Beneficiile si efectele adverse ale tratamentului cu keratina

Ce este keratina

Keratina este un tip de proteina ce intra in alcatuirea parului, pielii si unghiilor. Aceasta poate fi regasita si in organele interne si glandele unei persoane. Keratina are rol protector, fiind mai putin predispusa la deteriorare, zgariere sau rupere decat alte tipuri de celule produse de organismul uman.

Keratina poate fi obtinuta din produse de origine animala si este utilizata frecvent ca ingredient in produsele cosmetice pentru par. Deoarece keratina face parte din structura naturala a parului se considera ca suplimentele si tratamentele bazate pe aceasta intaresc si refac parul.

Tratamentul cu keratina este o interventie cosmetica, de infrumusetare, folosita pentru a indrepta parul. Mai poarta si denumirea de tratament brazilian „blowout” sau tratament cu keratina braziliana. Reclamele pentru aceasta tehnica sustin ca parul ondulat sau cret poate fi indreptat usor.

De asemenea, se afirma ca acest tratament poate imbunatati culoarea, stralucirea si starea de sanatate a parului. Totusi, trebuie cunoscut faptul ca exista si efecte secundare nedorite.

Potentiale reactii adverse ale keratinei

Keratina este alcatuita din fibre ce ii confera o rezistenta crescuta. Keratina folosita in tratamentele de infrumusetare este, de obicei, realizata din produse de origine animala, precum penele, coarnele si lana.

Desi este o proteina naturala, ea este deseori folosita in combinatie cu diferite alte ingrediente chimice. Tratamentele cu keratina contin frecvent o substanta chimica numita formaldehida.

Oamenii de stiinta din domeniu avertizeaza ca formaldehida este un produs cunoscut pentru efectele sale cancerigene. Acest lucru inseamna ca expunerea la aceasta substanta poate provoca aparitia cancerului sau agravarea tumorilor deja existente. In plus, formaldehida poate declansa si alte efecte secundare asupra vietii, deoarece produsele ce o contin o pot elibera in aer.

Formaldehida este un gaz incolor, cu un miros puternic. Acesta este deseori folosit in laboratoare sau pentru imbalsamarea cadavrelor. Cateva studii au relatat ca tratamentele cu keratina pentru par au avut un continut de aproximativ 0,96-1,4% formaldehida, iar nivelul sigur recomandat este de doar 0,2%.

Gazul de formaldehida este eliberat in aer si poate fi respirat. In plus, corpul in poate absorbi chiar si prin piele.

Efectele secundare ale tratamentelor pe baza de keratina nu sunt raportate pe scara larga, deci nu se stie exact cat de des apar. De asemenea, nu au fost efectuate suficiente studii care sa arate efectele pe termen lung ale acestui tratament, atat pe persoanele ce l-au primit, cat si pe persoanele ce l-au aplicat.

Cunoasterea tuturor efectelor secundare si a riscurilor asociate tratamentului cu keratina este foarte importanta, deoarece poate ajuta o persoana sa decida daca tratamentul este sau nu adecvat pentru ea.

Riscurile formaldehidei

Unii oameni pot fi extrem de sensibili la acest produs chimic. Expunerea prelungita la formaldehida creste riscul de aparitie a unor forme de cancer, iar un studiu medical a constatat ca riscul de cancer la nivelul capului si gatului a fost mult mai mare la persoanele care au avut contact prelungit cu vaporii de formaldehida.

De asemenea, s-a constatat ca formaldehida creste riscul ca o persoana sa dezvolte leucemie.

Pe langa aceste afectiuni, formaldehida poate avea si alte efecte neplacute asupra sanatatii, cum ar fi:

- iritatie, mancarime si senzatie de arsura la nivelul ochilor;
- iritare la nivelul nasului si gatului;
- rinoree;
- reactii alergice;
- tuse;
- wheezing (respiratie suieratoare);
- eruptii cutanate;
- senzatie de presiune la nivel toracic;
- iritare la nivelul scalpului;
- arsuri sau flictene la nivelul scalpului;
- cefalee;
- greata si varsaturi;
- tulburari de dispozitie;
- Distructie la nivelul parului sau chiar pierderea acestuia.

