Cum ne putem feri de infectiile din spital?

Infectiile intraspitalicesti

Spitalele sunt locuri extrem de importante intr-o societate, deoarece aici se trateaza multi pacienti si sunt salvate multe vieti. Cu toate acestea, spitalele pot reprezenta locuri foarte periculoase din mai multe motive, atat pentru pacienti, cat si pentru apartinatori.

In general, mediul spitalicesc este rezervat pentru persoanele foarte bolnave si care au nevoie de supraveghere si tratament special, de exemplu pacientii cu interventii chirurgicale, cu rani severe sau cu sisteme imunitare compromise.

Acesti pacienti prezinta un risc grav de a dobandi infectii in spital, acestea fiind numite infectii asociate asistentei medicale sau ingrijirilor medicale.

Infectiile nosocomiale

Infectiile asociate ingrijirilor medicale au fost numite anterior infectii nosocomiale si survin la 48 de ore de la internare sau la maxim 30 de zile de la data externarii.

Potrivit studiilor, infectiile intraspitalicesti sunt mult mai grave decat cele comunitare, deoarece agentii etiologici sunt mai agresivi si chiar mai rezistenti la antibiotice.

De asemenea, infectiile asociate asistentei medicale pot implica o perioada de spitalizare mult mai lunga si chiar complicatii mai severe. Astfel, populatia ar trebui sa acorde o atentie crescuta acestor infectii si sa cunoasca cele mai importante moduri de a le preveni.

Un exemplu interesant consta in faptul ca aproximativ 1,7 milioane de americani sunt infectati in cadrul spitalelor in fiecare an. Majoritatea acestor pacienti sunt imunocompromisi, astfel incat aproape 100000 dintre ei mor.

Este important de stiut ca foarte multe dintre aceste infectii pot fi prevenite. Chiar daca exemplul este preluat din Statele Unite ale Americii, Romania este o tara in care sunt, de asemenea, frecvente cazuri de infectii intraspitalicesti, iar pacientii trebuie sa fie atenti cat mai frecvent la protectia lor.

Cum sunt transmise infectiile intraspitalicesti?

Germenii care produc infectiile se pot raspandi atat prin atingere, cat si prin lichide sau aer. Organismul persoanelor sanatoase se poate proteja complet de acesti germeni sau poate suferi o imbolnavire usoara.

Totusi, o persoana cu un sistem imunitar compromis sau cu o rana deschisa va risca sa se imbolnaveasca grav sau chiar sa isi piarda viata de la o infectie.

Fiecare suprafata dintr-un spital are o posibilitate crescuta de a fi contaminata cu agenti infectiosi. Telefonul, telecomanda TV, stetoscopul medicului, cateterele pacientilor, manerele usilor si lenjeria de pat sunt doar cateva obiecte ce pot fi contaminate. Astfel, spalarea frecventa si corecta pe maini este necesara pentru a reduce riscul de imbolnavire.

Unii agenti infectiosi pot fi transportati prin tuse sau stranut. Un coleg de camera ce are pneumonie poate transfera germenii catre un alt pacient din acea camera. In aceste cazuri, purtarea de masti ar putea reprezenta o solutie utila.

De asemenea, acoperirea gurii cand se stranuta sau tuseste este foarte importanta, dar mai multe detalii despre preventie vor fi prezentate in randurile urmatoare.

Controlarea si prevenirea infectiilor intraspitalicesti

In spitale, evitarea infectiilor este extrem de importanta. Astfel, potentialii agenti infectiosi trebuie identificati la timp, iar pacientii trebuie izolati pentru a nu raspandi boala.

De exemplu, pacientii cu infectii cu cale de transmitere aeriana pot fi pusi in camere in care fluxul de aer sa nu poata infecta alte persoane. De asemenea, vizitatorii trebuie sa poarte masti de protectie si pelerine si capeline de unica folosinta, dar si sa isi dezinfecteze mainile la venirea si plecarea din spital. In plus, personalul medical trebuie sa se protejeze foarte bine si sa utilizeze manusi de unica folosinta la fiecare pacient.

Spalarea mainilor

Spalarea mainilor poate fi considerata una dintre cele mai importante metode de prevenire a infectiilor din spital. Spalarea mainilor trebuie realizata cu apa si sapun sau cu dezinfectant special cu cel putin 60% alcool.

Aceasta procedura trebuie facuta inainte si dupa contactul cu pacientul si nu trebuie uitata niciodata. In plus, o spalare corecta trebuie sa se realizeze pentru 30 de secunde, existand chiar si o serie de pasi pentru a indeparta cat mai multi din microbii aflati pe maini.

