Gestionarea anxietatii sociale

Generalitati

Tulburarea de anxietate sociala, numita uneori si fobie sociala, reprezinta un tip de tulburare de anxietate care provoaca o teama exagerata in diferite situatii sociale.

Persoanele care sufera de aceasta afectiune au frecvent probleme in a purta discutii cu alte persoane, nu pot intalni oameni noi si nu reusesc sa participe la intalniri sociale.

De foarte multe ori, anxietatea sociala are la baza teama de judecata de catre celelalte persoane. Persoanele cu anxietate sociala inteleg ca temerile lor sunt irationale si nefondate, dar se simt neputinciosi sa le depaseasca.

Anxietatea sociala trebuie diferentiata de timiditate. Aceasta din urma afecteaza, de obicei, o persoana pe termen scurt si nu intrerupe activitatile cotidiene.

Anxietatea sociala este persistenta si debilitanta, afectand capacitatea persoanelor bolnave de a mai merge la munca sau la scoala. De asemenea, persoanele afectate nu mai pot dezvolta relatii apropiate cu alte persoane.

Cele mai frecvente simptome fizice produse de anxietatea sociala includ:

• Eritem pudic (inrosirea in obraji);
• Greata;
• Transpiratii;
• Tremuraturi;
• Dificultati de vorbire;
• Ameteli;
• Tahicardie.

Din punct de vedere psihologic pot sa apara urmatoarele simptome:

• Ingrijorare excesiva cu privire la situatiile sociale;
• Ingrijorare cu cateva zile sau saptamani inainte de un eveniment ce implica contactul cu multe persoane;
• Evitarea situatiilor sociale;
• Teama ca celelalte persoane vor observa jena, stresul sau nervozitatea;
• Nevoia de a consuma alcool pentru a face fata situatiilor sociale;
• Absenteismul de la scoala sau de la locul de munca din cauza anxietatii.

Simptomele pot sa difere de la persoana la persoana si nu este neaparat sa apara toate. De asemenea, pentru unii oameni, anumite situatii sociale nu produc simptomatologie, in timp ce pentru altii, aceleasi situatii pot duce la simptome severe.

Gestionarea anxietatii sociale

Psihoterapia

Daca o persoana se simte jenata de anxietatea sociala, poate evita discutiile cu profesionistii din domeniul sanatatii mintale. Cu toate acestea, psihoterapia reprezinta un tratament extrem de eficient, mai ales atunci cand este combinata cu medicatia.

Psihoterapia implica invatarea unor tehnici prin care se urmareste schimbarea gandurilor negative despre propria persoana. Terapia poate ajuta la detectarea sursei anxietatii si la eliminarea ei. De asemenea, psihoterapia poate ajuta la imbunatatirea interactiunilor sociale si la redarea increderii, prin anumite jocuri de rol.

Medicamentele antidepresive

Deoarece anxietatea sociala poate fi o tulburare severa si continua, medicul poate prescrie anumite medicamente extrem de utile. Inhibitorii selectivi de recaptare a serotoninei sunt adesea medicamentele de prima linie pentru anxietatea sociala si depresie.

Aceste medicamente actioneaza prin cresterea nivelului de serotonina din creier. Serotonina este un important neurotransmitator, iar nivelurile scazute ale acestuia au fost corelate cu depresia si anxietatea.

Daca inhibitorii selectivi de recaptare a serotoninei nu imbunatatesc situatia, medicul poate prescrie un alt tip de antidepresiv pentru ameliorarea simptomelor. Inhibitorii recaptarii serotoninei si noradrenalinei pot reprezenta o alternativa.

Inhibitorii recaptarii serotoninei si noradrenalinei ajuta, de asemenea, la imbunatatirea starii de spirit si la reducerea anxietatii.

Unele antidepresive functioneaza mai bine decat altele, dar acest lucru difera de la persoana la persoana. Este posibil ca medicul sa prescrie medicamente diferite pana sa il gaseasca pe cel mai potrivit.

Medicamentele beta-blocante

Medicamentele beta-blocante sunt frecvent utilizate pentru reducerea tensiunii arteriale. Cu toate acestea, uneori sunt prescrise pentru tratarea simptomelor anxietatii, cum ar fi frecventa cardiaca crescuta, transpiratia excesiva sau tremorul.

