Cancerul: tot mai multe tratamente aplicate cu succes cu ajutorul diagnosticarii moleculare

Multi incearca sa gaseasca antidotul cancerului, iar altii jura ca remediul poate fi gasit doar prin metode ”alternative”.

Totusi s-ar putea sa nu existe nicio magie in acest caz, antidotul fiind stiinta. Am discutat cu domnul Dr. Petak Istvan, farmacolog molecular, directorul stiintific al companiei Oncompass Medicine despre rezultatele cercetarilor oncologice si despre diferitele terapii aplicate bolnavilor de cancer.

Dupa terminarea facultatii de medicina nu ati pornit pe drumul obisnuit, deoarece pe langa cercetare ati infiintat o companie. Care a fost cauza?

In luna august a anului 2018 am sarbatorit 15 ani de la infiintarea companiei. Am infiintat compania in 2003 impreuna cu colegul meu de facultate, Schwab Richard cu scopul de a le oferi bolnavilor de cancer in timp real medicamentele perfecte in baza rezultatelor diagnosticarii moleculare, medicamente care abia au aparut pe piata in acel timp.

Dupa parerea noastra angajamentul nostru medical, care are ca fundament principiul conform caruia fiecare pacient are dreptul la cel mai bun tratament posibil accesibil in urma evolutiei stiintifice, trebuie inteles literalmente.

In urma evolutiei fulminante a stiintei acest angajament pare a fi tot mai greu de tinut, asadar medicii trebuie sa-si dezvolte in mod continuu instrumentele diagnostice, dar si cele de suport decizional pentru a-i oferi pacientilor cel mai potrivit tratament disponibil.

Cum a pornit evolutia exploziva in cercetarea oncologica?

In anul 2003 s-a incheiat Proiectul Genomul Uman, iar prin acesta totalitatea materialului nostru genetic a devenit cunoscuta, totodata s-au creat si premisele pentru cautarea si identificarea modificarilor genetice in anumite tumori. Este important ca fiecare tumoare se formeaza din cauza dereglarii materialului genetic - ori prin mostenire, ori fiindca se produc mutatii in genele care conduc diviziunea celulara.

Atunci cand aceste dereglari se produc in genele care sunt responsabile pentru formarea tumorilor, in organism apare o explozie a numarului de celule canceroase. In anii precedenti savantii au dezvoltat mai multe produse prin care acest proces poate sa devina reversibil.

Succesul terapiilor tintite consta in faptul ca medicamentul vizat trebuie sa ajunga la bolnavul al carui mutatie genetica poate fi tratata cu produsul respectiv. Pentru a ajunge la acest stadiu, avem nevoie de analiza moleculara a genelor din tumori.

Daca se adevereste ca mutatia genetica dispune deja o terapie tintita - chiar si daca aceasta este in stadiul testelor clinice -, noi vom ajuta pacientul sa aiba acces la aceasta. Aceasta abordare se numeste oncologie de precizie.

Sa presupunem ca medicamentul perfect este in stare de testare clinica, intr-o tara indepartata - exista sanse ca un pacient cu venituri medii sa primeasca acest tratament?

Nu este un lucru simplu, dar nici imposibil. S-ar putea sa apara obstacole financiare, legale, sau de natura geografica, insa noi luptam ca toata lumea sa aiba acces la terapie personalizata, oriunde ar trebui sa calatoreasca pentru acesta.

Noi putem selectiona dintre oportunitati, iar printre criterii poate figura si gasirea serviciilor medicale gratuite. Din fericire si companiile farmaceutice doresc sa gaseasca bolnavi cu mutatia genetica potrivita pentru testele clinice, fiindca este preconizabila ca aceste persoane vor raspunde bine la terapia tintita. Nu de mult a aparut cartea unei doamne din orasul Gyongyospata, care a suferit de cancer la plamani cu metastaze.

Cand am gasit mutatia de gene responsabila pentru cancerul ei, respectiv medicamentul personalizat, am ajutat-o sa participe la un program de testare din Spania. De sase ani ia acelasi medicament si este asimptomatic.

Ea este una dintre exceptiile norocoase?

Da, intr-adevar am avut nevoie de mult noroc. La aceasta pacienta am depistat o tinta moleculara evidenta, iar medicul curant este un partener vechi al nostru, cu experienta vasta in oncologia de precizie, care a sesizat imediat ca singura sansa a bolnavei este de a participa intr-un program de terapie tintita. Am avut mare noroc cand ea a fost acceptata imediat in programul de terapie clinica. Totodata am avut nevoie si de un pacient indraznet.

