Vitamina D si sindromul metabolic?

Peste 80% din populatia globului se confrunta cu un deficit de vitamina D.In cele mai multe cazuri deficitul de vitamina D nu este diagnosticat la timp, persoanele suferind de boli determinate de acesta.

Un studiu derulat in Brazilia pe un lot de femei peste 50 de ani, aflate la menopauza, a demonstrat ca exista o asociere intre deficitul de vitamina D si declansarea unui sindrom metabolic.

Alt studiu efectuat pe 73 de pacienti cu obezitate morbida, a demonstrate ca deficitul de vitamina D este asociat frecvent cu sindromul metabolic( Studiu publicat in Jurnalul Clinical Nutrition in 2016).

Un alt studiu publicat in volumul 2012 al ISRN Endocrinology (International Scholarly Research Notices – Endocrinology), a demonstrat legatura dintre deficitul de vitamina D3 si sindromul metabolic si relatia acestuia cu gradul de obezitate.

Ce afectiuni se pot declansa la pacientii cu sindrom metabolic?

Conform studiilor efectuate de Federatia Internationala de Diabet 20 % din populatia globului sufera de Sindrom Metabolic.Netratat la timp acesta creste riscul aparitiei unor afectiuni ca diabetul, steatoza hepatica non-alcoolica, sindromul ovarului polichistic, litiaza biliara, astmul, depresia si boala Alzheimer, sindromul de apnee in somn.

Sindromul metabolic debuteaza la varste tinere (intre 20-30 de ani) si evolueaza “in tacere” pana cand devine manifest, declansand un diabet zaharat de tip 2 , insotit de complicatiile sale.

Cum se pune diagnosticul de sindromul metabolic?

Un pacient poate fi diagnosticat cu sindrom metabolic daca indeplineste cel putin trei din urmatoarele criterii:

• circumferinta taliei peste 80 de centimetri la femei si peste 94 de cm la barbate( obezitate abdominala),
• hipertensiune arteriala (valori peste 130/85 mmHg);
• glicemia este mai mare de100 mg/dl;
• nivel crescut al trigliceridelor - peste 150 mg/dl
• si nivel crescut al colesterolului cu specificatia ca HDL (Colesterolul “bun” )are valori sub 40 mg/dl.

Sindromul metabolic dubleaza riscul de boli cardiovasculare si creste de 4-5 ori riscul de diabet zaharat.

Pacientii diagnosticati cu sindrom metabolic au avut o concentratie scazuta a 25(OH) D in sange.Valoarea normala a 25(OH) D in sange este de 40-60 ng/ml.
Obezitatea abdominala este o componenta esentiala a sindromului metabolic.

Factorul central responsabil pentru acest sindrom este rezistena la insulina. in mod normal, sistemul digestiv descompune alimentele pe care le consumam in zahar (glucoza). Insulina este un hormon hipoglicemiant produs de celulele β-pancreatice care ne ajuta sa introducem glucoza in celule pentru a fi utilizate ca si „combustibil”. La persoanele cu rezistena la insulina, celulele nu raspund in mod normal la insulina, iar glucoza nu poate intra in celule asa de usor. Ca urmare, nivelul de glucoza din sange creste, in ciuda incercarii organismului de a controla glucoza prin inducerea din ce in ce mai mult a insulinei.

Rezistenta la insulina, elementul central al sindromului metabolic, pare a se datora cresterii adipozitatii, in special a celei centrale.
Vitamina D influenteaza secretia de insulina si sensibilitatea insulinei, jucand un rol important in sindromul metabolic.
In instalarea sindromului metabolic, un rol determinant pe langa deficitul de vitamina D il are si dieta hiperlipidica si bogata in carbohidrati.
Vestea buna este ca in forma latenta tratamentul sindromului metabolic este unul igieno- dietetic, care consta in scaderea in greutate , schimbarea dietei si miscare.

O dieta echilibrata presupune introducerea de acizi grasi polinesaturati de tipul Omega 3 si alimente cu indice glicemic mic.

Concluzii:

Un nivel optim de vitamina D se asociaza cu un risc scazut al sindromului metabolic. Alte beneficii sunt: scaderea riscului afectiunilor tumorale, scaderea riscului osteoporozei si fracturilor osoase, cresterea imunitatii , scaderea riscului bolilor cardiovasculare,
Mentinerea nivelului optim de vitamina D este importanta la orice varsta. gf

Vitoral D Spray oral pentru adult (vezi aici) conine o combinatie de Vitamina D3 (colecalciferol) si Vitamina K2, .Vitoral D Spray oral pentru aduli nu are coloranti artificiali, gluten, fiind recomandat si persoanelor care au boli inflamatorii digestive cronice( Boala celiaca, Maladia Crohn, colon iritabil etc) , diabet sau pentru vegetarieni.
Se recomanda sa se administreze 1 -2 pufuri pe zi (1 puf contine vitamina D 500 Ui si vitamina K2 15 μg ) sau la recomandarea medicului.