Rezultatele Programului “Servicii medicale de tratament al persoanelor infectate cu HIV/ SIDA”

Ministerul Sanatatii anunta finalizarea proiectului cod SMIS 126692 “Servicii medicale de tratament al persoanelor infectate cu HIV/ SIDA”, proiect finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020.

Activitatea principala a proiectului a constat in decontarea tratamentului precoce al persoanelor infectate cu HIV/SIDA incluse in Programul national de prevenire, supraveghere si control al bolnavilor cu infectie HIV/SIDA derulat in perioada 2014-2020. Astfel, prin proiect au fost solicitate la rambursare cheltuielile cu tratamentul administrat in perioada 1 ianuarie 2015 – 31 decembrie 2018.

Obiectivul general al proiectului a constat in cresterea accesului la servicii de sanatate accesibile, durabile si de inalta calitate, asistenta si servicii sociale de interes general.

Obiectivul specific al proiectului a vizat cresterea numarului de persoane care beneficiaza de programe de sanatate sub forma de tratament pentru bolnavii cu infectie HIV/SIDA.

Grupul tinta al proiectului este format exclusiv din Persoane apartinand grupurilor vulnerabile care vor beneficia de programe de sprijin – Persoane infectate cu HIV/SIDA care beneficiaza de tratament precoce decontat din Programul national de sanatate publica finantat din bugetul Ministerului Sanatatii/ Programul national de prevenire, supraveghere si control al bolnavilor cu infectie HIV/SIDA.

Prin proiect, aproximativ 10.800 persoane diagnosticate cu infectie HIV/ SIDA au beneficiat de tratament precoce acordat in perioada 1 ianuarie 2015 – 31 decembrie 2018. Conform prevederilor ghidului specific, toate persoanele infectate cu HIV/ SIDA au fost considerate persoane vulnerabile, vulnerabilitatea bolnavilor HIV/ SIDA fiind data atat de conditia lor medicala, cat si prin prisma modalitatilor si riscurilor asociate de transmitere a infectiei.

Principalul rezultat ateptat al proiectului este legat de implementarea activitatii principale din proiect – Activitatea 1: Tratamentul precoce al persoanelor infectate cu HIV/SIDA incluse in Programul national de prevenire, supraveghere si control al bolnavilor cu infectie HIV/SIDA derulat in perioada 2014-2020, anume aprox. 10.800 pacienti diagnosticati cu infectie HIV/ SIDA au beneficiat de tratament.

Durata de implementare a proiectului a fost 1 ianuarie 2015 – 31 iulie 2019, contractul fiind semnat in data de 7 noiembrie 2018.

Valoarea totala eligibila solicitata la rambursare este de 907 milioane lei (aprox. 191,7 milioane euro) (include si valoarea cheltuielilor ce vor fi incluse in cererea de rambursare finala), din care valoarea nerambursabila FSE este de aprox. 765,9 milioane lei (aprox. 161,9 milioane euro), cofinantarea beneficiarului este de 141,1 milioane lei (aprox. 29,8 milioane euro).

Sursa: Ministerul Sanatatii