Partea noastra in acest proces consta in gasirea tintei, cautarea substantei active si contactarea clinicii din strainatate. in rest depinde de compania farmaceutica daca accepta aplicatia bolnavului si cu ce conditii. In programele de testare clinica peste 2000 de substante active stau la dispozitia bolnavilor in mod gratuit - ceea ce este o imensa oportunitate pentru cei care pot beneficia de aceste testari datorita starii lor de sanatate.

Totusi, norocul cel mai mare ar fi ca in cursul testarii genetice sa gasim un medicament care este deja accesibil si finantat in tara respectiva. Iar daca este accesibil si totusi nu este finantat inca, atunci putem oferi un argument foarte serios pentru judecarea favorabila a unei cereri de eligibilitate, inaintata catre administratorul fondului de sanatate.

Trebuie sa mentionez ca terapia tintita nu este cea mai buna alegere pentru toata lumea. Cel mai bine este daca tumoarea este operabila. in caz contrar, exista anumite tipuri de tumori, pentru care chimioterapia sau radioterapia inseamna cea mai sigura solutie.

Banuiesc ca sunt multe persoane care contacteaza Oncompass Medicine, solicitand diagnosticarea moleculara, respectiv terapiile personalizate...

Este foarte important de stiut, ca noi nu efectuam tratamente. Diagnosticarea moleculara este o ramura necesara si esentiala a oncologiei, insa terapia tumorilor este o problematica mult mai serioasa. Cea mai importanta activitate a noastra este furnizarea a cat multor informatii posibile catre oncolog, respectiv oncoteam, ca ei sa poata ia o decizie in privinta unei strategii personalizate pentru tratament.

Foarte multe persoane se prezinta la noi solicitand in mod explicit un tratament tintit. Este insa posibil, ca multi dintre ei sufera de mutatii genetice, impotriva carora nu exista medicamente sau fata de care eficienta acestora nu este dovedita.

In momentul actual in lupta noastra cu cele 600 gene care duc la formarea tumorilor avem medicamente numai impotriva a 60 dintre acestea, in 2020 ne asteptam la 100, in faza de studii clinice fiind peste 1000 de substante active. Pentru pacient este un mare ajutor si faptul ca putem dovedi caracterul inutil sau efectul advers al unui eventual tratament tintit.

Cand se recomanda solicitarea unei „cartografieri” genetice?

Cat mai repede, chiar in momentul diagnostizarii, in scopul luarii unor decizii in timp. In eventualitatea ineficientei chimioterapiei si in cazul in care noi dovedim existenta unei terapii tintite corespunzatoare, este esential, ca pacientul sa beneficieze de aceasta in cel mai scurt timp. Sunt situatii, in care pacientul ajunge la noi intr-o faza de evolutie a bolii, cand nu mai poate fi salvat.

Putem sa-i ajutam si pe acei pacienti care dispun de rezultatele unor studii genetice care provin de la alte firme. in aceste cazuri echipa noastra de experti le va supune aceste rezultate unor analize, iar un instrument dezvoltat de catre noi, unic si la nivel international - un asa-zis dispozitiv de inteligenta artificiala bazata pe reguli decizionale – le va pune in ordine pe cele 1000 de substante active programate in memorie pentru 400 tipuri de tumori, in baza a 22.000 de reguli de selectie. Ca o procedura medicala autonoma, specialitatea Oncompass este tocmai acest software, respectiv algoritmul programat in acesta.

Vom mai pierde inca multe vieti omenesti pana cand vom avea remediile impotriva tuturor tipuri de tumori?

Astazi fiecare a treia persoana este diagnosticata cu tumori, iar fiecare al patrulea isi pierde viata din aceasta cauza. Nu demult am participat la o conferinta la care m-am intalnit cu persoane care au supravietuit unor tumori maligne din copilarie, iar astazi lupta pentru a asigura copiilor de astazi o sansa mai mare in aceasta lupta.

Si noi dispunem de un program de cercetare si dezvoltare cu scopul punerii la dispozitia copiilor bolnavi a posibilitatilor oncologiei de precizie. Aceasta categorie de varsta trebuie sa beneficieze de o atentie speciala din cauza faptului ca, desi tumorile sunt printre cauzele primare a deceselor la copii, numarul absolut al bolnavilor este foarte scazut, iar din aceasta cauza acest capitol a ajuns la periferia cercetarilor. in schimb, experienta profesionala arata eficienta medicamentelor pentru adulti si in cazul lor.

