70% dintre romani nu s-au testat niciodata pentru depistarea unei forme de hepatita!

In Romania, se estimeaza ca aproximativ 1.400.000 de persoane traiesc avand hepatita B si hepatita C. Romania ocupa primul loc in UE in ceea ce priveste prevalenta HVB cu 4,4% si locul al doilea la infectia HVC cu 3,3%.

Conform unui sondaj de opinie realizat la sfarsitul anului trecut, la cererea Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO), aproximativ 70% dintre romani nu s-au testat niciodata pentru depistarea unei forme de hepatita. Doar un procent de 6% sustine ca a facut un astfel de test in 2018.

La nivel mondial, datele OMS arata ca 256 milioane de persoane traiesc cu hepatita cronica B si 71 milioane traiesc cu hepatita cronica C. Un semnal de alarma este dat de faptul ca accesul la testare este limitat, doar 9% dintre cei care traiesc cu hepatita B si 20% dintre cei care traiesc cu hepatita cronica C fiind constienti de infectare. Cu 1,4 milioane de decese cauzate anual, hepatita ocupa locul doi, dupa tuberculoza, in ceea ce priveste numarul deceselor cauzate de boli infectioase.

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) marcheaza si in acest an Ziua Mondiala de Lupta impotriva Hepatitelor prin mai multe actiuni care au drept obiective cresterea gradului de constientizare privind virusurile hepatitice in randul societatii, cresterea numarului celor care se testeaza si promovarea unui stil de viata echilibrat si a respectarii tratamentului in cazul celor care sunt diagnosticati cu o afectiune cronica.

“Ziua Mondiala de Lupta impotriva Hepatitelor reprezinta un bun moment pentru a ne reaminti ca mai este mult de lucru pentru a atinge obiectivul de eliminare pana in 2030. Suntem aproape de incheierea campaniei de testare pe care o desfasuram impreuna cu Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” in zone defavorizate din Bucuresti. Din pacate, rezultatele de pana acum ne arata ca, din cei diagnosticati cu hepatita in urma testarilor, 90% reprezinta persoane fara asigurare medicala, fapt care le face imposibil accesul la tratament. Speram ca autoritatile vor gasi solutii pentru aceasta categorie de persoane, astfel incat sa prevenim noile infectari. Un program national dedicat hepatitelor poate rezolva aceasta situatie si putem lua drept exemplu programul aplicat in cazul HIV/ SIDA”, a declarat Marinela Debu, presedintele APAH-RO.

“Potrivit datelor CNAS, aproximativ 14.000 de pacienti au intrat in programul fara interferon derulat in perioada 1 septembrie 2018 – 30 iunie 2019. Cu toate acestea, rata de succes a scazut la 96,50% fata de anul precedent cand a fost circa 99%, in principal din cauza unor sincope ce tin de urmararea cu strictete a tratamentului. Vreau sa fac un apel catre pacientii care au sansa de a intra in acest program – este esential sa aveti o atitudine pozitiva si sa treceti prin toti pasii necesari! in relatia medic – pacient, pentru a avea reusita in tratarea unei boli precum hepatita C, bolnavii trebuie sa accepte faptul ca, pe langa drepturi, exista siobligatii. in cazul specific al programului fara interferon, pacientii trebuie sa urmeze cu strictete tratamentul prescris de medicul curant, sa efectueze la timp testele recomandate pentru a exista acuratete in ceea ce priveste monitorizarea”, a adaugat Marinela Debu, presedintele APAH-RO.

Campania desfasurata in perioada 15-26 iulie, impreuna cu Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, isi propune testarea tuberculozei si a hepatitelor B si C in mai multe locatii cu probleme socio-economice din Bucuresti.

Programul evenimentelor APAH-RO ce vor marca Ziua Mondiala de Lupta impotriva Hepatitelor este structurat astfel:

Bucuresti

• 15-28 iulie: Testarea VHB si VHC in cadrul Caravanei TB a Institutului ”Marius Nasta” (Rahova si Berceni);
• 22-30 iulie: actiuni de informare in strada, clinici, spitale, centre comerciale;
• 28 iulie: Pe scena din parcul Titan, intre orele 10.00-13.00, campanie de informare si testare privind hepatitele virale.

Brasov

• 28 iulie: cea de-a treia editia a crosului ”impreuna pentru 2030”- Baza Sportiva a Liceului „Johannes Honterus” Brasov. Toate detaliile pe adresa www.hepato.ro. Participarea este gratuita, iar inscrierile se pot face pe [email protected];
• 22-30 iulie: actiuni de informare in strada, clinici, spitale, centre comerciale.

Cluj

• 25 iulie: Seminar “Stil de viata sanatos” - Sala Mare a Primariei Turda;
• 22-30 iulie: actiuni de informare in strada, clinici, spitale, centre comerciale.

Giurgiu

• 22-30 iulie: actiuni de informare in strada, clinici, spitale, centre comerciale.

Iasi

• 26 iulie : In Parcul Copou vineri, 26 iulie, intre orele 17.00 i 19.00 - eveniment public de informare a populatiei denumit “Biblioteca vie”.

Data de 28 iulie a fost aleasa pentru a marca la nivel global Ziua Mondiala de Lupta impotriva Hepatitelor deoarece este data nasterii doctorului Baruch Blumberg, om de stiinta castigator al premiului Nobel, cel care a descoperit virusul hepatitic B, dezvoltand un test de diagnosticare si vaccinul impotriva virusului.

Sursa comunicat: hepato.ro