Ce ar trebui sa stii despre matreata?

Generalitati

Matreata si dermatita seboreica sunt probleme asemanatoare, ce au tratamente similare. Matreata reprezinta o afectiune a scalpului fara inflamatie (inrosire si umflare a tegumentului), caracterizata prin numar excesiv de fragmente de epiderm de culoare albicioasa desprinse de pe scalp.

Dermatita seboreica apare atunci cand aceste conditii implica fata, sprancenele, urechile, toracele superior sau zona inghinala, dandu-le un aspect rosu, insotite de prurit, coji, scuame si sebum.

Dermatologii considera ca matreata si dermatita seboreica sunt afectiuni similare. In ambele afectiuni, scuamele si cojile ramase reprezinta un amestec de sebum si piele moarta. Acestea sunt de obicei albe sau galbui, dar pot deveni, de asemenea, maro sau gri.

Ce cauzeaza matreata?

Cercetatorii nu sunt complet siguri de ce unele persoane dezvolta matreata si dermatita seboreica, dar au demonstrat ca acestea nu sunt cauzate de o igiena precara sau de alergii.

De asemenea, nu dauneaza corpului. Multi cercetatori din domeniu cred ca ar putea fi cauzata de nivelurile hormonale, a unui sistem imunitar slabit, lipsa unor substante nutritive sau chiar anumite probleme ale sistemului nervos.

Se pare ca dermatita seboreica apare de multe ori in familii, putand fi prezenta chiar si ani de zile. Reactiile individuale la o ciuperca asemanatoare drojdiei, numita Malassezia, pot duce la aparitia dermatitei seboreice.

Riscul de aparitie a matretii si a dermatitei seboreice creste daca exista urmatoarele afectiuni sau factori asociati:
- HIV;
- Stres sau oboseala;
- Acnee rozacee sau psoriazis;
- Boala Parkinson sau un traumatism cranian;
- Epilepsie;
- Recuperare dupa accident vascular cerebral;
- Recuperare dupa atac de cord;
- Alcoolism;
- Depresie;
- Tulburari de alimentatie;
- Consumul anumitor medicamente precum interferon, litiu sau psoralen.

Prevalenta matretii

Matreata afecteaza aproximativ jumatate din populatia adulta. De obicei, atinge varful in jurul varstei de 20 de ani si devine mai putin raspandita peste varsta de 50 de ani.

Aproximativ 1 pana la 3% dintre adulti au dermatita seboreica si este mai putin frecventa la barbati decat la femei. Dermatita seboreica apare in trei grupe principale de varsta: in copilarie, in special sub trei luni, la pubertate si intre 40 si 60 de ani.

Matreata copilului

Matreata copilului este dermatita seboreica infantila. Pana la 42% dintre sugari au aceasta afectiune. Cand se limiteaza la nivelul scalpului, dermatita seboreica infantila se numeste „capac de leagan”, dar poate fi existenta si in jurul ochilor si in zona scutecului.

Sugarii cu dermatita seboreica pot avea avea scuame de culoare galbena pana la bruna si pot fi raspandite pe intreg corpul.

Samponarea zilnica cu un sampon special destinat bebelusilor poate ajuta la spalarea si disparitia scuamelor si cojilor. Dermatita seboreica, cel mai frecvent, nu este insotita de prurit si de obicei dispare de la sine intre 6 luni si 1 an.

Este matreata contagioasa?

Matreata si dermatita seboreica nu sunt contagioase. Chiar daca pielea reactioneaza la o ciuperca, aceasta este comuna. Cercetatorii suspecteaza ca unii oameni reactioneaza diferit la Malassezia, din motive necunoscute in prezent.

Cum sa scapi de matreata?

De cele mai multe ori, matreata dispare la majoritatea sampoanelor anti-matreata, fiind important ca instructiunile de pe eticheta sa fie respectate.

Exista 5 tipuri principale de sampoane anti-matreata:

1. Sampoane cu zinc-piritona. Aceste sampoane includ capul si umerii si reduc ciuperca Malassezia ce poate exista pe scalp.

2. Sampoane cu acid salicilic. Aceste produse includ Neutogena T/Sal, aceasta substanta putand ajuta la eliminarea scuamelor, dar pot usca scalpul. Folosirea lor cu un balsam este indicata.

3. Sampoane pe baza de gudron. Aceste sampoane incetinesc rata de inmuiere a pielii, ucid fungii si reduc inflamatia. Daca sunt utilizate sampoane ce contin gudron de carbune, acesta pot decolora parul si pot sensibiliza scalpul la lumina soarelui. Este indicata purtarea unei palarii la expunerea la lumina soarelui.

4. Sampoane cu sulfura de seleniu. Ele pot distruge prezenta de Malassezia si pot reduce descuamarile pielii. De asemenea, aceste sampoane pot decolora parul vopsit sau mort.

5. Sampoane cu ketoconazol. Aceste produse ucid ciuperca si sunt disponibile cu sau fara prescriptie medicala.

Academia Americana de Dermatologie recomanda ca persoanele de origine europeana si asiatica cu matreata sa foloseasca zilnic un sampon normal si de doua ori pe saptamana un sampon anti-matreata. Persoanele de origine africana ar trebui sa se samponeze saptamanal cu un sampon anti-matreata.

Un dermatolog poate recomanda cel mai bun sampon pentru fiecare tip de par. Daca matreata nu raspunde la sampoane, este posibil sa aveti dermatita seboreica.

Este indicat sa consultati un medic dermatolog pentru a obtine un corticosteroid local sau o crema antifungica. De asemenea, puteti beneficia de alte tratamente, precum terapia cu lumina.

Produsele actuale aflate pe piata pentru dermatita seboreica nu sunt remedii, dar pot reduce mancarimea, pot micsora si indeparta scuamele si pot preveni infectiile cauzate de pielea rupta.

Tipul de tratament pe care un dermatolog il poate recomanda depinde de varsta si de zonele afectate ale corpului. Este important de stabilit un diagnostic diferential cu alte boli, precum psoriazisul si eczemele.

Remedii pentru matreata

Cel mai frecvent tratament alternativ pentru matreata si dermatita seboreica este uleiul de arbore de ceai, care este derivat din copacul australian Melaleuca alternifolia.

Unele beneficii au fost dovedite prin utilizarea unui sampon care contine 5% ulei de arbore de ceai, dar a fost evidentiat si un efect advers al acestuia, iritarea pielii scalpului. Sampoanele de ulei de arbore de ceai sunt disponibile pe scara larga.

Deoarece matreata si dermatita seboreica pot fi agravate de stres, trebuie ca acesta sa fie evitat. De asemenea, o dieta sanatoasa, bogata in fructe si legume, poate fi de ajutor. Spalarea cu apa dura a scalpului trebuie evitata. Mediul umed si poluat trebuie, de asemenea, evitat.

Concluzii

Starea de sanatate a firului de par depinde de sanatatea scalpului, dar si invers. Orice afectiune a scalpului va afecta si firul de par, acesta avand originea la nivelul scalpului.

Matreata si dermatita seboreica nu sunt contagioase. Este important sa pastram o igiena corespunzatoare si un stil de viata sanatos.

De asemenea, este important sa respectam indicatiile medicului cu privire la produsele dermatocosmetice adecvate tipului de scalp si par.