Desi inca nu cunoastem toate genele care duc la formarea tumorilor, insa noi incercam sa analizam toate genele de acest fel. in momentul actual dezvoltam tehnica de analiza.

Puteti sa urmariti si sa monitorizati cazurile de succes? Aveti o imagine despre rata de supravietuire a celor care primesc terapii tintite?

Cu siguranta avem foarte multe povesti de succes. Avem si supravietuitori mai latenti, insa si care se simt datori sa ”certifice” eficienta terapiei, totodata sa atraga atentia atat asupra pericolelor, cat si a posibilitatilor.

Un lucru este insa cert: acei pacienti, in cazul carora medicii curanti au luat in calcul informatiile moleculare, traiesc in medie mai mult. Insa in general este dificil sa vorbim despre cifre. in cazul celor mai des intalnite tipuri de tumori prin analiza a 58 de gene o mutatie genetica se poate detecta cu o eficienta de 80%.

Tot aceasta putem sa spunem si in cazul celorlalte tipuri, insa dupa analiza a 600 de gene. in cazul copiilor putem gasi cu o eficienta de 40% o mutatie, la care putem asocia un medicament. Recent am lansat un studiu clinic - impreuna cu cele doua institutii oncologice mari din Ungaria - insa trebuie sa mai asteptam la rezultate.

In acest fel „antidoturile” cancerului vor veni din direcia terapiilor tintite bazate pe tehnica diagnostizarii genetice moleculare?

Toate rezultatele stiintifice arata in aceasta directie. Este ceva similar cu modul in care omenirea se lupta impotriva bolilor contagioase. Daca putem demonstra existenta factorilor patologice, terapia corespunzatoare acestora ne poate conduce la vindecare. Aceasta terapie poate sa fie si un antibiotic tintit, la care bacteria vizata este sensibila sau un vaccin, care poate sa activeze intreg sistemul imunitar impotriva factorului patogen.

Tot aceasta se intampla si in domeniul oncologiei: identificam din ce in ce mai multe mutatii genetice, iar impotriva acestora putem oferi din ce in ce mai multe terapii. insa dupa cunostintele noastre exista 4,5 milioane de mutatii. Deci in acest domeniu mai este mult de lucrat. Insa vom ajunge si la capatul acestei faze. Eu cel putin mi-as dori sa vad cu ochii mei acest viitor.

Fata mea cea mica are 16 ani, iar cea mare 24 de ani, sunt in drum spre maturitate - imi doresc ca ele sa nu fie supuse acelor riscuri, ca generatia noastra!

Si daca in momentul actual inca nu exista medicament impotriva unei mutatii, merita sa speram intr-un miracol, ca in ziua de maine il vom putea avea?

Bineinteles! Poate ca deja exista studii clinice in cadrul carora putem avea acces in conditii de siguranta la cele mai noi substante active dezvoltate in proceduri stiintifice, adica la „medicamentele zilei de maine”. Statistic putem afirma, ca sansele de supravietuire ale participantilor in studiile clinice sunt din ce in ce mai bune.

Un bun exemplu este programul experimental organizat acum 18 ani pentru bolnavi de leucemie care aveau de trait numai cateva luni. Ca rezultat al medicamentelor primite in cursul studiilor clinice majoritatea lor sunt inca in viata. Deci, putem spune, ca exista intr-adevar miracole, insa noi le numim stiinta.

in aproape toate tarile europene se poate beneficia de peste o mie de investigatii clinice de tratamente personalizate, in mod gratuit, in marea majoritate a cazurilor. Aici pacientii beneficiaza de medicamentele viitorului. Iar cu ajutorul acestora, si de posibilitatea ca stiinta medicala sa nu trateze numai simptomele, ci chiar radacina problemei.

Colegii nostri vor organiza toate etapele necesare si in tarile vecine Ungariei, deci si in Romania - de la diagnoza la tratament, trecand si prin suportul decizional -, la punctele noastre de consultanta. Pacientii sunt asteptati de catre medici sau alti experti medicali, oferindu-le totodata o posibilitate de a-si lua soarta in propriile maini.

Informatii suplimentare: https://www.oncompass.ro/consiliere-oncologie-de-precizie/
Telefon: 0726377092