Informare referitoare la infectia cu virus West Nile

In sezonul 2018, din data de 2 mai 2018 pana in data de 13 septembrie, au fost inregistrate 196 cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infectia cu virus West Nile, fiind inregistrate 21 decese la pacienti care prezentau co-morbiditati, conform datelor furnizate Ministerului Sanatatii de catre Centrul National de Supraveghere si Control a Bolilor Transmisibile.

Un numar de 7 decese s-au inregistrat in Bucuresti, 4 in judetul Iasi, 2 in judetul Olt si cate unul in judetele Galati, Covasna, Constanta, Dambovita, Dolj, Suceava si Teleorman.

Odata cu scaderea temperaturilor, specialistii apreciaza ca in perioada urmatoare se asteapta o scadere a numarului de cazuri de imbolnavire cu virusul West Nile.

Vectorii implicati in transmiterea virusului West Nile in tara noastra ii reprezinta mai multe specii de tantari raspanditi atat in mediul urban cat si in cel rural.

Ministerul Sanatatii reaminteste autoritatilor administratiei publice locale sa intensifice masurile de dezinsectie in localitati pentru a preveni raspandirea infectiei cu virus West Nile.

Specialistii in sanatate publica ai Ministerului Sanatatii recomanda folosirea mijloacelor de protectie fizica a populatiei pentru evitarea expunerii la intepaturile tantarilor, precum protectia mecanica a tegumentelor, folosirea substantelor repelente, plase de protectie la ferestre.

Directiile de sanatate publica vor desfasura o campanie de informare a populatiei referitoare la masurile necesare pentru protectia personala impotriva infectarii cu virusul West Nile.

Specialistii mentioneaza ca infectia cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin intepatura de tantar.

Sursa: Ministerul Sanatatii