Evitarea atingerii fetei

Studiile au ajuns la concluzia ca oamenii isi ating de foarte multe ori fata, poate chiar si de 15 ori pe ora. Aceste atingeri raspandesc microbii de la nivelul mainilor la gura si la nas. Mainile pot fi contaminate chiar si cu agenti infectiosi ce au ca sursa anusul, iar acestia pot fi transmisi catre gura.

Evitarea atingerii fetei este importanta si atunci cand are loc intre doua persoane. Riscul este si mai mare in acest caz, iar spalarea si dezinfectarea mainilor reprezinta metode extrem de importante de profilaxie.

Vaccinarea

Vaccinarea este extrem de importanta, mai ales in cazul persoanelor vulnerabile. Persoanele cu sisteme imunitare slabite nu pot face fata infectiilor, acestea devenind extrem de periculoase.

Prin vaccinare, pacientii pot fi protejati de anumite afectiuni, de exemplu gripa. Anotimpurile reci vin la pachet cu multiple cazuri de gripa, numeroase dintre acestea regasindu-se in spital. Spitalul este un loc aglomerat, iar transmiterea gripei se poate face usor, mai ales cand nu sunt realizate vaccinuri si nu exista alte metode de protectie, precum mastile faciale.

Evitarea locurilor aglomerate

Populatia ar trebui sa inteleaga faptul ca vizitele la spital nu sunt recomandate in perioadele in care exista multe cazuri de gripa. Acest lucru este valabil si pentru alte boli, iar apartinatorii ar trebui sa evite vizitele atunci cand sunt bolnavi. Chiar daca infectia este usoara pentru apartinator, pacientii pot fi sensibili si pot suferi mult mai mult.

Utilizarea corecta a antibioticelor

Consumul incorect de antibiotice este un lucru frecvent regasit la populatia generala. Acesta trebuie stopat, iar oamenii trebuie instruiti cum sa urmeze corect tratamentele cu antibiotice.

Astfel, trebuie inteles faptul ca antibioticele sunt destinate infectiilor bacteriene, in cazul celor virale fiind ineficiente. De asemenea, tratamentul antibiotic trebuie administrat pe durata si in modul indicat de medic, in caz contrar existand un risc major ca bacteriile sa dezvolte rezistenta. Pacientii trebuie sa urmeze tratamentul pana la final, chiar daca aparent simptomele s-au imbunatatit.

Sensibilitatea la tratament este foarte importanta pentru un pacient, deoarece agentii infectiosi din spitale sunt agresivi. Astfel, pacientii infectati cu germeni rezistenti la tratament vor fi mai greu de tratat, vor avea perioade mai lungi de internare si vor putea dezvolta mai multe complicatii.

Evitarea intepaturilor accidentale

Riscurile pentru personalul medical sunt crescute in ceea ce priveste intepaturile, mai ales cu ace contaminate. Si pacientii sunt predispusi la riscul de intepaturi accidentale, astfel incat nu trebuie sa stea in calea asistentilor medicali ce efectueaza tratamente.

Pentru a reduce riscul de intepare, obiectele cu aceste calitati trebuie aruncate in recipiente speciale, iar acele nu trebuie recapisonate. De asemenea, aceste recipiente nu trebuie atinse decat de personalul avizat sa o faca.

Concluzii

Infectiile pot surveni in comunitate sau in spital. Diferentierea acestor tipuri de infectii este importanta din mai multe motive, inclusiv din punct de vedere al agentilor infectiosi. Astfel, se considera ca microorganismele ce provoaca infectii intraspitalicesti sunt mai agresive, iar evitarea lor este foarte importanta.

Populatia se poate feri de infectiile din spital prin cateva metode simple, dar foarte importante, precum spalarea mainilor, vaccinarea corespunzatoare, evitarea vizitelor la spital in timpul infectiilor, dar si utilizarea adecvata a antibioticelor. Prin respectarea acestor etape, riscurile de infectie se diminueaza considerabil, iar pacientii si apartinatorii trebuie sa tina cont de sfaturile cadrelor medicale pentru a exista o rata de reusita si mai mare.

Bibliografie:
Tips to Avoid Hospital Infections, https://www.verywellhealth.com/how-to-stay-safe-in-the-hospital-1958881
How to Avoid Hospital-Acquired Infections, https://www.verywellhealth.com/how-to-prevent-hospital-acquired-infections-2614876