Liftingul membrelor superioare (brahioplastia)

Generalitati

Brahioplastia a devenit, in ultimii ani, una dintre cele mai cerute operatii din sfera chirurgiei estetice. Aceasta crestere a cererii poate fi pusa pe seama faptului ca un brat frumos duce cu gandul la activitati fizice practicate cu regularitate, pentru a-l contura armonios. Adesea, aspectul bratelor traduce starea de sanatate si este considerat un element ce face parte din standardele de frumusete.

Odata cu aparitia a tot mai multe proceduri de scadere ponderala pentru conturare, s-a remarcat o cresetere a necesitatii de interventii la nivelul bratelor, prin modificarile aduse de schimbarile de greutate la nivel anatomic si structural. Este vorba atat de simplele excese tegumentare, pana la cazuri complexe de lipodistrofie, ce pune probleme de diagnostic si tratament.

Selectia pacientilor

Indicatia principala de efectuare a liftingului de membre superioare o reprezinta lipodistrofia sau excesul tegumentar. In functie de nivelul acestora, se determina tipul de brahioplastie de care acestia au nevoie.

Cea mai mare provocare terapeutica este, insa, reprezentata de catre diferentele dramatice date, pe de o parte, de conformatia fiecarui individ, iar pe de alta parte, de felul in care corpurile reactioneaza la scaderea ponderala. In functie de excesul tegumentar si de gradul de lipodistrofie, pacientul este orientat catre brahioplastie +/- toracoplastie. O conditie esentiala pentru efectuarea interventiei de brahioplastie este reprezentata de o greutate stabila in ultimele 6 luni. 

Evaluarea preoperatorie: istoric medical, consulturi interdisciplinare, dupa caz; analize de sange; semnarea consimtamantului informat pentru interventia chirurgicala

Procedura

Inciziile sunt facute pe partea interna a membrului superior, de la nivelul cotului pana in axila; marimea inciziei va fi dicatat de extensia procedurii (de cantitatea de tegument si tesut adipos in exces). Ulterior medicul chirurg va indeparta tegumentul si grasimea in exces. Pentru imbunatatirea aspectului membrelor, se poate efectua si operatia de liposuctie. Pacientul nu necesita internare, interventia dureaza de la doua la patru ore.

Efecte adverse frecvente

Pot aparea echimoze, si inflamatii locale, insa acestea se amelioreaza cu timpul, mai ales prin utilizarea cremelor pe baza de heparina pentru echimoze. Majoritatea pacientilor dezvolta cicatrici pe marginea interna si posterioara a membrului superior. Acestea se amelioreaza cu timpul prin folosirea de creme si unguente pe baza de silicon, prin masaj zilnic, de-a lungul cicatricilor. Este important de mentionat ca aspectul final unei cicatrici poate fi apreciat la 9-12 luni postoperator, cand aceasta este matura. Abia atunci se pot lua decizii vis-a-vis de eventualele revizii.

Complicatii

Printre complicatiile ce pot aprea: sangerare, infectie, colectii lichidiene (hematoame, seroame), senzatie de amorteala la nivelul partii interne a bratului; uneori poate aparea asimetrie, dar este o complicatie rara. De asemenea, pacientii se pot confrunta cu dehiscente de plaga.

Recuperare

Recuperarea initiala dupa interventia chirurgicala dureaza intre 10 si 14 zile, cu recuperare completa in patru pana la sase saptamani. Se recomanda o pozitie elevata a membrelor toracice, alaturi de o dieta echilibrata si odihna. Se interzice efortul fizic pe perioada recuperarii (minim o luna) si, uneori, se poate recomanda utilizarea de pansamente compresive timp de cateva saptamani.

Rezultate

In functie de varsta pacientului in momentul interventiei, rezultatele pot fi de lunga durata. Se recomanda dieta si efectuarea de exercitii fizice pentru a mentine si prelungi rezultatele.