Evolutia infectiilor cu West Nile

Conform datelor furnizate Ministerului Sanatatii de catre Centrul National de Supraveghere i Control a Bolilor Transmisibile, de la debutul sezonului 2018 pana in prezent, au fost inregistrate 268 cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infectia cu virus West Nile, fiind inregistrate 38 de decese la pacienti cu co-morbiditati.

In Bucuresti s-au inregistrat 10 decese, 5 in judetul Bihor, 4 in judetul Iasi, 4 in judetul Olt. Un numar de 2 decese au fost consemnate in fiecare din judetele Constanta, Dolj si Suceava si cate 1 deces in judetele Alba, Braila, Botosani, Covasna, Calarasi, Dambovita, Galati, Prahova si Teleorman.

In ultima saptamana au fost confirmate 12 de cazuri noi de meningita/meningo-encefalita cu virus West Nile.

Avand in vedere ca transmiterea virusului West Nile se face prin mai multe specii de tantari atat in mediul urban, cat si in cel rural, pentru perioada urmatoare, odata cu racirea vremii, se asteapta o scadere a cazurilor de imbolnavire.

Cu toate acestea, specialitii in sanatate publica ai Ministerului Sanatatii recomanda populatiei sa ia in continuare masurile necesare pentru evitarea infectarii cu virusul West Nile, pentru care nu exista vaccin sau tratament antiviral specific.

Printre acestea, reamintim mjloacele de protectie fizica a populatiei pentru evitarea expunerii la intepaturile tantarilor, precum protectia mecanica a tegumentelor, folosirea substantelor repelente, plase de protectie la ferestre.

Sursa: Ministerul Sanatatii