Hormoni naturali. Sanatate. Feminitate. Senzualitate.

Femeile din ziua de azi se confrunta cu o serie de dezechilibre hormonale care se manifesta prin instabilitate emotionala, probleme de concentrare, insomnii, confuzie mentala, variatii de greutate, libido tot mai scazut, fibroame, endometrioza, precum si cu probleme de fertilitate si dereglari menstruale. Simptomele, aparent fara legatura intre ele, au radacini comune, toate acestea avand la baza dereglarile hormonale.

Motive majore ale dezechilibrelor hormonale sunt date de ingestia de xeno-estrogeni si hormoni sintetici, alaturi de stress si dieta neadaptata necesitatilor fiziologice organismului.

Xenoestrogenii (disruptori endocrini) sunt substante chimice din mediul inconjurator similare cu estrogenul uman, care au capacitatea de a “mima” hormonii naturali inhiband actiunea acestora, sau pot modifica functia reglatoare normala a intregului sistem endocrin.

Au o “afinitate” pentru receptorii celuulari de 10-12 ori mai mare decat hormonii secretati de organism. Astfel, odata ajunsi in organism, se vor activa primii, fara sa lase loc activitatii normale a hormonilor naturali.

Sunt prezenti in alimente de provenienta animala (carne, lactate, oua) si legume/fructe tratate cu hormoni de crestere, flacoane de plastic, apa (clor), cosmetice, produse de curatenie si menaj, medicamente (tratamente hormonale), lacuri, vopsele, fungicide, pesticide, insecticide, etc.

Xenoestrogenii intra in corpul nostru prin mucoase, piele si prin sistemul digestiv. Pentru ca nu se descompun usor, xenoestrogenii se depoziteaza in tesutul adipos si au o actiune negativa de lunga durata asupra fiziologiei umane, persoanele supraponderale avand astfel un risc crescut de imbolnavire.

Hormoni sintetici folositi in terapia de substitutie hormonala sunt de asemenea xenoestrogeni. Din pacate, cu toate ca de mai bine de 50 ani se cunosc riscurile hormonilor sintetici, in recomandarile medicale pentru substitutie hormonala (menopauza si nu numai), hormonii sintetici continua sa predomine, in detrimentul hormonilor naturali.

Terapia de substitutie hormonala presupune cresterea artificiala a nivelului de hormoni (acolo unde producerea acestora pe cale naturala este deficitara in organism) cu scopul de a preveni sau de a trata anumite afectiuni medicale, ca de exemplu simptomele de menopauza precum osteoporoza, uscaciune vaginala, etc.

Din punct de vedere al compozitiei, unele variante de terapii contin doar forme sintetice de estrogen, de progesteron sau o combinate intre cele doua.

In mod similar cu terapia de substitutie hormonala in menopauza, anticonceptionalele hormonale contin hormoni sintetici. Ca efect, anticonceptionalele subtiaza endometrul, modifica mucoasa cervicala (permiabilitatea), blocheaza ovulatia, impiedica nidatia si distrug permeabilitatea trompelor.

Problema generala a tuturor anticonceptionalelor este ca suspenda activitatea ciclica naturala, majoritatea imitand o falsa impresie de ciclu prin sangerari similare cu cel menstrual. Insa, din pacate, in tot acest timp, comunicarea organismului pe axa hormonala hipofiza-hipotalamus – ovare poate suferi modificari iremediabile.

Alaturi de xenoestrogeni, stresul este unul dintre cei mai importanti factori care determina dezechilibre hormonale. Stresul are nenumerate forme (psihice, fizice, chimice, biologice) si oricare dintre acestea modifica functia suprarenala si hipofizara, in general prin scaderea productiei de hormoni ovarieni, blocand ovulatia si tiroida.

In situatii de stres, cheia supravietuirii noastre este un hormon adrenal: cortizolul (principalul hormon de stres) care atunci cand e nevoie, primeste “unda verde” in defavoarea hormonilor sexuali.

