Tratament parodontoza sau implant dentar?

Dintii mobili sunt doar un alt semn al imbatranirii prin scaderea calitatii colagenului in tesuturile de sustinere si nu reprezinta intotdeauna un rau care trebuie eliminat.

Datorita evidentelor stiintifice ca incepand cu 30 ani capacitatea autologa a colagenului din toate tesuturile corpului de a se reinnoi nu mai functioneaza , apar in acelasi timp manifestari pe care le cunoastem cu totii.

Astfel, la nivelul articulatiilor apar dureri si limitari ale miscarilor, la nivelul pielii apare pierderea consistentei si elasticitatii, iar la nivelui osului maxilar aceste semne de imbatranire se manifesta prin miscarea dintilor si prin pierderea consistentei si tonicitatii gingiei care nu mai sta ferm lipita de dinte.

Deoarece dintele trebuie asemuit cu o parghie asupra caruia se exercita o actiune constanta numita forta masticatorie, inseamna ca rezistenta in timp a dintelui fara sa aiba mobilitate depinde de cele doua variabile - volumul si calitatea osului in care radacina este implantata.

Daca referitor la variabila numita volumul osului in care este implantata radacina nu se poate face nimic pentru a creste in inaltime osul (incizia urmata de aditia de os artificial nu numai ca nu determina cresterea osului dar cu siguranta produce retractia de cativa milimetri care urmeaza vindecarii oricarei incizii), rezulta ca singurul parametru la care se poate interveni realist este calitatea si consistenta colagenului care formeaza osul maxilar.

Astfel, desi semnele imbatranirii apar cam in acelasi timp si la nivelul articulatiilor si a pielii, pentru acestea s-au pus pe piata mijloace de fizioterapie in scopul de a se incetini degradarea colagenului.

In stomatologie, din pacate, s-a preferat extragerea dintilor mobili si s-a practicat inserarea implanturilor dentare in acelasi colagen osos de calitate slaba care de fapt a reprezentat cauza pierderii dintelui natural.

Pornind de la acest adevar demonstrat stiintific, am pornit cercetarile pentru a gasi un mijloc eficient de fizioterapie si pentru osul maxilar, un echivalent al tehnologiilor care incetinesc imbatranirea colagenului ce se foloseste deja ca si standard medical obligatoriu la nivelul altor tesuturi.

Dispozitivul medical Electronic Stem Generator este indicat atat ca mijloc de preventie la orice pacient care deja a depasit varsta de 30 ani si cand ne putem astepta ca orice dinte care demonstreaza pe radiografie o parghie defavorabila sa inceapa sa se miste, cat si in scop curativ la dintii deja mobili.

Din practica indelungata cu aceste dispozitive medicale, am observat ca orice dinte care inca mai pastreaza o implantare in osul maxilar de minim 5 mm poate fi mentinut multi ani pe arcada.

Utilizarea inca din momentul cand apar primele semne de mobilitate dentara a Electronic Stem Generator are ca rezultat garantat reducerea numarul dintilor naturali pierduti.

Bineinteles ca in cazul in care se pierd dintii naturali sunt deja bine cunoscute mijloacele de protezare dar trebuie sa tineti seama ca gura are ca rol principal masticatia alimentelor si acestea raman lipite sub orice retentivitate gasesc.

Desi exista foarte multe tehnici de igiena dentara, nimeni nu le utilizeaza corect astfel incat la oricare dintre noi se dovedeste ca lucrarile dentare si mai ales implanturile reprezinta intotdeauna niste retentii pentru alimente si fac aproape imposibila igienizarea corespunzatoare.

Implanturile dentare sunt demonstrate stiintific ca dezvolta in mod normal un spatiu de sigilare fiziologica la limita lor cu gingia si acolo raman intotdeauna cateva spire implantare care vor retentiona alimente fara posibilitatea ca vreun dentist sau produs de igienizare sa indeparteze acele resturi.

Aceasta infectie permanenta ramasa intre spirele implantului are posibilitatea sa avanseze prin distrugerea colagenului osos din jurul implantului si acest lucru se si intampla in marea majoritate a cazurilor deoarece implantul a fost inserat dupa extragerea unui dinte mobil dintr-un os maxilar cu colagen de calitate slaba care a si permis pierderea dintelui.

