Care sunt efectele expunerii la mucegaiul negru?

Generalitati

Mucegaiul negru poate infesta casele sau cladirile din zonele cu climat umed. Expunerea pe termen lung la mucegaiul negru este potential daunatoare sanatatii si poate provoca o serie de semne si simptome.

Ce este mucegaiul negru?

Mucegaiul negru este un tip de ciuperca de culoare inchisa, verde sau neagra. Acesta are un miros specific si se formeaza in zonele calde, umede si slab aerisite. Pot sa apara mai multe tipuri de mucegai in cladiri, printre acestea numarandu-se Penicillium, Cladosporium sau Aspergillus.

Mucegaiul Stachybotrys chartum tinde sa creasca pe suprafete ce contin celuloza, cum ar fi lemnul, hartia sau placile de gips. Acest tip de mucegai prefera mediile umede si calde si creste oriunde conditiile sunt potrivite.

Mucegaiul negru prospera adesea in zonele umede, cum ar fi baile, spalatoriile sau cabinele de dus. Poate sa apara, de asemenea, in urma inundatiilor, chiar si in interiorul peretilor sau sub podea.

Mucegaiul nu este periculos in sine, dar poate elibera toxine daunatoare in mediul inconjurator. Inhalarea acestor toxine poate afecta starea de sanatate provocand diverse semne si simptome. Persoanele cu boli pulmonare sau imunodeprimate tind sa aiba un risc mai mare de a experimenta aceste simptome.

Intoxicatia cu mucegai negru reprezinta o forma de micotoxicoza, care poate sa apara in cazul in care o persoana este expusa la o cantitate prea mare de micotoxine intr-o perioada prelungita de timp.

Micotoxinele reprezinta toxinele eliberate de unele forme de mucegai. Simptomatologia intoxicatiei cu mucegaiul negru este asemanatoare cu cea produsa de infectiile tractului respirator superior, cum ar fi gripa sau raceala.

De asemenea, persoanele cu alte afectiuni de sanatate sau cele imunodeprimate pot prezenta un tablou clinic mai sever.

Semne si simptome

Simptomele ce apar in urma expunerii la mucegaiul negru sunt:

• Tuse;
• Respiratie suieratoare (wheezing);
• Nas infundat;
• Roseata (eritem) oculara;
• Prurit al pielii sau al ochilor;
• Durere in gat;
• Epistaxis.

Expunerea la mucegaiul negru poate, de asemenea, sa agraveze simptomele altor afectiuni respiratorii. De exemplu, o persoana cu astm bronsic sau alergie respiratorie poate constata ca simptomele normale se agraveaza sau se insotesc de altele noi, precum:

- Tuse persistenta;
- Cefalee;
- Durere in piept;
- Dispnee;
- Reactii alergice;
- Inflamatia sinusurilor;
- Letargie.

In cazuri rare, expunerea pe termen foarte lung la cantitati mari de toxine de mucegai poate dulce la simptome mai severe, precum:

- Pierderea memoriei;
- Dificultati in concentrare;
- Fotofobie;
- Anxietate;
- Perestezii la nivelul membrelor;
- Dureri generale;
- Crampe musculare.
- Grupe de risc

Unele persoane pot avea un risc mai mare de a dezvolta simptome in urma expunerii la mucegai. Acestea sunt persoanele cu:

• Astm;
• Alergii sezoniere, cum ar fi febra fanului;
• Alergii la mucegai;
• Boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC)
• Functie imuna depreciata.

Expunerea la mucegaiul negru poate fi foarte daunatoare pentru copii. Potrivit specialistilor, copiii care inhaleaza toxinele mucegaiului au mai multe sanse de a dezvolta astm.

Expunerea la mucegaiul negru are potentialul de a fi daunatoare pe termen lung, in special la peroanele cu afectiuni respiratorii si alti factori de risc.

La persoanele sanatoase, este putin probabil ca expunerea pe termen scurt la toxine sa dauneze. In general este nevoie de timp si de o cantitate considerabila de mucegai pentru ca simptomele sa se dezvolte.

La persoanele cu afectiuni respiratorii, cum ar fi BPOC-ul, astmul sau alergiile respiratorii, inhalarea toxinelor din mucegaiul negru poate avea potentialul de a agrava simptomele sau de a declansa aparitia unor eruptii cutanate.