Aceste medicamente includ propranolol si atenolol si au ca scop blocarea efectelor stimulative ale adrenalinei. Beta-blocantele sunt, de asemenea, o optiune pentru anxietatea de performanta, un subtip al anxietatii sociale.

Anxioliticele

Medicamentele anti-anxietate sunt, de asemenea, prescrise pentru persoanele diagnosticate cu anxietate sociala. Ele fac parte dintr-o clasa de medicamente numite benzodiazepine.

Aceste medicamente tind sa functioneze rapid, dar pot avea efecte sedative. Din acest motiv, medicul nu va prescrie aceste medicamente pe termen lung si nu le vor folosi ca prim tratament pentru anxietate.

De asemenea, beneficiile trebuie comparate extrem de bine cu riscurile, aceste medicamente putand sa produca dependenta.

Utilizarea terapiilor alternative

Terapiile alternative pot fi utilizate in asociere cu tratamentul conventional. Ele ar putea, de asemenea, sa reduca anxietatea si sa ajute la depasirea fobiei sociale. Unele terapii alternative care trebuie luate in considerare includ yoga, meditatia, exercitiile de respiratie sau acupunctura.

Modificarea stilului de viata

Modificarile stilului de viata pot avea, de asemenea, un impact foarte pozitiv asupra starii de bine, reducand anxietatea. Daca nivelul general de anxietate este redus, se poate trece mult mai usor peste situatiile sociale ce produceau probleme.

Se indica urmarea unui program care sa includa activitati fizice regulate. Exercitiile fizice cresc productia de endorfine din creier.

Endorfinele sunt hormoni care ajuta la reglarea starii de spirit si la gestionarea anxietatii. Se recomanda ca activitatea fizica sa fie zilnica si sa aiba o durata de cel putin 30 de minute.

De asemenea, anxietatea poate fi diminuata prin limitari ale sarcinilor zilnice. De multe ori, amanarea unor activitati poate ajuta la reducerea stresului. Odihna este foarte importanta.

Evitarea cofeinei

Bauturile ce contin cofeina, cum ar fi cafeaua, ceaiul si sucurile, pot stimula anxietatea, agravand starea de rau. De asemenea, consumul ridicat de cofeina poate duce la declansarea unor atacuri de panica.

Daca nu se poate renunta total la cafea sau ceai, reducerea cantitatii zilnice reprezinta totusi o masura eficienta. Chiar daca un maxim de 400 de miligrame pe zi reprezinta o cantitate sigura pentru adultii sanatosi, cei cu anxietate ar trebui sa consume mult mai putin.

Socializarea

Socializarea reprezinta cea mai buna arma impotriva anxietatii sociale. Expunerea progresiva la socializare poate ajuta la reducerea temerii. Evitarea interactiunilor sociale poate agrava anxietatea.

Discutiile simple cu oamenii, de exemplu salutarea acestora dimineata sau complimentarea lor, sunt metode prin care se poate trece treptat peste anxietate.

Se recomanda privitul in ochii interlocutorului atunci cand au loc dialoguri. De asemenea, o alta metoda de a depasi anxietatea este reprezentata de solicitarea de ajutor in anumite magazine.

Participarea la evenimente sociale

Refuzarea invitatiilor la diferite evenimente sociale nu reprezinta o solutie. Pregatirea psihica in avans pentru aceste evenimente poate fi o metoda de reducere a stresului.

Jocurile de rol si repetarea unor conversatii pot ajuta la construirea increderii. De asemenea, raspunsurile scurte trebuie evitate. Cu cat discutia avanseaza, cu atat anxietatea este combatuta mai usor.

Concluzii

Anxietatea si teama de socializare sunt conditii frecvent intalnite, dar care au solutii de rezolvare extrem de eficiente.

Tratamentele pot ajuta la depasirea fobiei si includ atat remedii la domiciliu, cat si psihoterapie sau medicamente. Tot ce trebuie sa faca o persoana care sufera de aceasta conditie este sa solicite ajutor si sa isi doreasca schimbarea.