Bineinteles ca trebuie continuata lupta pentru reducerea numarului de microbi din cavitatea bucala insa cu totii stim ca alimentele care le mancam nu sunt sterile si se pitesc in orice retentivitate din cavitatea bucala, incepand imediat fermentatia si proliferarea bacteriana.

De aceea este demonstrat stiintific faptul ca la toti pacientii care deja au implanturi dentare inserate exista un risc ridicat de resorbtie osoasa din cauza infectiei periimplantare continue.

Astfel diferenta intre reusita pe termen lung a implantului si rejectul implantului o face doar calitatea colagenului osului in care s-a realizat implantarea, deoarece in ziua de azi toate marcile de implanturi au calitate foarte buna.

Daca implantul este inserat in acelasi os cu colagen de calitate slaba care de fapt a generat extractia dintelui exista sanse mari de reject a implantului.

Scopul pentru care pacientul se prezinta la dentist este acela de a i se asigura o masticatie eficienta cu limitarea depunerilor alimentare greu sau imposibil de indepartat. Nu intotdeauna se prezinta insa pacientul la timp pentru a i se putea asigura acest deziderat si in timp apar esecuri reprezentate de extractia dentara.

Aceste edentatii (lipsa dintelui) trebuie urgent rezolvate prin protezare fixa sau implanturi dentare care nu numai ca reprezinta retentii alimentare, dar se bazeaza frecvent si pe o crestere a presiunii ocluzale asupra fiecarui dinte/implant stalp.

Aceasta crestere a presiunii ocluzale apare deoarece asupra dintilor stalpi nu se mai actioneaza doar presiunea unui singur dinte ci presiunea insumata a tuturor dintilor pentru care s-a realizat protezarea.

Aceasta presiune ocluzala insumata se transmite evident tot osului de sustinere si are ca efect rezorbtia accelerata a osului din jurul dintilor/implanturilor restante fiind cu atat mai distructiva cu cat lucrarea protetica este mai mare.

Astfel, la toate lucrarile dentare mari cu forte ocluzale insumate din toata zona unde s-au pierdut dintii, pentru a se evita rezorbtia osului si a gingiei din jurul stalpilor reprezentati fie de implanturi dentare fie de dinti naturali se recomanda curele anuale cu Electronic Stem Generator inainte ca intre marginea lucrarii si gingie sa apara un spatiu inestetic care obliga la taierea si schimbarea lucrarii.

Trebuie precizat faptul ca odata aparut acel spatiu la limita lucrarilor el nu mai poate fi eliminat si cu siguranta va creste in timp deoarece va constitui o noua retentivitate in care vor fermenta alimentele si vor genera infectii constant.

Campul electromagnetic actioneaza in sensul pastrarii cat mai mult timp a limitei osoase si gingivale in jurul lucrarilor existente, practica demonstrand ca atat implanturile cat si lucrarile dentare din orice material ar fi realizate pot rezista mecanic foarte multi ani, insa rezistenta colagenului din osul maxilar si al gingiei din jurul dintilor/implanturilor reprezentand factorul cheie in reusita lucrarii dentare.

Modul de administrare usor, la domiciliul pacientului care isi inchiriaza dispozitivul medical pentru 2 luni recomanda aceasta tehnologie pentru a se evita interventiile costisitoare de extractie, schimbare lucrari dentare, grefe osoase.

Efectuarea unui examen radiologic anual fiecarui pacient trecut de 30 ani reprezinta modalitatea simpla si eficienta care permite dentistilor sa surprinda momentul debutului rezorbtiei osoase si sa recomande imediat ranforsarea osoasa cu Electronic Stem Generator inainte de neplacutul moment reprezentat de pierderea dintilor sau implanturilor existente.

Concluzia evidenta este ca odata cu inaintarea in varsta si odata cu montarea in cavitatea bucala a mai multor lucrari dentare trebuie sa crestem si tehnicile de igiena dentara si administrarea de mijloace de reducere a rezorbtiei osoase care se bazeaza pe cresterea calitatii colagenului autolog, fara sa realizam interventii chirurgicale.

Si, foarte important, trebuie sa urmam experienta castigata in constructii unde nu incepem sa montam ferestrele casei inainte sa ne asiguram ca fundatia este rezistenta.

Va rugam pentru informatii suplimentare sa contactati Dr Bogdan Vladila, 0723209290 sau 0214106215 si sa vizitati www.stemgenerator.ro