Diagnosticare

Simptomele principale ale intoxicatiei prin expunerea la toxinele din mucegai sunt asemanatoare cu a altor afectiuni respiratorii, de aceea este dificila diagnosticarea.

Daca un medic suspecteaza ca simptomele unei persoane sunt cauzate de inhalarea toxinelor de mucegai, acesta va intreba pacientul daca in locuinta acestuia exista un miros deosebit sau daca a observat prezenta mucegaiului.

Medicul poate recomanda, de asemenea, teste pentru depistarea alergiilor si analize de sange. Testele de sange implica recoltarea de sange si trimiterea acestuia la laborator pentru examinare.

Medicii folosesc aceste teste pentru a verifica prezenta anticorpilor specifici pe care sistemul imunitar ii produce ca raspuns la toxinele de mucegai.

Prin intermediul testelor alergologice cutanate se poate evidentia daca exista o alergie la toxina mucegaiului negru.

Tratament

Daca simptomele unei persoane sunt cauzate de o alergie la mucegai, urmatoarele tratamente pot ajuta:

Antihistaminicele – aceste medicamente sunt disponibile pe baza de reteta. Ele se gasesc intr-o varietate de forme, inclusiv comprimate, spray-uri nazale sau picaturi de ochi. Pacientul poate folosi antihistaminicele pentru tratarea simptomelor si prevenirea reactiilor alergice;

Decongestionantele – pacientul poate utiliza decongestionate cum ar fi pseudoefedrina, pentru a elibera pe termen scurt cavitatea nazala;

Steroizii – aceste medicamente pot ajuta la reducerea inflamatiei cailor respiratorii si la ameliorarea eruptiilor cutanate. Medicamentele cu steroizi sunt disponibile sub forma de spray-uri, picaturi, creme sau tablete. Acestea sunt disponibile pe baza de prescriptie medicala;

Imunoterapia - in aceasta terapie pacientul este expus treptat la cantitati din ce in ce mai mari de alergen, pana cand dobandeste o toleranta la acesta. Imunoterapia este un tratament pe termen lung si necesita injectii regulate pe parcursul mai multor luni.

Modalitati de indepartare a mucegaiului

Pentru ameliorarea pe termen lung a simptomelor cauzate de toxinele mucegaiului este esential sa se evite sau sa se reduca expunerea la mucegaiul negru.

Acest lucru poate necesita indepartarea temeinica a mucegaiului de pe toate suprafetele din casa sau de la locul de munca si luarea de masuri pentru a impiedica revenirea acestuia.

Exista mai multe produse de curatare, comerciale care pot ajuta la indepartarea si prevenirea mucegaiului. Alternativ, se poate face o solutie prin adaugarea a 250 ml de clor intr-un litru de apa. Este esential sa se utilizeze manusi in timpul manipularii produselor de curatare.

Trebuie sa se curete complet intreaga camera si sa se elimine toate semnele de mucegai. De asemenea, trebuie sa se usuce suprafetele pentru a evita contaminarea ulterioara.

Se recomanda curatarea tuturor filtrelor, orificiilor de aerisire si a conductelor, pentru a preveni aparitia mucegaiului in sistemele de climatizare si umidificatoare.

In timpul curatarii, este important sa se ventileze camera cat mai mult posibil prin deschiderea usilor si ferestrelor.

Se poate preveni sau minimiza contaminarea cu mucegai negru prin:

• Curatarea periodica cu clor a zonelor in care mucegaiul s-ar putea dezvolta;

• Utilizarea de dezumidificatoare;

• Pastrarea incaperilor bine ventilate si incalzite;

• Verificarea in mod regulat a filtrelor, orificiilor de aerisire sau a aparatelor de climatizare.

Concluzii

Mucegaiul negru se dezvolta in zonele umede si tind sa creasca in special pe tavan sau in colturi. Expunerea pe termen lung la mucegaiul negru poate provoca simptome la unele persoane, in special la cei cu afectiuni respiratorii, cum ar fi astmul.

Eliminarea mucegaiului si pastrarea camerelor curate si uscate sunt factori ce pot ajuta la prevenirea simptomelor. Persoanele care sufera de alergii au la dispozitie o gama variata de medicamente care pot ajuta la ameliorarea simptomelor.