Psihoza din tulburarea bipolara

Generalitati

Tulburarea bipolara este o afectiune care produce schimbari de dispozitie extreme, chiar cu aparitia psihozei. De asemenea, tulburarea bipolara poate afecta energia, nivelurile de activitate, somnul, comunicarea si capacitatea de a rezolva sarcinile zilnice.

Starile de spirit pot varia de la episoade maniacale pana la depresie. Astfel, episoadele maniacale includ perioade cu energie crescuta si emotii extreme, in timp ce episoadele depresive pot face ca o persoana sa se simta deprimata si sa nu realizeze nici un fel de actiune.

Psihoza poate sa apara in orice stadiu al tulburarii bipolare. Cu toate acestea, nu este intodeauna prezenta si nu toate persoanele cu tulburare bipolara o vor experimenta.

Psihoza poate fi o experienta inspaimantatoare atat pentru persoana ce sufera de ea, cat si pentru cei din jurul acesteia.

Gandirea persoanei afectate devine deconectata sau disociata de realitate, putand sa apara halucinatii, iluzii, confuzie si lipsa intelegerii. Totusi, modelul tabloului clinic va varia de la persoana la persoana si in functie de situatie.

In psihoza din tulburarea bipolara simptomele tind sa se potriveasca cu starea de spirit a unei persoane. De exemplu, in timpul unei faze maniacale, persoana afectata poate considera ca are puteri speciale, ducand la un comportament anormal si periculos.

In schimb, daca psihoza apare intr-o perioada depresiva, individul in cauza poate considera ca cineva incearca sa ii faca un rau sau ca a facut ceva gresit. Aceste credinte sau idei pot declansa sentimente de furie, tristete sau frica extrema.

Cercetatorii au remarcat ca nu exista doar un singur tip de psihoza, ci diferite tipuri, unele dintre ele avand un impact mai sever decat altele. Astfel, s-au descoperit diferiti biomarkeri in creier corelati cu diferite tipuri de psihoze.

Acest lucru poate indica faptul ca diferite modificari ale functiilor creierului si ale substantelor chimice din creier conduc la diferite forme de psihoza.

Simptomatologie

Psihoza din tulburarea bipolara poate provoca urmatoarele semne si simptome:

- Halucinatii – persoana in cauza poate vedea, auzi si mirosi lucruri care in realitate nu exista;

- Idei delirante – persoana cu psihoza poate fi sigura ca ceva este adevarat atunci cand nu este, in ciuda dovezilor contrare prezentate. De exemplu, poate crede ca are multi bani, influenta si putere, in realitate acest lucru fiind eronat;

- Paranoia si frica – individul afectat poate considera ca a facut ceva extrem de gresit sau ca cineva doreste sa ii provoace raul, de exemplu guvernul sau agentiile secrete;

- Tipare de gandire neobisnuite – acestea pot duce la un discurs rapid, constant sau confuz si dislocat, cu schimbari rapide de subiect. De asemenea, persoana afectata uita frecvent despre ce vorbea;

- Critica bolii absenta – se caracterizeaza prin imposibilitatea persoanei afectate de a recunoaste comportamentul neobisnuit pe care il are.

Aceste simptome pot sa aparain timpul episoadelor maniacale, depresive sau in timpul unui episod mixt, atunci cand pot exista semne ale ambelor stari de dispozitie.

Simptomele pot determina persoana afectata sa se comporte in moduri neobisnuite, periclitand in acest fel relatiile cu ceilalti, viata personala si orice alte situatii.

Daca o persoana are tulburare bipolara si prezinta semne de psihoza trebuie sa vada urgent un medic deoarece exista riscul unor consecinte nedorite.

In cazul copiilor si adolescentilor, tulburarea bipolara si psihoza sunt mai dificil de diagnosticat. Un psihiatru trebuie sa confirme ca modificarile comportamentale existente nu se datoreaza altor factori. Alte cauze ale simptomelor pot fi reprezentate de:

• Raspunsul la stres al adolescentilor – adolescentii pot avea schimbari bruste de comportament atunci cand sunt expusi la diferite niveluri de stres;

• Traumatisme acute;

• Alte probleme de sanatate mintala, precum schizofrenia.

