Ce este atichifobia si cum poate fi gestionata teama de esec?

Generalitati

Fobiile reprezinta temeri irationale legate de obiecte sau de situatii specifice. Persoanele ce sufera de atichifobie au o teama irationala si persistenta de a nu reusi. Frica de esec poate face parte dintr-o tulburare de dispozitie, dintr-o tulburare de anxietate sau de alimentatie.

De asemenea, persoanele cu aceasta afectiune pot avea adesea asteptari rigide sau nerealiste si standarde excesive de comportament.

Simptome

Nu toate persoanele experimenteaza acest tip de fobie in acelasi mod. Severitatea tabloului clinic poate fi variat, de la usor la foarte sever. Fobiile pot fi atat de extreme incat pot duce la incapacitatea aproape completa a invididului, facand dificila contiunarea sarcinilor de la domiciliu, scoala sau locul de munca.

Din cauza acestei fobii pot fi pierdute oportunitati importante din viata, atat pe plan personal, cat si pe plan profesional. Persoanele care sufera de atichifobie nu au incredere in abilitatile lor si le poate fi teama de confruntarea cu ridicolul cauzat de esec.

Simptomele care pot fi produse de atichifobie sunt similare cu cele care pot fi experimentate si din cauza altor fobii. Aceste simptome pot fi de natura fizica sau emotionala si sunt declansate, in general, atunci cand persoana afectata se gandeste la anumite situatii in care ar putea esua.

Simptomele fizice pot include:

• Respiratie dificila;
• Tahicardie (frecventa cardiaca crescuta);
• Palpitatii;
• Durere toracica;
• Angina pectorala;
• Frisoane;
• Cefalee;
• Tremor;
• Ameteli;
• Fotofobie;
• Tulburari digestive;
• Bufeuri;
• Transpiratii.

Simptomele emotionale sunt caracterizate prin:
• Senzatie intensa de panica sau anxietate;
• Nevoia coplesitoare de a scapa din situatia care produce frica;
• Tulburare de depersonalizare;
• Sentimentul de pierdere a controlului asupra unei situatii;
• Teama de a nu muri sau lesina;
• Imposibilitatea de a trece peste starea de teama.

Sentimentul de dezavantajare este o alta manifestare posibila ce poate sa apara la o persoana cu atichifobie. Acest lucru se concretizeaza prin autosabotare, atunci cand apare senzatia de teama de a nu reusi.

De exemplu, este posibil ca anumite proiecte importante sa nu fie incepute, din cauza temerii ca ar putea ramane neterminate sau ca ar putea sa nu aiba rezultatele dorite. Unele persoane cu atichifobie considera ca este mai bine sa pierzi prin a nu incepe un lucru, decat sa esuezi dupa ce ai depus mult efort pentru acesta.

Factori de risc

Cauza exacta a temerii de esec este dificil de precizat. Cu toate acestea, exista diversi factori de risc asociati cu dezvoltarea acestei fobii, printre care diferite experiente anterioare de esec, mai ales daca aceste experiente au fost traumatizante sau au avut consecinte importante. De asemenea, persoanele cu tendinte de perfectionism pot trai cu atichifobie.

Exista, de asemenea, posibilitatea ca observarea esecului altcuiva sa contribuie la propria fobie. Aceasta situatie se numeste experienta de invatare observationala. De exemplu, un copil poate dezvolta aceasta fobie, dupa ce a observat teama de esec la un invatator, profesor sau chiar parinte.

O persoana poate sa dezvolte teama de esec chiar si dupa ce a citit sau a auzit despre experienta de acest timp a altcuiva.
Unele persoane pot fi mai sensibile la diferite temeri din cauza factorilor genetici. Au fost observate schimbari biologice diferite in creier si in organism ca raspuns la stimulii ce provoaca frica.

Fobiile specifice pot afecta atat adultii, cat si copiii. Copiii sunt mai predispusi sa experimenteze atichifobia decat adultii. Fobiile ce apar la varste tinere se invart in jurul lucrurilor straine, al zgomotelor, al monstrilor si al intunericului.

Copiii mai mari, cu varste cuprinse intre 7 si 16 ani, au mai multe temeri bazate pe realitate si sunt mai predispusi sa se teama de esecuri legate de lucruri precum performanta scolara.

Diagnostic

Daca frica de a esua a unei persoane este atat de severa incat incepe sa ii influenteze activitatile de zi cu zi, este posibil ca aceasta persoana sa fie diagnosticata cu atichifobie. Un medic poate ajuta la diagnosticarea acestei fobii si poate sugera tratamentele optime pentru ajutorul fiecarei persoane.

Medicul va cere informatii cu privire la simptomele experimentate si despre istoricul psihiatric si social. Pentru ca o persoana sa fie diagnosticata cu atichifobie, aceasta trebuie sa fi avut simptomele timp de sase luni sau mai mult.

Alte criterii ce pot ajuta la diagnosticarea atichifobiei sunt:
• Anticiparea excesiva a situatiilor care provoaca frica;
• Aparitia imediata a fricii excesive sau a atacului de panica in situatiile ce produc teama;
• Recunoasterea faptului ca frica este severa si irationala;
• Incercarea de evitare a situatiilor care pot provoca anxietate si teama.

Tratament

Tratamentul fobiei de esec este individual pentru fiecare persoana. In general, scopul principal al tratamentului consta in imbunatatirea calitatii vietii. In cazul in care exista fobii multiple, medicul le va trata, probabil, pe rand, una cate una.

Optiunile de tratament pot include una sau o combinatie dintre urmatoarele:

Psihoterapie

Medicul poate recomanda ajutorul unui specialist in psihoterapie. Terapia prin expunere implica expunerea treptata, dar repetata la lucrurile care provoaca teama, in speranta ca raspunsul se va schimba cu privire la aceste situatii. De asemenea, terapia cognitiv-comportamentala poate fi inclusa in metodele de tratament impotriva fobiilor.

Medicamentatie

Psihoterapia este adesea eficienta, dar exista medicamente ce ar putea ajuta. Medicamentele sunt in general utilizate ca o solutie pe termen scurt pentru anxietate si atacuri de panica dezvoltate in situatii specifice.

Exista anumite medicamente ce pot fi luate inainte de a vorbi in public sau o intalnire importanta. Beta-blocantele sunt medicamente care blocheaza adrenalina si impiedica cresterea riscului cardiac si a tensiunii arteriale.

De asemenea, beta-blocantele reduc starea de agitatie. Sedativele reduc anxietatea, asfel incat persoana ce urmeaza tratamentul sa se poate relaxa.

Schimbarea stilului de viata

Exercitiile fizice regulate reprezinta, de asemenea, o modalitate buna de gestionare a anxietatii pe termen lung. Tehnicile de relaxare, cum ar fi respiratia profunda sau yoga, pot fi, de asemenea, eficiente.

Cel mai eficient tratament destinat temerii de esec este automotivatia. Expertii recomanda impartirea sarcinilor, astfel incat acestea sa poata fi mai usor de gestionat. Acest lucru poate ajuta persoanele cu atichifobie sa inteleaga ca esecul nu este atat de grav pe cat il considera ele.

Perspectiva

Este posibila depasirea atichifobiei usoare pe cont propriu, prin modificari ale stilului de viata. In cazul in care teama de esec este extrema si provoaca pierderea multor oportunitati din viata, este recomandat consultul unui medic.

Exista o varietate de optiuni de tratament disponibile, pe care acesta le poate recomanda pentru a depasi fobia.

Terapia tinde sa fie mai eficienta cu cat mai devreme este instituit tratamentul.