa cum ii spune si numele, analizeaza structura oaselor si evidentiaza zonele anormale sau deteriorate din acestea.

In multe dintre cazuri, aceasta investigatie este utilizata pentru a verifica existenta metastazelor osoase. Ecografiile si radiografiile sunt si ele la fel de importante, ajutand la formarea unor imagini pretioase. Ecografia utilizeaza ultrasunete pentru a forma imagini, in timp ce radiografia utilizeaza radiatii X.

Rolul biopsiei

In cele mai multe din cazuri, medicii trebuie sa realizeze o biopsie pentru a pune diagnosticul de cancer. Biopsia este o procedura foarte importanta in care medicul extrage un esantion de tesut pentru a fi analizat la microscop.

In urma analizei se poate observa cu certitudine daca exista sau nu celule maligne. Rapoartele obtinute prin biopsie sunt esentiale in diagnosticarea cancerului si ajuta chiar si la alegerea unui tratament.

Realizarea biopsiei se poate face in diferite moduri. In cazul biopsiei cu ac, medicul va folosi un ac subtire pentru a extrage tesutul sau lichidul dorit.

Metoda este utilizata in special pentru aspiratia maduvei osoase, dar si in cazul biopsiilor de san, prostata si ficat. In cazul biopsiei prin endoscopiei, medicul va folosi un tub subtire special pentru a examina zonele din interiorul corpului.

Endoscopul va patrunde prin deschiderile naturale ale corpului si este dotat cu o camera video speciala, astfel incat atunci cand se observa tesut anormal, medicul il va putea indeparta pentru analiza.

Prevenirea cancerului

Cancerul este o afectiune complexa si care nu are cauze exacte. Astfel, prevenirea sa nu este intotdeauna posibila, dar specialistii ofera metode care sa ajute la reducerea riscului de aparitie. Modificarile simple ale stilului de viata pot face diferenta, iar populatia generala ar trebui sa apeleze frecvent la acestea.

Fumatul este unul dintre cei mai mari factori de risc pentru cancer, astfel incat trebuie evitat cat mai mult posibil. Fumatul este corelat cu diferite tipuri de cancer, inclusiv cel pulmonar, al gurii si gatului, al pancreasului, al vezicii urinare si al colului uterin. De asemenea, expunerea la fumul de tigara este toxica si pentru persoanele nefumatoare. Evitarea fumatului sau oprirea completa a acestui obicei reprezinta un aspect important in prevenirea cancerului.

Adoptarea unei diete sanatoase este foarte importanta, iar obezitatea trebuie evitata cat mai mult. Consumul de fructe si legume trebuie incurajat, deoarece acestea sunt bogate in substante care protejeaza organismul de numeroase boli.

In plus, evitarea produselor procesate si apelarea la alimente cat mai naturale reprezinta o solutie. Chiar si alcoolul trebuie evitat, deoarece este un agent frecvent incriminat pentru cancerul de san, colon, rinichi si ficat.

Soarele este benefic pentru orice persoana, dar in cantitati moderate. Expunere la razele cele mai puternice ale soarelui sau expunerea prelungita la soare reprezinta elemente incriminate pentru aparitia cancerului de piele. Astfel, oamenii ar trebui sa evite contactul cu razele solare cand acestea sunt puternice, dar si sa foloseasca cremele protectoare si sa-si acopere zonele de piele ce ar putea fi expuse.

Prevenirea cancerului este complexa si ar putea include numeroase elemente. Printre acestea se mai regasesc si vaccinarile contra hepatitei B si a HPV, protejarea cu prezervativ in timpul actului sexual, evitarea utilizarii in comun a unor obiecte personale si controlarea periodica la medic.

Bibliografie:
Cancer blood tests: Lab tests used in cancer diagnosis, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cancer/in-depth/cancer-diagnosis/art-20046459
How Cancer Is Diagnosed, https://www.cancer.gov/about-cancer/diagnosis-staging/diagnosis
Cancer prevention: 7 tips to reduce your risk, https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/cancer-prevention/art-20044816