„Noi ii ajutam pe bolnavi sa parcurga intreg drumul, nu doar o parte a terapiei”

Cum este posibil ca mii de studii medicale si experiente terapeutice sa fie de folos in terapia impotriva cancerului? In primul rand este vorba despre un software medical special care poate conecta profilul moleculare al pacientului cu oportunitatile terapeutice. Oncompass Medicine ofera suport dinamic in luarea unor decizii importante, oferind pacientilor interesati rezultate up-to-date ale oncologiei de precizie. Despre toate acestea am discutat cu directorul stiintific al firmei, domnul Dr. Petak Istvan, farmacolog.

Se pare ca oncologia este una dintre ramurile cele mai progresive ale medicinei. Si totusi cei mai multi pacienti sunt tratati cu ajutorul chimioterapiei si a radioterapiei. Care este cauza?

In perioada 2010-2020, vor fi inregistrate cca. 100 de medicamente oncologice noi - ceea ce inseamna de 10 ori mai multe ca in deceniul anterior. Sa nu uitam nici de cele 2000 de medicamente in faza de studii clinice. Aceste cifre ne arata ca terapiile medicamentoase impotriva tumorilor se dezvolta intr-un ritm exploziv. Tumorile sunt cauzate de mutatii genetice.

Pentru aparitia acestora sunt responsabile cca. 600 de gene, iar pana la data actuala au fost identificate in jur de 4,5 milioane de mutatii ale acestora. Deja exista medicamente specifice care tintesc diferite mutatii genetice, totodata sunt multe medicamente care se afla in faza studiilor clinice. Insa, in pofida multitudinii si diversitatii posibilitatilor terapeutice, chimioterapia si radioterapia ofera cele mai mari sanse de supravietuire pentru majoritatea pacientilor.

Cum poate veni in ajutorul pacientilor si al medicilor curanti suportul dinamic in luarea deciziilor?

Daca un tratament oncologic este in desfasurare, in baza informatiilor din publicatiile stiintifice putem estima care dintre terapiile tintite pare cel mai potrivit in urmatoarea faza a tratamentului. Software-ul stiintific va face legatura - in baza evidentelor stiintifice si cu ajutorul unui algoritm standardizat - intre mutatiile genetice identificate in tumoarea pacientului cu experienta terapiilor cu substantele active din medicamente sau a preparatelor care se afla in faza studiilor clinice.

Diferitele terapii tintite pot fi comparate in acest sistem informatic special, care asigura sprijin obiectiv medicului curant. In cazul in care exista posibilitatea aplicarii mai multor terapii eficiente, se va poate alege cu o sansa mai mare cel mai potrivit tratament pentru pacientul vizat. In baza acesteia echipa de specialisti - oncoteam - poate recomanda o strategie individuala pentru tratament.

Se va putea alege dintre mai multe terapii tintite, respectiv o terapie tintita sau chimioterapie. Totodata se va decide daca bolnavul poate participa in investigatii clinice sau nu. De multe ori se pot intampla situatii in care bolnavilor li se vor recomanda aceleasi tratamente pe care le-ar fi primit si in lipsa informatiilor moleculare, daca aceasta alegere ar fi cea mai corespunzatoare „profilului molecular genetic ” al tumorii.

Aceasta se va intampla din cauza faptului, ca nu exista o terapie tintita pentru acesti pacienti?

Motivul este ca in cazul acestor pacienti nu am gasit o tinta de mutatii impotriva careia am avea la dispozitie o terapie tintita eficienta. Trebuie sa specific faptul, ca aceasta nu se poate interpreta ca fiind un esec, deoarece acum stim, ca nu trebuie sa cautam mai departe - adica cel mai potrivit tratament este cel recomandat prin protocolul de tratament oncologic traditional.

Deoarece putem afirma acestea intr-un mod fundamentat, in baza analizei informatice a profilului diagnostic molecular al pacientului, precum si a datelor medicale aflate la dispozitie, pacientul cat si apropiatii acestuia pot fi linistiti ca au primit tratamentul potrivit.

Insa ar putea sa apara si o situatie in care in ziua urmatoare stabilirii diagnozei ar putea sa intre in faza de teste clinice un alt medicament, iar pacientul sa nu stie de aceasta informatie?

