Deja nu mai tratam simptomele cancerului, ci cauzele acestuia!

Background-ul genetic al celor mai frecvente tumori a fost deja descifrat. In acest mod pacientii primesc un tratament mult mai personalizat, cu ajutorul caruia isi pot prelungi viata cu cativa ani de o calitate superioara.

Insa este foarte important ca pacientii sa ajunga in posesia informatiilor care sa faca posibil acest lucu. Oncompass Medicine ofera servicii complexe si unice in acest sens:diagnostic, suport de decizie si coordinarea drumului-conduitei pacientului. Vorbim cu directorul stiintific, Dr. Petak Istvan, care este si cercetator.

Cum s-a ajuns la descifrarea background-ului genetic al cancerelor?

Datorita descifrarii materialului genetic uman si ulterior a secventializarii de ultima generatie putem examina bolile la nivel genetic, si aici se deschide in fata noastra un univers intreg.

Putem acum intelege unele boli la nivel molecular, boli pe care pana acum le-am definit doar prin prisma simptomelor. Lucrul acesta deschide un capitol nou in terapia si dezvoltarea de medicamente.

Se fac progrese in directia caracterizarii tuturor tipurilor de tumori?

Da, dar acest drum este foarte lung. Tumorile sunt cauzate de aproximativ 4,5 milioane de mutatii ale 600 de gene. Acest numar pare enorm, dar, fiindca frecventa alterarilor genetice este diferita, in cazul celor mai frecvente tipuri de cancere – colon, plaman, san – am determinat deja cele 58-60 de gene, care in 80 % din cazuri joaca rol crucial in cazul tumorilor.

Vestea buna este ca producerea medicamentelor a luat un avant fara precedent.

In timp ce in trecut intr-un deceniu ajungeau in comert 10-20 de preparate, intre 2010-2015 deja vorbim de 47, si se estimeaza ca pana in 2020 numarul acestora va ajunge la 100, in plus unele preparate ar putea fi eficiente si in cazul unor alterari genetice multiple.

In timp ce in 2008 am putut oferi tratament tintit doar la 5% din totalul pacientilor cu cancer pulmnar cu celule non-mici, actual deja exista doua preparate care fiind utilizate secvential – in cazul unor erori genetice bine determinate – pot duce la o durata a supravietuirii de 97% a pacientilor.

Prin ce se deosebesc terapiile tintite de celelalte tipuri de tratament?

In trecut in cazul unei tumori oarecare am oferit pacientului acel tratament care s-a dovedit eficace la proportia cea mai mare de pacienti.

In prezent folosim din ce in ce mai multi markeri si parametri diagnostici pentru a afla care este cea mai eficienta terapie in cazul unui bolnav anume. A luat fiinta un nou tip de terapie numit tratament de precizie. Acesta consta in identificarea mutatiei ce a determinat tumora, si in functie de aceasta dam medicamentul, realizand un atac tintit asupra genei alterate. Acest lucru creste enorm succesul terapeutic.

Sa ne imaginam ca in viitor aceste tratamente vor inlocui chimio- si radioterapia?

Desi laicii se tem de aceste terapii, chimo- si radioterapia sunt foarte eficiente in diferite tipuri de tumori.Se pot folosi pentru vindecarea unor tumori circumscrise, si ajuta la prevenirea recidivei.

Insa in cazul unei tumori cu metastaze multiple nu mai sunt atat de eficiente. In cazul dezvoltarii terapiilor tintite ne concentram asupra acelor tipuri de tumori in care tratamentele actuale nu sunt asa de eficiente.

Se poate prognostica daca un anumit tratament pentru o anumita tumora va fi eficace la un anumit bolnav?

Am dezvoltat un software special pentru suport al deciziei terapeutice, care incearca sa prezica in mod specific pentru gena sau mutatia respectiva care medicament va fi eficient sau ineficient la bolnavul respectiv.

Acest lucru este important si pentru pacient si pentru asigurator, fiindca tratamentul ineficient inseamna bani aruncati pe geam. In orice tara din lume finantarea medicatiei reprezinta o povara uriasa pentru societate. Noi incercam sa optimizam decizia terapeutica, facand finantarea mai calculata, predictibila.

Finantarea terapiilor tintite este diferita in diferite tari. Nici cele mai bogate tari nu pot finanta toate medicamentele. In acelasi timp de exemplu in Ungaria – lucru unic in Europa – exista posibilitatea ca pacientul sa primeasca - in urma unei decizii ce ia in vedere „demnitatea „ persoanei respective – un medicament care nu este inca validat profesional pentru comertul de zi cu zi, dar despre care se stie ca in cadrul tumorii respective este eficient dpdv molecular.

In primavara lui 2018 am fost invitati la Haga, unde in cadrul unei reuniuni la nivelul Uniunii Europene s-a discutat depre care nou medicament sa fie platit in mod unitar de catre asiguratori. La aceasta problema doar Oncompass Medicine a putut prezenta aparatura, tehnologie la indemana – softul pentru suportul de decizie medicala.

Cat de des utilizeaza medicii rezultatele diagnosticului molecular atunci cand prescriu tratament oncologic?

In cele mai multe tari din Europa medicamentele ce actioneaza tintit (aproximativ 60) se afla deja in comercializare, dar acestea sunt luate in mod uzual in considerare doar in cazul a catorva tumori si a 2-3 medicamente, folosindu-se de diagnostica moleculara.

Exista tari (Franta, Ungaria) unde s-au initiat programe nationale pentru a facilita centralizarea si integrarea terapiilor tintite in conduita terapeutica.

In Ungaria Oncompass Medicine este membru al consortiului programului oncogenomic national. Scopul programului este ca fiecare pacient care are nevoie de tratament oncologic de precizie sa poata primi traamentul respectiv. In modul ideal in cazul acestor pacienti se face examinarea rapida ce stabileste profilul molecular, pe care Oncoteam-ul il ia in considerare cand ia decizia terapeutica pentru pacientul respectiv.

Ce pot face bolnavii pana cand se vor realiza programele nationale?

Oncompass Medicine ajuta de 15 ani la asigurarea conditiilor tehnice pentru tratamentul oncologic tintit, personalizat. Pacientii nu pot astepta, si de aceea, pana atunci incercam sa oferim celor ce ne contacteaza un program oncologic de precizie.

Organizam nu doar in Ungaria ci si in Romania pasii necesari pentru ca pacientul sa ajunga de la diagnostic la tratament folosind suportul pentru decizie terapeutica. Organizam o consultatie pentru bolnav, in timpul careia pacientul, cu ajutorul medicului si a altor persoane, sa poata sa-si ia soarta in maini. Cei mai multi pacienti nu stiu ca indiferent de asigurare pot beneficia de tratament personalizat, de cele mai multe ori gratuit, aproape indiferent de tara de provenienta, in cadrul celor cu mult peste 1000 de studii clinice.

In felul acesta accesul la tratamentul viitorului se poate realiza chiar azi! Cu ajutorul serviciilor si activitatii noastre de consultanta oferim medicului oncolog posibilitatea sa adreseze nu doar simptomele ci si cauzele bolii.

Mai multe informatii: https://www.oncompass.ro/consiliere-oncologie-de-precizie/
Telefon: 0726377092