Tot ce trebuie sa stii despre hernia de disc

Generalitati

Hernia de disc inseamna deplasarea unor discuri ale coloanei vertebrale. Ca urmare a acestei afectiuni apar durerile de spate intense in zona respectiva.

In functie de zona spatelui unde apar, cele mai des intalnite tipuri de hernie de disc sunt lombara si cervicala.

Hernia de disc lombara apare atunci cand deplasarea discului intervertebral a avut loc la nivel lombar. Cele mai afectate sunt ultimele doua discuri lombare, L4 si L5, din cauza faptului ca acestea sustin cea mai mare parte din greutatea corpului. Cei mai afectati nervi sunt cel sciatic si cel femural.

Hernia de disc cervicala apare atunci cand deplasarea discului intervertebral a avut loc in partea superioara a coloanei vertebrale.

Cauze

Hernia de disc este cel mai adesea rezultatul unei uzuri graduale legate de imbatranire, numita degenerarea nucleului pulpos. Pe masura ce o persoana inainteaza in varsta, discurile isi pierd o parte din continutul de lichid. Acest lucru le face mai putin flexibile si mai predispuse la fisurare sau rupere, chiar si dintr-o mica miscare sau rasucire.

Predispozitia catre sedentarism, statul prelungit pe scaun, efortul crescut dupa o perioada mai lunga de repaus, ridicarea greutatilor in mod gresit, dar si traumatismele coloanei vertebrale se numara printre cauzele herniilor de disc.

Factori de risc

Greutatea. Greutatea excesiva provoaca stres suplimentar pe discurile din partea inferioara a spatelui.

Ocupatia. Persoanele cu locuri de munca ce presupun efort fizic intens prezinta risc mai mare de a dezvolta probleme la nivelul coloanei vertebrale. Ridicarea, tragerea sau impingerea unor greutati, miscari efectuate in mod repetat sau indoirea laterala si rasucirea pot creste riscul de hernie de disc.

Genetica. Unii oameni mostenesc o predispozitie la dezvoltarea unei hernii de disc.

Simptome

Simptomele herniei de disc difera in functie de zona in care aceasta apare.

In cazul herniei de disc lombare apare durere in zona coapselor, a feselor, care poate iradia spre gamba pana sub genunchi. Durerile pot fi insotite de furnicaturi, amorteli si tulburari de sensibilitate la nivelul membrelor si al zonelor afectate.

In cazul herniei cervicale, durerea se manifesta cu precadere la nivelul umerilor si al bratelor. Apar dureri in regiunea gatului, cu imposibilitatea de intoarcere a capului sau de efectuare a miscarilor bruste.

Durerile pot fi insotite de furnicaturi, de senzatia de amorteala si de o stare generala de slabiciune. In ambele situatii, durerea este continua si nu pulsatila.

Tratament

Tratamentul herniei de disc nu trebuie amanat pe motiv ca durerile au cedat la un moment dat. Lipsa tratamentului poate duce la agravarea situatiei, aparand durerile cronice sau leziuni permanente care sa afecteze mobilitatea.

Fizioterapia si kinetoterapia sunt metodele cele mai frecvente de tratare a herniei de disc. In cazuri severe, atunci cand durerea persista chiar si dupa 5-6 saptamani de tratament alternativ, se apeleaza la interventie chirurgicala.

Operatia consta in inlaturarea fragmentelor de disc sau chiar a intregului disc herniat care comprima nervii spinali.