Nu, deoarece prin modelul dinamic de suport decizional Oncompass Medicine isi asuma obligatia de a urmari timp de cinci ani evolutia fiecarui pacient. Modelul dinamic de suport decizional este foarte flexibil.

Sunt situatii in care - din cauza punctajului scazut - nu putem fi destul de siguri in eficienta medicamentelor tratamentului tintit. Si in acest caz se poate recomanda participarea la investigatiile clinice, insa numai dupa epuizarea protocoalelor traditionale. Iar daca software-ul da un punctaj mare se pot face incercari de acest tip deja in prima sau a doua linie de tratament.

Insa un punctaj foarte mare, in situatia unui medicament aflat in circulatie, insa nefinantat de catre CAS, ofera un argument foarte serios pentru judecarea favorabila a unei cereri de eligibilitate, inaintata catre administratorul fondului de sanatate.

Se pare ca toate acestea pot avea loc numai in cazul unei cooperari cu medicul curant al pacientului?

Da, asa este. Sistemul de suport decizional poate influenta intr-o directie foarte favorabila munca oncologilor in alegerea strategiei de terapie optima. De exemplu acesta poate sa fie de folos si in cazul in care medicamentul tintit cel mai favorabil este accesibil numai in a doua sau a treia linie in cadrul unor tratamente clinice, iar in sirul conditiilor tratamentul primit in prima linie constituie un criteriu esential.

Procedura de alegerea a terapiei initiale este deci dominata de factorul care determina accesul pacientului intr-o investigatie clinica favorabila acestuia. Un bun exemplu este mutatia genetica BRAF, care apare la 5 procente din cazurile de cancer de colon. In cazul prezentei acesteia medicului curant ii este recomandat sa aleaga dintre doua terapii din prima linie, prin care nu il priveaza pe pacient de la o investigatie clinica care aplica in linia a doua o terapie anti-BRAF.

In acest fel este important, ca informatiile necesare sa fie disponibile in fazele din ce in ce mai precoce ale terapiilor?

Bineinteles! Tocmai acest fapt a fost accentuat la conferinta din anul acesta a Societatii Europene de Oncologie Clinica (ESMO) de catre profesorul Jose Baselga, directorul medical al prestigiosului centru american de oncologie Memorial Sloan Kettering Cancer Center. Cu cat mai repede intra in posesia medicului curant informatiile legate de profilul diagnostic molecular al pacientului, cat si cele legate de medicamentele cele mai recomandate acestuia, cu atat este situatia mai buna.

Aceste informatii pot fi utilizate si in cazul schimburilor multiple de terapii, iar sansele sunt mult mai mari pentru a orienta tratamentul tintit la un moment dat catre obiectivul format de celule din tumori.

Tot la aceeasi conferinta s-a mai spus: trebuie sa ne straduim, ca bolnavul sa primeasca cat mai repede o terapie tintita, inainte de formarea mutatiilor, care ar putea cauza rezistenta. In cazul in care sunt prezente mai multe mutatii, terapiile combinate ar putea sa fie mai eficiente. In cazul alegerii dintre mai multe combinatii incep sa-si castige importanta si teren sistemele medicale informatice bazate pe suport decizional dinamic, printre primele de acest tip fiind si cel dezvoltat de catre Oncompass Medicine. Colegii nostri vor organiza pasii necesari - de la diagnoza la tratament, trecand si prin suportul decizional - atat in Ungaria, cat si pe teritoriul Romaniei, la punctele de consultanta.

Pacientii sunt asteptati de catre medici sau alti experti medicali, oferindu-le totodata o posibilitate de a-si lua soarta in propriile maini. In aproape toate tarile europene se poate beneficia de peste o mie de investigatii clinice de tratamente individualizate, in mod gratuit, in marea majoritate a cazurilor. Aici pacientii beneficiaza de medicamentele viitorului. Iar cu ajutorul acestora, si de posibilitatea ca stiinta medicala sa nu trateze numai simptomele, ci chiar radacina problemei.

Informatii suplimentare: https://www.oncompass.ro/consiliere-oncologie-de-precizie/
Telefon: 0726377092