Care dintre bancile de celule stem este acreditata si in Romania?

Pentru ca recoltarea de celule stem este atat de mediatizata in ultima perioada si exista numeroase oferte pe piata, trebuie sa ne documentam inainte despre banca de celule stem.

In Romania exista o singura companie de celule stem ce le ofera parintilor recoltarea celulelor stem si procesarea lor intr-un laborator ce detine acreditarea JACIE.

Acreditarea inseamna ca se permite acceptarea probelor de celule stem la nivel international, acreditare detinuta de banca de celule stem Biovault. Asadar, proba de celule stem poate fi utilizata in cel mai bun spital dedicat afectiunii pentru care se face transplantul.

Totodata Banca Stem Sure se bucura de acreditarea Agentiei Nationale de Transplant.
Din 2009, Stem SURE le ofera parintilor servicii medicale la standarde europene in domeniul recoltarii de celule stem hematopoietice si mezenchimale.

Banca de celule Stem Sure oferaa procesarea si stocare a ambelor tipuri de produse biologice ce pot fi recoltate in momentul nasterii, atat sange ombilical cat si tesut de cordon ombilical. Stocarea celulelor stem se va face in recipient multiple, se ofera analize extinse ale probei, testare HLA gratuita si transport gratuit in situatia unui transplant.

Banca Biovault stocheaza probe biologice recoltate la nastere pentru parinti din intreaga lume si au fost efectuate recoltari in peste 30 tari, iar probele au fost transplantate in spitale din intreaga lume.

Ca urmare, daca va fi necesar de celulele stem ale copilului pentru un transplant se vor elibera probele stocate si vor fi transportate gratuit la spitalul la care va fi nevoie, drept dovada stau cele 10 probe de celule stem eliberate pana in prezent si utilizate in transplanturi.

Doua dintre probele eliberate au fost utilizate pentru tratamentul a doi copii care sufereau de talasemie, alte doua probe au fost utilizate in tratarea leucemiei, o proba a fost utilizata in tratarea siclemiei, o alta proba in tratarea neuroblastomului, iau patru probe au fost utilizate in tratamentul paralizei cerebrale.

Sangele ombilical contine celule stem care ajuta la tratarea anumitor afectiuni. Pacientii care vor avea nevoie de un transplant primesc celule din una din cele trei surse, maduva osoasa, sangele circulant sau sanegele din cordonul ombilical.Primele doua surse exista la toti adultii sanatosi, iar sangele ombilical poate fi recoltat si stocat doar la nastere.

Prin stocarea sangelui ombilical se ofera acces la tratamente viitoare ce vor fi oferite de Medicina Regenerativa.

In prezent, celulele stem stocate de Banca Stem Sure pot fi utilizate in trei tipuri de tratament:
-terapii standard
-terapii in studii clinice
-tratamente experimentale

Celulele stem sunt celule primare de la care se diferentiaza toate celelalte tipuri de celule ale organismului uman.Acestea au capacitatea fie sa se divida rezultand alte celule stem, fie sa se diferentieze in tipuri diferite de celule ale organismului, cum ar fi, celule sanguine, celule nervoase, musculare. Sistemul de functionare al celulelor stem este ca un sistem de reparare a corpului, avand capacitatea de a creea tesut si putand inlocui, orice celula a corpului.

Pentru prima data in Romania a fost realizat un transplant de celule stem cu probe stocate de Stem Sure pentru tratarea autismului.
Incepand cu anul 2018 a fost lansat in Romania primul tratament cu celule stem specializate.

Rigenera reprezinta un tratament de Medicina Regenerativa, care actioneaza prin refacerea structurii si funciei esuturilor afectate. Prin utilizarea celulelor stem specializate ce au fost recoltate din tesut sanatos si utilizata apoi in zona afectata, Rigenera ofera regenerare tisulara.

Pe partea chirurgicala, prin utilizarea Rigenera, pacientul este donator si in acelasi timp receptor de micro-grefe de celule progenitoare specializate.

Tratamentul Rigenra poate fi utilizat in urmatoarele segmente medicale:
-arsuri, plagi, chirurgie plastica, medicina estetica, cicatrici post-cezariana
-artroza, leziuni articulare, gonartroza, coxartroza, ortopedie, chirurgie maxilo-faciala