Remodelarea sanilor

Ce reprezinta operatia de reconstructie mamara?

Multe femei care sunt supuse unei operatii de mastectomie (indepartarea unui san din cauza unui proces neoplazic sau in cazul purtatoarele de gene BRCA, ce prezinta risc crescut de dezvoltare a unei neoplazii in viitor) au optiunea de a se supune interventiei de reconstructie mamara.

Exista mai multe optiuni de reconstructie mamara, printre care implanturile (saline sau siliconice), care sunt folosite si in interventiile de augmentare mamara, insa o optiune care sa confere un aspect natural este reprezentata de utilizarea tesutului autolog (recoltat din alta zona a corpului). De asemenea, exista si posibilitatea de a combina cele doua tehnici.

In functie de perioada aleasa pentru desfasurarea interventiei de reconstructie mamara, aceasta poate fi imediata (in acelasi timp chirurgical cu mastectomia) sau se poate astepta pana la vindecare inciziilor de la mastectomie si terminarea sedintelor de chimioterapie si radioterapie (reconstructie intr-un timp secundar). Cea din urma poate avea loc la cateva luni sau chiar ani distanta de interventia de mastectomie.

Procedura

In functie de dorintele pacientului, starea de sanatate si antecedentele personale patologice (alte afectiuni), se va stabili daca e nevoie de implanturi ale sanilor sau portiuni de tesuturi prelevate din alte parti ale corpului. Complexul areolo-mamelonar poate fi reconstruit intr-un timp secundar, in cazul in care acestea nu sunt prezervate in cursul operatiei de mastectomie.

Daca vorbim despre montarea de implanturi mamare pentru reconstructie, acest lucru se realizeaza in doi pasi: primul presupune utilizarea unui expander tisular, plasat subcutanat sau retropectoral (in spatele muschiului pectoral) - acesta este umplut periodic cu solutie salina, pana la atingerea volumului dorit; al doilea presupune indepartarea expanderului tisular si inlocuirea lui cu implantul ales. De obicei, pasul doi poate fi realizat la cel putin doua luni de la mastectomie, insa acest lucru depinde de caracteristicile si timpul de vindecare al fiecarei paciente.

Efecte adverse frecvente

Dupa interventie pot aparea inflamatie si echimoze timp de doua pana la trei saptamani. Operatiile de mastectomie si de reconstructie mamara pot lasa zone fara sensibilitate si fibrozare la nivelul cicatriceal Forma sanului remodelat se va imbunatati treptat in urmatoarele luni, aspectul final fiind asteptat la 9-12 luni postoperator.

Complicatii

Acestea depind de tipul interventiei chirurgicale. Pacienta va discuta cu medicul chirurg toate optiunile disponibile, riscurile si potentialele beneficii ale fiecareia.

Complicatiile reconstructiei folosind implanturi: infectie, formarea de seroame, aparitia hematoamelor, tromboze, protruzia implantului la nivel tegumentar, ruptura implantului, contracturi capsulare. Se cunoaste ca persoanele care se supun interventiei de reconstructie cu implanturi mamare au un risc crescut de a dezvolta o forma rara de neoplazie hematologica, numita limfom anaplazic cu celule mari.

Complicatiile reconstructiei folosind tesut autolog: necroza lamboului transferat, tromboze, durere si slabiciune la nivelul zonei donoare. 

Obezitatea, diabetul si fumatul pot creste rata de complicatii!

Recuperare

Majoritatea femeilor isi reiau activitatea in sase saptamani de la interventie. Este nevoie de cateva saptamani inainte de a putea efectua exercitii fizice mai intense. Cu timpul, sensibilitatea poate reaparea la nivelul sanilor. Majoritatea cicatricilor se imbunatatesc cu timpul, mai ales prin utilizarea unguentelor cu rol procicatrizant, pe baza de silicon.

Rezultate

Rezultatele sunt in general permanente. Cu toate acestea, se vor continua examenele periodice si screeningul pentru depistarea cancerului mamar (o operatie de remodelare poate masca recurenta unui cancer la nivelul mamografiei). Orice recurenta poate fi tratata prin interventie chirurgicala, radioterapie si chimioterapie.