Lista cu vaccinurile obligatorii si optionale

Generalitati

Vaccinurile obligatorii actualizate in noua schema de vaccinare din 2018 includ:

Vaccinuri obligatorii

1. Vaccinul hepatitic B

Hepatita B este in Romania inca printre cele mai des intalnite forme de hepatita infectioasa, estimandu-se ca exista aproximativ 680.000 cazuri de boala, desi incidenta ei a fost semnificativ redusa in alte tari.

De aceea, in tara noastra se pastreaza vaccinarea inca din primele 24 ore de viata a nou-nascutului, gest intens criticat de anti-vaccinisti.

Virusul hepatic B este singurul dintre virusurile hepatice care are forma dublu catenara de tip ADN. Spre deosebire de hepatita de tip A, care se remite in timp, hepatita B se va croniciza, determinand aparitia cirozei hepatice.

Vaccinul se administreaza in primele 24 ore, in maternitate.

2. Vaccinul de tip Calmette Guerrin (BCG)

Acest vaccin este folosit impotriva tuberculozei, alta boala foarte des intalnita in Romania. In 2015 s-au semnalat 16.000 cazuri de TBC, dintre care 1200 s-au soldat cu deces. In tarile in care cazurile de tuberculoza sunt foarte rare, doar copiii cu risc foarte crescut sunt imunizati impotriva acestei boli.

Este, de asemenea, folosit in cazul adultilor foarte expusi (cadre medicale care lucreaza in sectile de boli infectioase, adulti cu boli care compromit sistemul imunitar).

Are rare efecte adverse, cele mai comune fiind eritemul (roseata), durerea si inflamarea in locul injectiei. Se administreaza in primele 2-7 zile de viata, in maternitate.

3. Vaccinul hexavalent (diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B)

Este un vaccin folosit in mai mult de 90 de tari din lume, oferind protectie larga. Difteria este o boala infectioasa produsa de Corynebacterium diphtheriae, ale carei simptome includ inflamatie la nivelul faringelui si febra.

Complicatiile sunt: miocardita, afectarea rinichilor, nevrite si sangerari cauzate de scaderea numarului de trombocite. Tetanosul este o boala infectioasa caracterizata de aparitia spasmelor musculare.

Poate fi sever in cazul nou-nascutilor, in tarile subdezvoltate, inca provocand decesul a aproximativ 60.000 de copii.

Desi initial poate mima o infectie respiratorie superioara, „testul spatulei” (examinatorul introduce o spatula in cavitatea bucala, iar pacientul in loc sa tuseasca sau sa scuipe prezinta un spasm muscular care ii inclesteaza mandibula) il poate diferentia de aceasta.

Pertusisul (cunoscut in popor sub denumirea de „tuse magareasca”) este o boala foarte contagioasa cauzata de Bordetella pertussis. Simptomele pot debuta ca la o raceala simpla, dar tusea va dura pentru mai mult timp (pana la cateva saptamani) si accesele de tuse vor fi insotite de un sunet aparte in timpul inspirului.

Episoadele de tuse dureaza mult si pot fi urmate de apnee, stari de greata, voma sau, in cazuri extreme, fracturi costale cauzate de efortul de tuse.

Poliomielita este una dintre cele mai invalidante boli infectioase, cauzand asa-numita „paralizie infantila”.

Dintre simptomele principale amintim slabiciunea musculara, care poate cauza pareza la nivelul membrelor inferioare cel mai adesea, dar poate afecta si musculatura capului, gatului si diafragmul.

Chiar daca boala primara se poate remite, poliomielita poate reveni chiar dupa trecerea anilor, episodul secundar fiind la fel de agresiv ca primul.

Haamophilus influenzae B cauzeaza bacteriemie, pneumonie, epiglotita si in rare ocazii poate cauza si meningita, celulite, osteomielita si artrite infectioase.
Vaccinul se administreaza in 3 doze: la 2, 4 respectiv 11 luni la cabinetul medicului de familie.

4. Vaccinul pneumococic conjugat

Acest vaccin ofera protectie de pana la 90% impotriva bolilor infectioase produse de bacteriile pneumococice, in special Streptococcus pneumoniae. Pneumoniile sunt printre cele mai des intalnite cauze de insuficiente respiratorii in cazul copiilor.

Pneumonia este o boala care se traduce prin afectarea plamanilor, febra, frisoane, dureri cu caracter de „junghi”, expectoratie mucopurulenta, dispnee, tahipnee, tahicardie, hipoxie si stari de oboseala si apatie. Complicatiile bolii includ: otite, mastoidite, meningite si septicemii.

Se va administra in 3 doze la 2, 4 respectiv 11 luni, la cabinetul medicului de familie. In aceasta noua schema de vaccinare au intrat copiii nascuti dupa luna august 2017.

5. Vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion (ROR)

Acestea sunt boli infectioase des intalnite in randul populatiei tinere, drept pentru care au fost numite generic “bolile copilariei”. Majoritatea simptomelor comune includ: febra, eruptii cutanate, oboseala, scaderea apetitului alimentar.

