Afla care sunt fitonutrientii benefici in cazul afectiunilor hepatice

Dieta este un component important al starii de sanatate. In general, necesitatile nutritive pot fi modificate in starea de boala, iar problemele dietetice au impact asupra calitatii vietii si a evolutiei bolilor acute sau cronice. Nutritia si terapia prin dieta sunt adesea o preocupare pentru pacient si familia sa.

La agravarea patologiilor contribuie si faptul ca oamenii consuma mai degraba alimente decat nutrienti, astfel incat in recomandarile terapeutice, specialistii vor tine cont de factorii practici si psihosociali ai ajustarilor dietetice. O dieta gresit inteleasa si aplicata poate cauza efecte adverse fizice si psihologice.

Boala hepatica

Ficatul joaca un rol central in metabolismul glucidic, lipidic si protidic. Insuficienta hepatica duce atat la scaderea sintezei proteice, cat si la accentuarea catabolismului proteic, ceea ce poate cauza malnutritie proteica si energetica severa si limitarea capacitatii de regenerare si recuperare functionala hepatica. Proteinele vegetale sunt mai bine tolerate decat cele animale, datorita faptului ca plantele contin mai putin azot non-proteic.

Tulburarile metabolice pot modifica in mod semnificativ activitatea farmacologica a medicamentelor, prin formarea unor derivati activi sau cu activitate redusa sau crescuta. Aceste procese metabolice pot produce chiar intermediari hepatotoxici.

O ultima caracteristica a biologiei celulei hepatice, care contribuie la manifestarea hepatopatiei, este potentialul proliferativ si regenerativ.

Capacitatea regenerarii celulei hepatice este evidenta in refacerea completa care are loc de obicei dupa un episod de hepatita fulminanta (de natura toxica sau virala), daca pacientul poate fi sustinut pe perioada manifestarilor acute.

Mecanismele de detoxifiere

Medicamentele hidrosolubile si substantele endogene sunt de obicei excretate nemodificate in urina sau bila. Compusii liposolubili tind sa se acumuleze in organism si sa afecteze procesele celulare daca nu sunt transformati in compusi mai putin activi sau in metaboliti hidrosolubili care sa fie cu mai multa usurinta excretati.

Fluxul sanguin hepatic, capacitatea de legare a proteinelor si capacitatea intrinseca a ficatului de a elimina un medicament, sunt toate determinante primare ale clearance-ului hepatic al medicamentului respectiv. Ficatul are un rol important in metabolizarea multor medicamente si a multor hormoni endogeni, gratie sistemelor enzimatice implicate in transformarile biochimice

Hepatita toxica si hepatita indusa de medicamente

In general sunt recunoscute doua tipuri majore de hepatotoxicitate de origine chimica: (1) tipul toxic direct si (2) tipul idiosincrazic.

Agentii care produc hepatita toxica sunt in general otravuri sistemice sau sunt transformate in ficat in metaboliti toxici. Hepatotoxinele directe determina anomalii morfologice care sunt suficient de caracteristice si reproductibile pentru fiecare toxina. Lezarea hepatica poate urma inhalarii, ingestiei sau administrarii parenterale a unui numar de agenti farmacologici si chimici.

Acestia includ toxine industriale, octapeptide biciclice toxice din anumite specii de amanita si galerina (otravire hepatotoxica cu ciuperci) si, mult mai frecvent, agentii farmacologici folositi in terapia medicala.

S-au descris modele in vitro in care citotoxicitatea limfocitelor poate fi demonstrata fata de hepatocitele de iepure, modificate prin incubare impreuna cu medicamentul potential agresor.

In mod similar, un medicament sau un metabolit al sau se leaga de un component celular al gazdei, formand o haptena (i.e.: un antigen care distruge structura celulei); raspunsul imun la acest „neoantigen“ joaca un rol major in patogeneza leziunii hepatice. Prin urmare, unii specialisti subdivid hepatotoxicitatea idiosincrazica la medicamente in doua categorii: de hipersensibilitate (alergica) si „metabolica“.

Tratament

Tratamentul afectiunilor hepatice toxice si induse medicamentos este in principal de sustinere. Tendinta noilor cercetari este de a demonstra efectele de sustinere a activitatii hepatice de catre compusii fiziologic activi (fitocompusi) continuti de o gama destul de larga de plante.