Cortizolul provoaca o serie de schimbari hormonale: reduce capacitatea de odihna a organismului, provoaca dificultati la adormire, mobilizeaza un nivel ridicat de insulina in sange provocand o productie marita de hormoni androgeni (cauza principala a ciclurilor anovulatorii, infertilitatatii, pilozitatii excesive, acneei, caderii parului, sindromului ovarelor polichistice, scaderii interesului sexual, aparitiei ridurilor, problemelor articulare, etc.).

Pe langa cele mentinate anterior, dieta joaca un rol important in secretia hormonala. Consumul exagerat de zahar, faina alba, fructe dulci si alti carbohidrati simpli poate declansa alergii, probleme autoimmune, productie crescuta de hormoni androgeni, sau, mai mult, scade nivelul nutrientilor esentiali pentru buna functionare a sistemului hormonal.

Curele exagerate de slabire ofera un aport insuficient de nutrienti si energie ducand la malnutritie, lipsa de vitamine, minerale, grasimi sanatoase sau enzime esentiale pentru o productie hormonala echilibrata (la un aport scazut de nutrienti corpul nu produce hormoni necesari pentru echilibru, ovulatie si fertilitate).

Obezitatea, de asemenea, poate produce disfunctie hormonala (tesutul adipos, care este un depozit ideal pentru xenoestrogeni si alte toxine, este capabil sa produca estrogen, iar greutatea corporala crescuta poate fi atat cauza, cat si efectul dereglarilor hormonale, mai ales in deficit de tiroida si dominanta estrogenica – combinatie adesea intalnita).

Echilibrul hormonal are rol decisiv in mentinerea sanatatii organismului, in forma armonioasa a corpului, in dinamica fizica, echilibrul emotional si modul de gandire.

Pentru a preveni aceste aceste dereglari hormonale trebuie avut in vedere o serie de factori ca de exemplu: atentie la cat si cum ne odihnim, cat de mult ne afecteaza stresul, dar si suplimentarea dietei cu produse naturale cu actiune detoxifianta (pentru eliminarea xenoestrogenilor, a radicalilor liberi,a toxinelor, etc.) si reglatoare a concentratiei de hormoni.

Un produs cu efect benefic si eficacitate dovedita este FEMININE TOUCH™- o combinatie optima de fitohormoni - substante bioactive cu efect regenerant si tonic asupra aparatului genital feminin, care sustin echilibrul hormonal, aspectul si dimensiunea sanilor, desfasurarea normala a functiilor sexuale si echilibrul psihic, pe termen lung.

Sprijina desfasurarea normala a proceselor digestive. Stimuleaza mecanismele naturale responsabile de eliminarea excesului de apa din organism.

Fitoestrogenii care intra in compozitia FEMININE TOUCH™, au structura asemnantoare estradiolului, care determina: cresterea nivelului seric de estrogen, stimularea dezvoltarii tesutului mamar, cresterea uterului (in hipoplazie uterina), dezvoltarea endometrului, a miometrului si a oviductului, stimularii foliculogenezei, ovulatiei si pregatirea uterului pentru conceptie. De asemenea stimuleaza secretia de prolactina, mentine cantitatea si calitatea laptelui matern si normalizeaza dimensiunea uterului dupa nastere.

Shatavarina IV (saponin-glicozida A4) din Asparagus racemosus cu o structura asemanatoarea estradiloului si miroestrolului (fitoestrogen din Pueraria tuberosa) au actiune stimulant hormonala, iar Shatavarina I, glicozida din Asparagus Racemosus, stimuleaza libidoul conferind produsului actiune afrodisiaca.

Compusii din Foeniculum vulgare (anetol) si Asparagus adscendens (asparozide) au actiune galactogoga, determinand cresterea nivelului seric de prolactina, care determina stimularea lactatiei.

Izoflavonele din Pueraria tuberosa au actiune emenagoga (sustine ciclul menstrual normal in caz de amenoree)

Actiunea antiinflamatoare este datorata inhibarii activitatii fosfolipazei A2 de catre fitocompusii prezenti in Glycyrrhiza glabra (Acidul gliciretinic cu efect antiinflamator similar glucocorticoizilor si mineralocorticoizilor si acidul glicirizic care inhiba factorii responsabili de aparitia proceselor inflamatorii).

Farm.ing. Liviu Florian Horoba