Tratamentul echimozelor

Generalitati

Termenul echimoza deriva din cuvantul de origine greaca "ekkhumosis", care inseamna extravazare (scapare) a sangelui. In cazul echimozelor, sangele extravazeaza din vasele lezate in tesuturile inconjuratoare, dand aspectul violaceu la nivel tegumentar.

Echimozele, cunoscute popular sub numele de vanatai, reprezinta leziuni tegumentare datorate rupturii vaselor de sange situate imediat sub piele. Acestea sunt, de cele mai multe ori, de culoare rosie-violacee si nu se decoloreaza la digito-presiune (atunci cand se aplica presiune la nivelul acestora). De obicei, sunt mai mari de un centimetru in diametru si se vindeca spontan in aproximativ trei saptamani, trecand prin mai multe stadii de resorbtie a cheagului de sange, care la nivelul pielii se observa prin modificarile de culoare: de la rosu se trece la violet-albastru, apoi albastru-verzui si in final, galben-verzui, vanataia disparand apoi complet.

Cauze

Cea mai intalnita cauza este reprezentata de traumatisme, prin aplicarea unor forte la nivelul pielii, aparand, astfel, ruptura vaselor de sange de dimensiuni mici, numite capilare. In functie de localizarea traumatismului, acestea au diferite manifestari clinice: echimozele periorbitale, denumite echimoze in ochelari, apar in cazul fracturilor de baza de craniu. Cand se asociaza cu semnul Battle (echimoza in regiunea mastoidiana, retroauricular), pot sugera un traumatism cranian.

De asemenea,  la persoanele implicate in accidente rutiere, poate exista un pattern de distrubutie al echimozelor in functie de modul de purtare al centurii de siguranta: la nivel abdominal, toracic si cervical.

Factori predispozanti

- anemia aplastica, cand nu se produc celule sanguine din cauza distrugerii masive de celule stem la nivelul maduvei osoase

- leucemiile

- insuficienta renala acuta

- ciroza hepatica

- tulburarile de coagulare (hemofilii, boala von Willebrand)

- deficienta de vitamina K

Tratament

Tratamentul echimozelor nu este unul specific, insa exista cateva masuri care, daca sunt luate prompt dupa traumatism, pot reduce din disconfortul cauzat de vanataie in sine. Astfel, sunt indicate:

- aplicarea locala de comprese reci sau pungi cu gheata (chiar si alimente congelate, daca doar acestea sunt la indemana), pentru 15 minute, cu scopul de a reduce din edemul local si de a calma durerea; punga cu gheata nu trebuie aplicata direct pe piele, ci este recomandata interpunerea unui prosop la contactul cu tegumentul; trebuie avut grija, de asemenea, sa nu se depaseasca timpul maxim recomandat; refrigerarea locala se poate realiza de mai multe ori in timpul zilei, daca se respecta pauzele dintre aplicari;

- se recomanda pozitia elevata a segmentului respectiv (membru superior, inferior, extremitate toracica, cefalica etc)

- ca analgezice sunt indicate paracetamolul sau antiinflamatoarele nonsteroidiene

- se pot utiliza creme si unguente pe baza de heparina, ce grabesc resorbtia trombilor subtegumentari, prin masaj local, recomandandu-se a fi aplicate de doua ori pe zi

- o noua categorie de produsi ce faciliteaza vindecarea echimozelor este reprezentata de cei pe baza de lactoferina lipozomala, avand eficienta superioara produsilor pe baza de heparina, insa cu dezavantajul unor costuri mai ridicate

De retinut!

Nu se recomanda administrarea de aspirina datorita efectului sau antiagregant plachetar (manifestat la dozele la care se exercita si efectele analgetice), aceasta prelungind timpul de sangerare.

Se recomanda a se investiga cauzele ce determina aparitia echimozelor tegumentare, in vederea instituirii unui tratament adecvat!