Formaldehida poate fi gasita si in alte produse cosmetice, industriale si de uz casnic, nu doar in tratamentul cu keratina pentru par. Aceste produse includ:

- dizolvantul pentru lac de unghii;
- lipiciul de unghii;
- adezivii pentru extensiile de par;
- vopseaua de par;
- sampoanele;
- materialele plastice;
- vopsele;
- produse pentru curatenie;
- textile;
- pesticide.

Trebuie tinut cont de faptul ca multe firme pot produce tratamente cu keratina afirmand ca nu contin formaldehida. Totusi, aceasta substanta poate fi regasita pe lista de ingrediente sub alte denumiri, cum ar fi:

- aldehida metilica;
- aldehida formica;
- formol;
- metanal;
- formalina;
- oxid de metilena;
- metilen glicol.

Tratamentele pe baza de keratina pot fi produse astfel incat formaldehida sa nu fie eliberata in aer. Astfel se folosesc substante, precum:

- Benzil-hemiformal;
- Diazolidinil uree;
- Imidazolidinil uree;
- Quaternium-15.

Beneficiile keratinei

Persoanele care utilizeaza tratamente pe baza de keratina pentru par pot avea si unele beneficii de pe urma acestora. Rezultatele depind de tipul, grosimea si textura parului. De asemenea, rezultatele sunt diferite in functie de tipul de tratament cu keratina utilizat. Beneficiile includ:

- netezirea si indreptarea firului de par;
- completarea zonelor lacunare din firul de par;
- ingrosarea si fortificarea parului;
- oferirea de stralucire parului;
- pieptanarea si aranjarea cu usurinta a parului.

Alternative la tratamentul cu keratina

Tratamentele cu keratina pot contribui la imbunatatirea aspectului parului, dar si alte tipuri de tratamente pot avea acelasi efect, cu mentiunea ca acestea pot fi mai naturale. Produsele naturale care pot ajuta parul sa fie mai puternic, fin si stralucitor sunt:

- uleiul de masline;
- uleiul de argan;
- uleiul de cocos;
- untul de shea;
- uleiul de floarea soarelui.

Pentru o ingrijire corespunzatoare, parul nu trebuie spalat mai des de o data la doua zile, iar prea mult sampon poate duce la distrugerea uleiurilor naturale de la nivelul scalpului. Folosirea placilor de indreptat parul poate avea acelasi efect de indreptare ca si tratamentele cu keratina, dar trebuie sa se tina cont ca exista consecinte si in acest caz.

Concluzii

Tratamentele pe baza de keratina pot fi o solutie rapida pentru indreptarea parului cret sau ondulat, dar pot avea consecinte pe termen lung. Multiple studii au aratat ca tratamentele pe baza de keratina contin niveluri nesigure de formaldehida si alte substante chimice periculoase.

Formaldehida este o substanta chimica cunoscuta pentru riscul ridicat de a produce cancer. De asemenea, poate provoca diferite reactii cutanate si afectare a mucoasei respiratorii. Persoanele care lucreaza in domeniul ingrijirii parului si aplica aceste tipuri de tratament sunt expuse si ele in mod regulat la formaldehida si la riscurile asociate cu aceasta substanta.

Persoanele care doresc sa urmeze tratamente cu keratina trebuie sa intrebe inainte despre compozitia produselor ce vor fi folosite.

Etichetele trebuie verificate cu atentie si trebuie tinut cont de faptul ca exista alternative mai sigure sau mai naturale pentru a ingriji si a indrepta parul.

In plus, formaldehida trebuie sa fie evitata de copii si de femeile insarcinate sau care alapteaza. Riscul este mult mai mare in cazul persoanelor cu astm si alergii.