Contraceptia de urgenta vazuta prin ochii specialistilor

Discutie cu doamna doctor Oncescu Ana

Sunt frecvente cazurile in care se poate intampla ca prezervativul sa se rupa, sa uitati sa folositi o alta metoda contraceptiva sau pur si simplu sa aveti parte de un accident.

Cum pilula de a doua zi pare sa fie cea mai des utilizata solutie in aceste cazuri, iar pe piata exista mai multe produse de acest tip, am discutat cu specialistii in domeniu despre eficacitatea, efectele secundare ce pot aparea si recomandarile acestora in ceea ce priveste alegerea unei contraceptii de urgenta.

I: Doamna Dr.Oncescu Ana, ce este pilula contraceptiva si cand este recomandat sa fie administrata?

R: Pilula de a doua zi poate preveni sarcina dupa un contact sexual neprotejat sau daca metoda contraceptiva pe care o folositi a esuat. Aceasta functioneaza prin inhibarea ovulatiei, stopand eliberararea ovulului.

Pastila de a doua zi poate fi luata oricand in timpul ciclului menstrual, chiar si in apropierea ovulatiei - adica atunci cand exista riscul cel mai mare de a ramane insarcinata. Noi recomandam intotdeauna administrarea acesteia la cat mai scurt timp dupa contactul sexual neprotejat.

Din fericire exista pe piata produse care ofera avantajul unui termen de administrare mai mare, cele care contin ca substanta activa ulipristal acetat, de pana la 5 zile dupa actul sexual, dar nu mai mult de 120 de ore de la acesta.

I: Doamna doctor, pot aparea reactii adverse dupa administrarea unui contraceptiv de urgenta?

R: Ca orice medicament, pastila de a doua zi poate provoca reactii adverse cum ar fi cefaleea, greata si cicluri menstruale dureroase. insa unele substante active pot fi tolerate de organism mai bine decat altele. Cea mai buna pastila de a doua zi este aceea care are eficacitatea cea mai mare si care iti provoaca cele mai putine reactii adverse.

Produsele care conin ulipristal acetat pot oferi acest avantaj. Daca totusi va simtiti rau dupa administrare, ar trebui sa va adresati unui specialist in domeniul sanatatii, insa intre timp puteti gasi mai multe informatii si recomandari aici.

I: Ce alte recomandari mai aveti pentru persoanele care sunt nevoite sa folosesca contraceptia de urgenta?

R: Va recomandam sa cititi cu atentie prospectul pilulei de a doua zi. in cazul in care sunteti nevoite sa folositi o metoda contraceptiva de urgenta, aveti in vedere faptul ca aceste metode nu previn si nu trateaza infectiile cu transmitere sexuala. Pentru a nu ajunge, totusi, in aceasta situatie, puteti gasi cateva sfaturi chiar aici.