Ce schimbari apar odata cu inaintarea in varsta?

Generalitati

“Tinerii frumosi sunt accidente ale naturii, dar batranii frumosi sunt adevarate opere de arta”, obisnuia sa spuna Eleanor Roosevelt una dintre primele doamne ale Statelor Unite ale Americii.

Odata cu inaintarea in varsta survin modificari atat in ceea ce priveste felul in care aratam, cat si in ceea ce priveste felul in care organismul nostru lucreaza, insa nu trebuie sa percepem toate aceste schimbari ca fiind ceva negativ.

Tine de noi sa mentinem la un prag minim efectele nu tocmai placute si sa ne imbunatatim forta si vitalitatea.

Fenomenul de imbatranire este un proces complex care variaza atat de la o persoana la alta, cat si in cadrul aceleiasi persoane de la organ la organ, astfel ca inima poate fi extrem de sanatoasa, in timp ce auzul poate avea de suferit odata cu trecerea anilor.

Inima

Procesul de imbatranire al inimii se traduce printr-o pierdere de celule, scazand in acest fel capacitatea ei de a pompa sangele. In ciuda transformarilor prin care trece acest organ puternic, el are o capacitate de adaptabilitate extrem de mare.

Secretul pentru a o ajuta sa faca fata cu brio acestor schimbari este reprezentat de exercitiile fizice, care nu trebuie sa lipseasca din rutina noastra zilnica, in special cele de aerobic.

Plamanii

Plamanii devin mai rigizi din cauza diminuarii spatiilor alveolare si a capilarelor, astfel ca, la varsta de 60 ani, volumul rezidual (volumul de aer ce ramane in plamani dupa un expir fortat) este aproximativ 35% fata de procentul de 20% prezent la indivizii de 20 ani.

Pentru a ne mentine plamanii sanatosi este important sa nu consumam tutun si sa facem exercitii fizice zilnic.

Ficatul

Cu varsta, fluxul sangvin de la nivelul ficatului incepe sa scada, ceea ce duce la o diminuare a numarului de celule, consecinta fiind alterarea functiilor hepatice ce determina o intarziere a eliminarii toxinelor din organism.

Vestea buna este ca ficatul reprezinta un organ cu o capacitate de regenerare remarcabila, indeosebi atunci cand este si ajutat.

Il putem ajuta printr-un aport minim de alcool sau chiar evitarea acestuia, prin evitarea alimentelor bogate in grasimi si, cel mai important, sa nu il suprasolicitam prin administrarea medicamentelor fara prescriptie medicala.

Rinichii

La fel ca si ficatul, fluxul de sange de la nivelul rinichiului scade si, astfel, numarul de celule se diminueaza, fiind afectata capacitatea acestuia de filtrare, ceea ce poate determina cresterea tensiunii arteriale, afectiuni cardiace, aparitia accidentelor vasculare cerebrale.

Ce putem face pentru a ne mentine rinichii sanatosi? Sa ne mentinem tensiunea arteriala sub control atat prin sport, dieta cat si prin administrarea medicamentelor prescrise de medic.

Sistemul muscular, osos si articular

Dupa varsta de 40 ani, incepem sa pierdem din inaltime cu aprox 1 centimetru la fiecare 10 ani, din cauza pierderii densitatii osoase (acestea devenind mai fragile si mult mai predispuse la fracturi) odata cu instalarea menopauzei, reducerii lichidul sinovial (articulatiile pierzandu-si mobilitatea si devenind mai rigide) si pierderii fibrelor musculare.

Fibrele musculare care se pierd vor fi inlocuite de tesut fibros, avand ca rezultat o crestere a rigiditatii si o pierdere a fortei musculare. Putem incetini, insa, toate aceste procese prin sport: antrenamente de rezistenta si fortifiere (folosind greutati), tenis, catarari, sarituri.

Greutatea corporala

Distributia grasimii la nivelul abdominal este tipica varstei mijlocii, chiar daca nu se traduce automat in kilograme in plus. Aceasta poate fi un semn de rezistenta la insulina, fenomen prin care organismul sintetizeaza insulina, dar nu o poate utiliza in mod eficient pentru a controla nivelul de glucoza din sange.

In acest caz se impune un control medical de rutina, deoarece exista un risc crescut de a dezvolta afectiuni precum: diabet, boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale, neoplazii.

Un regim alimentar sanatos, impreuna cu un program zilnic de exercitii fizice, ne ajuta sa ne mentinem in forma vreme indelungata.

Pielea si parul

Printre semnele vizibile pe care timpul le lasa pe pielea noastra se numara: ridurile, petele pigmentare, deshidratarea si subtierea acesteia.

Deshidratarea si subtierea pielii poate determina aparitia mancarimii, ceea ce creste riscul de dezvoltarea al infectiilor atat la nivelul acesteia, cat si la nivelul mucoaselor (cavitate bucala, cavitate vaginala etc.).

Cresterea parului incepe sa devina din ce in ce mai lenta, zonele cele mai afectate fiind: capul, axila, regiunea pubiana.

In plus, la sexul masculin survine o accelerare a acestui proces in regiuni precum: narinele, urechile si sprancenele. In cazul femeilor, scaderea estrogenilor poate determina cresterea unor fire de par in zone inestetice (barbie, urechi etc.).

Secretia de melanina incepe si ea sa scada, ceea ce duce la albirea parului (la varsta de 50 ani, jumatate dintre caucazieni au parul alb), insa acest lucru poate fi usor rezolvat fie prin vopsirea parului, fie prin nuantarea acestuia.

Cum putem face fata acestor modificari?

Prin adoptarea unui stil de viata sanatos care sa includa:

- dieta alimentara bogata in fructe si legume;
- hidratare corespunzatoare;
- folosirea cremelor cu factor de protectie si evitarea expunerii prelungite la soare;
- exercitii fizice regulate;
- plimbari in aer liber;
- controale medicale regulate.

Vocea

La persoanele in varsta, cartilajul laringian se transforma in tesut osos, iar muschii din jurul acestuia incep sa isi piarda tonusul, determinand in acest fel schimbarea vocii, devenind mai joasa si mai aspra in cazul femeilor, in timp ce la barbati aceasta devine mai inalta.

Este recomandat sa ne antrenam vocea prin cantat sau prin citit cu voce tare, timp de 10 minute in fiecare zi.

Vazul, auzul si gustul

Problemele de vedere cauzate de procesul de imbatranire sunt determinate de scaderea abilitatii ochiului de a focaliza din cauza deteriorarii muschilor oculari.

Auzul slabeste si el din cauza pierderii de celule senzoriale, cele care se ocupa cu receptionarea vibratiilor sonore si trimiterea catre lor creier, unde sunt transformate in sunete.

Pe parcursul vietii, numarul papilelor gustative de la nivelul limbii se injumatateste; ca atare, simtul nostru gustativ devine din ce in ce mai slab. Prin renuntarea la fumat putem contribuim la conservarea mai multor papile gustative.

Putem incetini aceste procese prin limitarea expunerii la surse luminoase ce obosesc excesiv ochil (ex: televizor, calculator etc.) si la zgomote puternice.

Creierul

Fluxul sangvin din ce in ce mai redus afecteaza si creierul, care incepe sa piarda un numar din ce in ce mai mare de celule nervoase, afectand astfel procese precum: invatarea, memorarea, capacitatea de coordoanare.

Cel mai mare impact se gaseste la nivelul sinapselor (conexiunile dintre neuroni). Invatarea lucrurilor noi, prin diferite actiuni precum cititul, ajuta creierul la dezvoltarea unor noi sinapse.