Tratamentul dermatitei de contact

Diagostic

Doctorul poate diagnostica dermatita de contact si sa identifice cauza acesteia, vorbind despre semnele si simptomele dumneavoastra, intrebandu-va pentru a descoperii indicii despre substanta declansatoare si examinandu-va piele pentru a observa modelul si intensitatea eruptiei cutanate.

Medicul poate recomanda un test pentru a vedea dac sunteti alergic la ceva. Acest test poate fi util daca cauza eruptiei nu este evidenta sau daca eruptia reapare des.

Tratament la domiciliu

In majoritatea cazurilor dermatita de contact nu necesita tratament.

- Evitarea contactului cu alergenul.
- Spalarea tegumentelor cu apa si sapun poate indeparta sau inactiva majoritatea substantelor potential periculoase, se va face imediat dupa expunere.
- In cazul in care apar vezicule sau bule cu lichid, se recomanda aplicarea de comprese umede timp de 30 de minute de trei ori pe zi.
- Pruritul se trateaza cu lotiune cu calamina sau bai cu faina de ovaz.
- Se mai pot administra antihistaminice ca difenhidramina pentru a calma pruritul.
- Este contraindicata aplicarea de antihistamine topice deoarece poate aparea dermatita de contact la lotiune.
- In cazurile usoare cu suprafata mica de tegument afectata, se pot aplica creme cu hidrocortizon de potenta medie.

Tratament medical

Tratamentul medical consta in ameliorarea simptomelor pana la disparitia rash-ului. In acest scop medicul poate indica:
- aplicarea locala a unor creme, unguente sau lotiuni cu hirdocortizon pentru a reduce inflamatia. Aceste creme sau ungunete aplicate local ajuta la clamarea eruptiei. Un steroid topic poate fi aplicat o data sau de doua ori pe zi timp de doua pana la patru saptamani.
- preparate lubrifiante pentru a asigura umiditatea tegumentului
- antihistaminice sau alte antipruriginoase, pentru a calma pruritul.

In cazuri severe, medicul poate prescrie corticosteroizi orali pentru a reduce inflamatia, antihistaminice pentru a calma mancarimea sau antibiotice pentru a lupta impotriva unei infectii bacteriene.

In dermatita mainilor, se recomanda  evitarea spalarii excesive a mainilor si utilizarea cremelor hidratante neiritante. Purtarea manusilor pentru a proteja mainile daca contactul ci substante chimice este inevitabil .

In dermatita piciorului, folosirea sosetelor de bariera poate fi utila.