Ziua Mondiala a Sanatatii – 7 aprilie 2019 – Prin preventie, sanatate pentru toti!

In acest an, tema campaniei este axata pe acoperirea universala cu servicii de sanatate preventive.

Cresterea capacitatii de screening pentru depistarea bolilor cu impact asupra sanatatii publice reprezinta si unul dintre obiectivele importante ale Programului de Guvernare.

De altfel, Ministerul Sanatatii implementeaza anul acesta 7 programe de screening demarate in 2018, in cadrul unui proiect care beneficiaza de finantare europeana nerambursabila, in valoare de 193 de milioane de euro, care vor fi utilizate pentru consolidarea programului national de screening si a capacitatii tehnice a sistemului de sanatate de a furniza servicii medicale preventive.

De asemenea, vor continua campaniile de informare a populatiei si vaccinare impreuna cu partenerii nostri internationali UNICEF si OMS.

Anul trecut au crescut veniturile pentru cabinetele medicilor de familie si anul acesta exista in discutie un grant cu Banca Mondiala axat in mare parte pe medicina de familie si medicina comunitara.

Ministerul Sanatatii vizeaza si anul acesta proiecte care sa duca la cresterea gradului de cunoastere si constientizarea populatiei privind accesarea serviciilor de preventie, precum si a gradului de responsabilitate a personalului medical implicat in acordarea serviciilor de acest gen.

Mai mult, principalul obiectiv urmarit de tara noastra in domeniul sanatatii, pe Mandatul Presedintiei Consiliului UE, il reprezinta garantarea accesului la sanatate pentru toti cetatenii europeni.

Programul Presedintiei romane in domeniul sanatatii cuprinde o serie de teme prioritare care vizeaza: rezistenta anti – microbiana, vaccinarea, accesul pacientilor la medicamente, mobilitatea pacientilor in UE si sanatatea digitala (e-Health).

Toate temele propuse de catre Romania pe domeniul sanatatii sunt subiecte de actualitate si vor avea ca rezultat imbunatatirea calitatii serviciilor si a asistentei medicale pentru pacientii europeni, dar si a preventiei.
La multi ani tuturor!

Sursa: Ministerul Sanatatii