Cu toate acestea, in cazul in care copiii si adolescentii prezinta semne de psihoza sau se confrunta cu modificari ale dispozitiei care sunt mai severe decat cele obisnuite pentru grupul lor de varsta, medicul trebuie consultat de urgenta.

Vizita la medic si stabilirea diagnosticului

Daca o persoana se confrunta cu episoade severe de depresie sau manie, ar trebui sa solicite ajutor unui specialist in domeniul sanatatii mintale. De asemenea, persoanele apropiate trebuie sa observe aceste modificari la cei dragi.

De exemplu, daca o persoana vorbeste frecvent despre sinucidere sau incearca sa se sinucida, cineva ar trebui sa solicite imediat interventia unui medic.

Persoanele cu tulburare bipolara nu sunt adesea constiente de simptomele lor sau sunt reticente sa caute ajutor. Familia si prietenii trebuie sa incurajeze aceasta persoana sa vorbeasca cu medicul despre ceea ce se intampla.

Nu exista un test specific pentru punerea diagnosticului, acesta fiind dat pe baza tabloului clinic. Medicul va intreba despre simptomele existente, istoricul medical si orice evenimente recente experimentate, precum traumele.

De asemenea, medicul trebuie informat despre orice medicamente administrate, deoarece acestea pot produce anumite simptome comune.

Psihoza poate fi dificil de diagnosticat, deoarece poate impartasi simptome comune cu depresia, anxietatea si alte tulburari de sanatate mintala. In plus, persoanele cu tulburare bipolara nu observa ca actiunile lor sunt neobisnuite si considera ca problemele lor provin de la oamenii din jur.

Optiuni de tratament

In cazul persoanelor la care tulburarea bipolara este insotita de psihoza, tratamentul este unul mixt, al ambelor conditii. De obicei, tratamentul implica psihoterapie si doze adecvate de medicamente.

Antipsihoticele sunt cele mai utilizate medicamente pentru diminuarea simptomelor psihozei. Aceste medicamente pot fi folosite in asociere cu stabilizatori de dispozitie si, in cazuri atent selectionate, antidepresive, tinand cont de faptul ca poate dura timp indelungat pentru a gasi dozele adecvate.

De asemenea, trebuie cunoscut faptul ca medicamentele antipsihotice pot avea efecte adverse, precum:

• Miscari involuntare – acestea apar in special in cazul medicamentelor mai vechi si dispar, de cele mai multe ori, la oprirea tratamentului;

• Sindromul neuroleptic malign – apare in cazuri foarte rare si poate pune viata in pericol. Implica febra ridicata, transpiratii, rigiditate musculara si modificari ale tensiunii arteriale;

• Infectii – anumite medicamente pot reduce numarul leucocitelor din sange, crescand astfel sansele de infectii;

• Afectarea sarcinii – continuarea tratamentului pe timpul sarcinii poate avea efecte negative asupra copilului. Cu toate acestea, oprirea tratamentului creste riscul ca femeia insarcinata sa se raneasca, producand atat afectarea ei, cat si a fatului.

Concluzii

Psihoza reprezinta un specificator al tulburarii afective bipolare. Oamenii de stiinta considera ca acest lucru apare din cauza unor schimbari la nivelul creierului, dar nu exista inca suficiente informatii cu privire la acest lucru.

Trebuie stiut ca nu toti pacientii cu tulburare bipolara vor experimenta psihoza, dar atunci cand apare, aceasta poate fi inspaimantatoare. Modul de reactie a unei persoane la psihoza o poate pune in pericol, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic si social.

Medicatia poate ajuta la controlul psihozei, dar nu este usoara diagnosticarea si oferirea unui tratament.

Cu toate acestea, simptomele trebuie recunoscute, iar consultul unui medic trebuie efectuat neaparat. Pe masura ce cercetatorii afla mai multe despre modificarile ce au loc in creier odata cu psihoza, tratamentele devin mai eficiente