Ce este de facut cand nu te mai poti opri din stranutat?

Cauzele stranutului

Stranutul este o reactie a mucoasei nazale la diferite surse de iritare si un mod al acesteia de a se elibera de bacterii si germeni. Aproape orice particula poate irita mucoasa nazala si poate provoca un stranut. Cei mai intalniti iritanti sunt reprezentati de bacterii si virusuri, praf, polen si suparare. Toate acestea pot provoca un stranut.

Stranutul este o reactie partial controlabila la iritanti. Prin urmare, este posibila amanarea sau chiar stoparea unui stranut inainte sa aiba loc. Exista metode naturale prin care stranutul poate fi stopat.

Tratarea alergiilor

Un mod eficient pentru a preveni stranutul este reprezentat de tratarea diverselor alergii. Stranuturile provocate de alergii au loc adesea sub forma de doua sau trei stranuturi in timp scurt.

Cu toate acestea, pentru a putea trata o eventuala alergie, este important ca persoana respectiva sa identifice care sunt alergenii care provoaca reactia alergica.

Odata identificati acei alergeni, persoana respectiva poate evita contactul cu acestia si astfel poate preveni stranutul ca urmare a expunerii la respectivii alergeni.

Totusi, exista situatii in care este imposibil sa fie evitat contactul cu diversi alergeni. In aceste situatii, persoanele pot controla reactia lor alergica prin utilizarea unor medicamente impotriva reactiilor alergice.

Depisteaza sursele declansatoare

Stranutul unei persoane poate fi provocat de diferite lucruri. Unele dintre aceste lucruri declansatoare ale unui stranut pot fi usor de identificat si de evitat.

A invata care sunt acele surse care provoaca stranutul poate ajuta persoanele respective sa le evite. Sursele care pot declansa stranutul includ: dispozitia iritabila, irascibila (supararea), praful, condimentele precum piperul, luminile intense, mancarea iute, virusurile care produc banala raceala, polenul, mucegaiul, parfumul sau faina pentru copt.

Tratarea stranutului fotic

Stranutul provocat de catre privirea unei lumini intense este cunoscut sub denumirea de stranut fotic. Aceasta conditie afecteaza aproape o treime din populatia planetei, aceste persoane fiind provocate sa stranute atunci cand ies afara intr-o zi perfect senina si cu o lumina intensa.

Persoanele cu stranut fotic au de obicei un istoric familial cu privire la aceasta manifestare. Aceste persoane pot preveni stranutul prin a evita sa se uite direct catre sursa de lumina intensa sau purtand ochelari de soare in zilele senine.

Evitarea unor mese imbelsugate

Unele persoane obisnuiesc sa stranute in urma unei mese imbelsugate. Aceasta reactie poate fi prevenita prin a manca portii mai mici sau imbucaturi mai mici.

Spune ceva ciudat

Anumite persoane afirma ca a spune ceva ciudat sau amuzant cu voce tare tocmai inainte de a stranuta poate opri stranutul. Este pur si simplu o anecdota. Se crede ca prin faptul ca a spune ceva cu voce tare care face creierul sa nu se mai gandeasca la stranut va preveni stranutul. Nu exista cercetari care sa confirme aceste afirmatii.

Gadila cerul gurii

O persoana este capabila sa opreasca stranutul prin stimularea cerului gurii folosind limba. Facand acest lucru pentru cateva secunde inante de a stranuta poate conduce la prevenirea stranutului.

Evitarea factorilor de risc din mediu

Anumite persoane se afla in situatii in care ei sunt constant pusi in contact cu diferiti iritanti din aer. Acesti iritanti pot proveni din mediul in care aceste persoane lucreaza, dar la fel de bine pot proveni din mediul in care respectivele persoane traiesc sau ca urmare a unor hobby-uri.

Acesti iritanti pot include: ciment, carbune, substante chimice, azbest, grau sau faina, metale, pasari de curte si rumegus. Multi dintre acesti iritanti pot deveni periculosi daca oamenii sunt expusi timp indelungat la acestia. Unii dintre ei pot conduce la cancer din sfera ORL (nas, gura sau gat).