Complicatiile acestor boli insa sunt motivul care a dus la decizia introducerii vaccinarii in schema obligatorie, si anume: otite, diaree acuta, pneumonii, inflamarea testiculelor/ovarelor, encefalite, meningite si deces.

De asemenea, pentru femeile gravide, rubeola este deosebit de periculoasa, contactarea bolii in timpul sarcinii insemnand o afectare a dezvoltarii fatului si riscul aparitiei numeroaselor malformatii sau a avortului spontan.

Vaccinarea se va face prin medicul de familie, in doua doze: prima la 11-12 luni, iar cea de-a doua, la varsta de 5 ani.

6. Vaccinul tetravalent (diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic)

Se administreaza la varsta de 6 ani la medicul de familie.

7. Vaccinul bivalent (diftero-tetanic pentru adulti) sau trivalent (diftero-tetano-pertussis acelular)

Vaccinul se va administra la varsta de 14 ani la cabinetul medicului de familie.

Vaccinuri optionale

Pe langa vaccinurile obligatorii din lista de mai sus, exista 5 vaccinuri optionale, pe care parintii le pot achizitiona din farmacii.

1. Vaccinul anti-rotavirus

Rotavirusul cauzeaza adesea gastroenterocolita infectioasa, o boala usor tolerata de adulti, dar care poate avea consecinte grave in cazul sugarilor. In Romania, 90% dintre copiii cu varsta sub 5 ani sunt tinta infectiei cu rotavirus, rata mortalitatii in randul lor ridicandu-se pana la 30%.

Simptomele infectiei cu rotavirus sunt comune infectiilor de tract digestiv si pot cuprinde: diaree, dureri abdominale, inapetenta, febra, varsaturi si deshidratare.

Vaccinul este recomandat in principal copiilor care au frati/surori mai mari sau celor care intra de la varste fragede in colectivitate (crese/gradinite), locuri in care pot lua usor contact cu alti copii posibil bolnavi sau purtatori.

Se va administra intre saptamanile 6-14 de viata, in doua doze, sub forma de picaturi.

2. Vaccinul anti-HPV

Vaccinul anti-human papilloma virus (HPV) este de obicei recomandat fetitelor cu varste intre 9 si 11 ani, fiind dovedit ca inocularea la aceasta varsta ofera protectie impotriva leziunilor precanceroase si canceroase de la nivelul colului uterin, insa vaccinarea dupa infectia deja dobandita cu HPV va scadea mult eficacitatea acestui vaccin.

Vaccinarea se face in trei etape, cu o pauza de doua, respectiv patru luni intre doze.

3. Vaccinul anti-varicela

Varicela (popular cunoscuta ca “varsat de vant”) este o boala infectioasa foarte raspandita la copii. Boala este determinata de infectia cu virusul varicelo-zosterian (VVZ). Vaccinul poate reduce cu mult riscul infectarii sau chiar severitatea simptomelor in cazul contactarii bolii.

Se administreaza in 2 doze dupa varsta de 9 luni, cu o pauza de 6 saptamani. Vaccinul este contraindicat copiilor cu sistem imunitar compromis, celor alergici la antibioticele aminoglicozidice sau gelatina, dar si celor care au facut in trecut transfuzii sangvine.

4. Vaccinul anti-meningococic

Este folosit pentru imunizarea impotriva bolii meningococice. Meningita este o boala rara, dar foarte periculoasa. In lipsa tratamentului prompt, meningita bacteriana se va solutiona aproape intotdeauna cu decesul persoanei bolnave.

Bacteria Neisseria meningitides provoaca adesea formele cele mai grave de boala. Riscul infectiei cu meningococ este mai mare la copiii cu varste pana la 10 ani, riscul cel mai mare fiind la categoria de varsta 3-12 luni.

In Romania s-au raportat 90 de cazuri de meningita bacteriana in ultimii ani, iar 10 dintre ele au fost fatale, cei mai afectati fiind copiii mici (pana la varsta de 4 ani).
Se administreaza o singura doza, de regula dupa varsta de 2 ani.

5. Vaccinul anti-hepatita A

Hepatita A este o boala infectioasa acuta a ficatului, cauzata de infectia cu virusul hepatic A (un virus de tip ARN simetric).

Cunoscuta popular sub denumirea de “boala mainilor murdare”, aceasta se transmite adesea pe cale fecal-orala (prin apa murdara sau mancare infectata sau direct de la purtator). Copiii sub varsta de 6 ani pot fi de regula asimptomatici.

Vaccinul anti-hepatita A se administreaza in doua doze: prima peste varsta de 1 an, iar cea de-a doua dupa un interval de 6-12 luni de la prima administrare. Vaccinarea ofera o imunitate pana la 25 de ani dupa momentul vaccinarii.

Pentru mai multe informatii cu privire la beneficii si riscuri, intrebati medicul!