Deficitul de vitamina B12

Vitamina B12 sau cobalamina , este o vitamina hidrosolubia , ce face parte din complexul de vitamine B, care nu poate fi sintetizata de organism. Are rol in formarea globulelor rosii,in functionarea normala a sistemului nervos, a sistemului imunitar si intervine in procesul de diviziune celulara.

Vitamina B12 este esentiala in sinteza hemoglobinei ( responsabila in transportul oxigenului in sange), in metabolismul lipidic si proteic si in formarea tubului neural la fat, formatiune din care se va dezvolta ulterior sistemul nervos.

Ea este stocata in special in ficat , organismul dispunand de un depozit de 3 mg la acest nivel si alte 2 mg in alte tesuturi.Necesarul zilnic pentru un adult este de 2,4 micrograme. Pentru femeile insarcinate doza zilnica este de 2,6 g iar pentru femeile care alapteaza este de 2,8 micrograme.

Sursa principala de cobalamina o reprezinta produsele alimentare de origina animala( carnea, ouale, pestele,lactatele).

O alta sursa de cobalamina o reprezinta alimentele imbogatite cu vitamina B12 si suplimentele alimentare.

Cauzele deficientei de vitamina B12

Printre cauzele care determina un deficit de vitamina B12 se enumera :aportul insuficient, care poate aparea la persoanele cu dieta vegetariana sau la persoanele varsnice. 10-30% din persoanele peste 65 de ani sunt diagnosticate cu deficit de vitamina B12.

Absorbtia deficitara apare:
• In urma interventiilor chirurgicale ( rezectie gastrica sau rezectie de ileon) care determina scaderea suprafetei de absorbtie;
• Boli inflamatorii intestinale – Boala Crohn, Boala celiaca;
• Parazitoze intestinale;
• In ulcer sau in refluxul gastric, dupa administrarea indelungata de medicamente ce reduc aciditatea gastrica, apar dificultati in activarea factorului intrinsec si absorbtia vitaminei B12 din cauza cantitatii scazute de acid clorhidric din stomac;
• In consumul cronic de alcool.

Care sunt simptomele care apar in deficitul de vitamina B12?

Deficitul de Vitamina B12 duce la anemie megaloblastica care se manifesta in timp, prin urmatoarele simptome :
• Stare generala alterata;
• Pierderea apetitului;
• Oboseala accentuata( prin nivelul scazut de O2 la nivelul celulelor);
• Slabiciune musculara;
• Constipatie;

Tratamentul anemiei prin deficit de vitamna B12 se face cu doze substitutive de vitamina B12. in urma tratamentului , simptomele se pot ameliora, insa de multe ori acest tip de anemie necesita tratament suplimentar tot restul vietii,,pentru a preveni reaparitia acesteia.

Ca si alternativa la produsele standard injectabile ce contin vitamina B12, se poate utiliza VITORAL B12 Spray(.http://www.magazinvavianpharma.ro/suplimente-nutritive/vitoral-b12-spray-oral-pentru-adulti-746; http://vitoral.ro/produse/vitoral-b12/; )
Avantajul acestui produs este dispersia eficace pe intreaga mucoasa orofaringiana , asigurand o biodisponibilitate crescuta, in comparatie cu formele de tableta sau capsula.

Doza optima este de un puf/zi sau la recomandarea medicului (1 puf contine 250 micrograme vitamina B12) .Produsul este bine tolerat, avand un gust placut de cirese.

Recomandari:
Pe langa tratamentul medicamentos , se recomanda o alimentatie cat mai complexa , cu continut bogat in vitamina B12. Alimentele indicate sunt: carnea, pestele, laptele, branza si ouale.

Se pot utiliza si alimente imbogatite cu vitamina B12( de ex. cereale sau produse de soia fortificate cu B12).
Este indicat a se evita consumul de alcool pe perioada administrarii vitaminei B12( alcoolul reducand absorbtia vitaminei B12).