Provocarea este aceea de a gasi formula optima de combinare a plantelor pentru obtinerea unor produse destinate afectiunilor hepatice. Una din aceste formule a fost gandita si elaborata de echipa de cercetatori din cadrul organizatiei Star International Med.

LIVECOM™ Sirop - Protectie naturala avansata pentru ficat

Livecom™ Sirop este un complex de substante bioactive din plante medicinale ayurvedice, care sustin procesele metabolice hepatice si functionarea optima a vezicii biliare.

Stimuleaza refacerea celulei hepatice lezate si aparitia de noi celule prin favorizarea sintezei de proteine la nivelul ribozomilor. Protejeaza integritatea membranei celulare hepatice si impiedica patrunderea in celule a substantelor toxice provenite din alimentatia dezechilibrata, consumul de alcool, folosirea medicamentelor hepatotoxice sau a drogurilor.

Fitonutrientii contribuie la protejarea celulelor hepatice impotriva stresului oxidativ, cauza a proceselor degenerative si a imbatranirii premature. Sustin ficatul in desfasurarea optima a proceselor metabolice si in eliminarea deseurilor si a toxinelor din organism.

Asigura absorbtia eficienta a nutrientilor din tubul digestiv. Complexul activ de plante sustine procesul de secretie biliara hepatica si evacuarea normala a bilei din vezica biliara, contribuind astfel la digestia grasimilor, la metabolizarea lor corecta si la mentinerea echilibrului balantei lipidice din sange. Eficient in refacerea organismului dupa suprasolicitare, oboseala, toxiinfectii alimentare, terapii cu potential hepatotoxic si convalescenta.

Picrorhiza kurroa (Kutki) sustine sanatatea si functionarea normala a sistemului hepatic, in special in caz de intoxicatie cu substante hepatotoxice. Mentine nivelul normal al enzimelor hepatice si al bilirubinei serice. Sustine metabolismul grasimilor in ficat. Protejeaza impotriva virusurilor hepatitice. Contribuie la mentinerea unui tranzit intestinal normal.

Andrographis paniculata (Kalmegh) sustine functia digestiva prin cresterea fluxului biliar si mentinerea activitatii enzimelor hepatice. Sustine imunitatea.

Eclipta alba (Bhringaraj) sustine functiile ficatului. Stimuleaza eliminarea deseurilor metabolice si a toxinelor din ficat.
Boerhavia diffusa (Punarnava) contribuie la cresterea fluxului biliar, la sustinerea procesului de digestie si de eliminare a toxinelor. Mentine enzimele hepatice la nivel normal si mecanismele de regenerare a celulelor hepatice.

Phyllanthus urinaria (Bhumyamalaki) si Tecoma undulata (Rohida) sustin productia si eliminarea bilei, prevenind formarea calculilor biliari. Sunt hepatoprotectoare, mentin integritatea hepatocitelor si protejeaza membrana celulara prin inhibarea procesului de peroxidare lipidica (efect antioxidant). Mentine nivelul normal al enzimelor hepatice implicate in metabolismul intermediar si in detoxifierea hepatica.

Fumaria officinalis (Fumarita) sustine secretia si eliminarea bilei contribuind la optimizarea digestiei. Efectul diuretic-depurativ ajuta la detoxifierea naturala a intregului organism.

Silybum marianum (Armurariu) contribuie la pastrarea integritatii celulei hepatice si la functionarea normala a membranei celulare hepatice. Stimuleaza refacerea celulelor hepatice. Protejeaza ficatul impotriva substantelor toxice (noxe, alcool, substante medicamentoase hepatotoxice, toxine). Sustine procesul fiziologic de detoxifiere.

Aloe barbadensis (Aloe) sustine sanatatea sistemului digestiv si hepatobiliar, functionarea normala a tranzitului intestinal si eliminarea pe cale naturala a toxinelor din organism.

Alaturi de palntele descrise mai sus, celelalte ingrediente continute de LIVECOM™ Sirop (Terminalia chebula, Tinospora cordifolia,Emblica officinalis) au demonstrat efectele benefice ale produsului.

Pentru persoanele care sufera de diabet sau urmeaza o dieta fara zahar, este disponibila formula LIVECOM™ Sirop fara zahar.

Ing. Farm. Liviu Horoba