Femeile incep sa scada in greutate cu 10 ani inainte de instalarea dementei

greutate,femeie,dementaPotrivit unui studiu publicat in revista Neurology, femeile care sufera de dementa incep sa scada in greutate cu cel putin 10 ani inainte ca afectiunea sa fie diagnosticata.
Cercetatorii au examinat fisele a 481 de persoane cu dementa si le-au comparat cu cele ale unui lot de 481 de persoane de aceiasi varsta si acelasi sex care nu aveau dementa. Greutatea medie a fost aceiasi in cele doua loturi cu 21-30 de ani inainte de a fi diagnosticata afectiunea. La femeile care ulterior au fost diagnosticate cu dementa s-a observat scaderea greutatii cu pana la 20 de ani inainte de a fi diagnosticata dementa. In medie, cele cu dementa aveau cu aproximativ 5,5 kg mai putin in anul cand a fost diagnosticata boala decat cele fara dementa.
O explicatie a acestui fenomen este ca in stadiile precoce ale dementei, persoanele afectate sunt apatice, indiferente si au afectat simtul olfactiv iar atunci cand persoanele nu pot simtii mirosul alimentelor, apetitul diminua si astfel apare scaderea in greutate. Apatia si indiferenta fac femeile sa fie mai putin interesate in prepararea unor mancaruri bogate in substante nutritive, acestea fiind predispuse la sarirea peste unele mese.
Comparativ cu femeile, barbatii din studiu care ulterior au dezvoltat dementa nu au scazut in greutate inainte de a fi diagnosticati cu dementa. Aceasta diferenta se datoreaza probabil hormonilor sexuali masculini. Barbatii de varsta medie si varstnicii sunt mai putin implicati in prepararea mancarii. In general mencarea este preparata de sotiile sau copiii acestora, ceea ce diminua efectul apatiei, indiferentei si a diminuarii mirosului.
Rezultatele studiului intra in contradictie cu rezultatele altor studii care sugereaza faptul ca obezitatea la persoanele de varsta medie poate fi un factor de risc pentru aparitia dementei. Obezitatea este de asemenea asociata cu diabetul zaharat, hipertensiunea si afectiunile cardiovasculare care sunt factori de risc pentru dementa.