Oamenii ar trebui sa poarte echipamente de protectie in acele zone unde aceste particule sunt prezente. Aerisirea si prevenirea depunerii sau patrunderii prafului in incapere pot reduce gradul de expunere, iar prin reducerea gradului de expunere la acesti iritanti poate reduce riscul de aparitie a complicatiilor.

Suflatul nasului

Oamenii care sunt pe cale sa stranute pot in schimb sa aleaga sa isi sufle nasul. Acest lucru poate ajuta la curatarea nasului de sursele de iritare care pot provoca stranutul.

Pentru ca o persoana poate sa isi sufle nasul si imediat sa stranute, aceasta metoda nu este intotdeauna eficienta. pastrarea de servetele la indemana poate ajuta o persoana sa le foloseasca inainte de a stranuta.

Folosirea de spray-uri nazale

Folosirea de spray-uri nazale pentru curatarea sinusurilor poate duce la prevenirea stranutului prin eliminarea surselor declansatoare. Cu toate acestea, nu intotdeauna folosirea de spray nazal este necesara, iar folosirea prea intensa poate avea de asemenea efecte adverse.

Piscatul nasului

Oamenii pot incerca sa isi piste nasul la primul semn ca urmeaza sa stranute. O persoana poate apela la aceasta metoda fie prin piscarea narilor nasului, fie prin piscarea nasului in partea de sus din apropiere de ochi.

Cresterea consumului de vitamina C

Vitamina C face parte din categoria de antihistaminice naturale si prin urmare duce la reglarea sistemului imunitar. Vitamina C poate fi regasita in fructe precum citricele, in anumite legume, dar si in suplimentele alimentare.

Prin cresterea cantitatii de vitamina C in dieta, o persoana poate observa a reducere de-a lungul timpului a situatiilor in care experimenteaza stranutul.

Consumul de ceai de musetel

La fel ca si in cazul consumului de vitamina C, musetelul are efecte antihistaminice. Pentru prevenirea stranutului, o persoana poate consuma cateva cani de ceai de musetel pe zi. Astfel, cantitatea de histamina din corp poate fi redusa.

Concluzii

Nu este intotdeauna posibil sa opresti un stranut. Multe din metodele de oprire a stranutului implica in primul rand gasirea anumitor moduri prin care sa fie prevenit reflexul stranutului.

In cazul in care stranutul devine excesiv, persoanele trebuie sa apeleze la consult medical. De asemenea, inainte de a lua orice suplimente, este recomandat a se discuta cu un medic specialist.

Bibliografie:

Bielory, l. (n.d.). do you "sternutate"? http://acaai.org/resources/connect/letters-editor/do_you_sternutate

Dust in the workplace: guidance for health and safety representatives. (2011, october). http://www.unitethe....org/uploaded/documents/dust%20in%20the%20workplace%20-%20guidance%20for%20safety%20reps%20(tuc%20briefing)11-5186.pdf

Gevorgyan, a., segboer, c., gorissen, r., van drunen, c.m., fokkens, w. (2015, july 14). capsaicin for non-allergic rhinitis. http://www.cochrane.org/cd010591/ent_capsaicin-non-allergic-rhinitis

Hadhazy, a. t. (2008, january 28). why do people sneeze? http://scienceline.org/2008/01/ask-hadhazy-sneeze/

Kobayashi, y., takahashi, r., & ogino, f. (2005, october). antipruritic effect of the single oral administration of german chamomile flower extract and its combined effect with antiallergic agents in ddy mice [abstract]. journal of ethnopharmacology, 101(1-3), 308–312. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/s0378874105003211

Langer, n., beeli, g., & j ncke, l. (2010, february 15). when the sun prickles your nose: an eeg study identifying neural bases of photic sneezing.plos one,5(2), e9208. http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0009208

Pagon, r. a. (2002, november 18). why does bright light cause some people to sneeze? scientific american. https://www.scientificamerican.com/article/why-does-bright-light-cau/

Songu, m., & cingi, c. (2009, july 17). sneeze reflex: facts and fiction [abstract]. therapeutic advances in respiratory disease,3(3), 131–141. http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1753465809340571